Borlänge kommun
Hur registrerar du din foodtruck/matvagn? Vilka krav på hygien finns det och hur du ska hantera spillvatten och fettet?
Livsmedelsverksamhet i mobila lokaler, till exempel Food Trucks, ska registreras. Det gäller om verksamheten bedrivs med viss kontinuitet och viss grad av organisation, eller är en del av befintligt livsmedelsföretag. Anmälan ska ske till kontrollmyndigheten i den kommun där verksamheten huvudsakligen kommer att bedrivas.
Verksamheten kan därefter bedrivas i andra kommuner än den där anläggningen har registrerats eller godkänts. Livsmedelsföretagare som bedriver verksamhet i en mobil anläggning ska vid kontroll kunna visa för kontrollmyndigheten att den verksamhet som bedrivs har registrerats eller godkänts.
Ofta finns en baslokal, där man förbereder livsmedel, har lager, rengör inredning och utrustning och gör annat som inte går att sköta i den mobila verksamheten. Om det finns en baslokal ska den också finnas med i registreringen.
Du måste lämna in din anmälan om registrering senast 2 veckor innan du tänker starta din verksamhet. Mer information och anmälningsblankett hittar du här:
Anmälan om livsmedelsanläggning Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Om du planerar att starta en helt ny verksamhet är det mycket att tänka på. Borlänge kommuns företagslots hjälper dig gärna med att ta reda på vilka tillstånd som behövs och annat som du kan behöva veta. Företagslotsen når du genom att ringa till Servicecenter 0243-740 00 eller maila till kommun@borlange.se
Det ställs lika höga krav på att maten ska vara säker i en mobil som i en stationär anläggning. I många fall rör det sig om enklare hantering av prefabricerade eller förpackade livsmedel och innebär därmed inte särskilt stora risker. Om hanteringen av livsmedel är komplicerad ställs större krav. Utformningen av den mobila verksamheten ska ge möjlighet att hålla god hygien och hantera livsmedel på ett säkert sätt.
Det finns några saker som kan vara värt att tänka lite extra på som livsmedelsföretagare för mobila anläggningar:
Mer information om vad som gäller för mobila anläggningar: https://kontrollwiki.livsmedelsverket.se/samling/3/mobila-verksamheter Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Verksamheten ska ha rutiner kring uppsamlandet av spillvatten (allt utgående, exempelvis disk och handtvätt) och se till att ta omhand spillvatten på lämpligt sätt. Spillvattnet med mycket fett från disk och andra don och liknande ska hällas ut i avlopp där det finns fettavskiljare men en bedömning ska göras i varje enskilt fall. Godkänt avlopp finns i restaurang- eller storkök.
Fettet från verksamheten måste tas omhand på korrekt sätt, om det uppsamlas direkt från stekbord/panna och liknande ska det uppsamlade lämnas till Fågelmyra eller annan mottagare för fettavfall.
Sopor ska tas omhand av tillståndsinnehavaren och dagligen forslas bort från platsen, egna sopkärl ska användas. Städning av det egna avfallet från försäljningen ska dagligen göras inom en radie av 15 meter från vagnen. Avfall lämnas på Fågelmyra, se länk borlange-energi.se/avfall--atervinning/avfallstaxa-prislistor Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Dieselaggregat, bristande avfallssortering av verksamheten, kraftigt matos eller matlukt eller annan störning kan i vissa fall störa boende i närheten. Verksamheten bör se över sin rutiner om de placeras sin verksamhet nära bostäder.
I Borlänge centrum upplåter vi ett antal platser där foodtruckverksamhet får bedrivas i mån av plats. Sveatorget torgytan, Jussi Björlings torg, vid Borganäsvägen 26 och Liljeqvistska parken. Läs mer om Foodtruck i Borlänge centrum.
Om du vill stå med din foodtruck på en badplats ska du alltid kontakta kommunen i förväg. Max en foodtruck/glasskiosk per badplats. Kommunen bestämmer var på badplatsen ni ska stå, så att ni inte är i vägen för skötselåtgärder.
Tänk på: