Profilbild Aktuellt
50 000 Borlängebor
Aktuellt

Mando Diao tog emot Borlänge kommuns kulturpris 2010

Vid en ceremoni på årets sista fullmäktigesammanträde delades 2010 års kulturpris ut till rockgruppen Mando Diao.
 

Bild på Gustav Norén vid prisceremonin. Foto: Robert Ståhlberg.Synnerligen värdiga kulturpristagare

I sitt anförande sade kommunfullmäktiges ordförande Yvonne Karlén (s) att Mando Diaos framgångar genom sin melodiösa rockmusik har fått stort genomslag i Sverige och i musikvärlden i stort, vilket gör bandet till synnerligen värdiga mottagare av årets kulturpris.
 
Priset överlämnades av kommunfullmäktiges ordförande Yvonne Karlén (s) och kultur- och fritidsnämndens ordförande Ola Brossberg (s) till Gustav Norén och Björn Dixgård som var två av bandets medlemmar närvarande vid prisutdelningen.

Intressant inblick i det politiska rummet

Gustav Norén såg det som intressant att få ta del av vad han kallade en ”politisk kvart” när de för ett kort ögonblick fick vara i centrum i den lokal som har stor betydelse för Borlänge.

Kommunalt stöd

Som kort reflektion över det kommunala stöd bandet fått, berättade Gustav om den fritidsgård, som då hette Torpet, vilken de fick låna tre somrar i rad för att öva i och det var just där som grunden till deras framgångar lades.
 

Motiveringen till årets pris lyder

"Rockbandet Mando Diao, ett av vårt lands absolut mest framgångsrika liveband någonsin, har med stor framgång och genom att föra in nya influenser i rockmusiken lyckats erövra stora delar av musikvärlden.
Resan från att var ett fritidsgårdsband till att erövra världsarenorna har blivit inspirationskälla för Borlänges ungdomar.
 
Musikgruppen Mando Diao har tilldelats flera av musikens mest eftertraktade utmärkelser, och har med sina melodiösa popsånger givit ett bestående intryck i Sveriges musikliv.
 
Rockbandet Mando Diaos musikaliska förmåga och stora internationella framgångar gör bandet till en synnerligen värdig mottagare av 2010 års kulturpris."
 

Tidigare pristagare har varit bland annat

2009 – Marcus Mozny, musiker.
2008 – Hans Carlbaum, fotograf.
2007 - Hans-Göran Berglund, teater.
2006 – Peace & Love-festivalen
Kulturpriset har delats ut sedan 1962.

Bild på Mando Diaos Björn Dixgård och Gustav Norén. Foto: Robert Ståhlberg.


Upp
Uppdaterat eller granskat: 2010-12-16  

Skapad: 2010-12-16 av Matti Ståhlberg
Borlänge kommun 781 81 Borlänge Tel: 0243-740 00 Org nr: 212000-2239 E-post: This is a mailto link      
 
 
xltw%tzEvzxx%uyKmz}wlyrp6%spvzxx%uyKmz}wlyrp6%sp