Profilbild Aktuellt
50 000 Borlängebor
Aktuellt arkiv

Sociala sektorns chef lämnar sitt uppdrag

Sociala sektorns underskott ser ut att bli 100 miljoner kronor i år. En mycket allvarlig situation som nu leder till att sektorschefen Christina Wessman lämnar sitt uppdrag.

 
- Christina och jag har gemensamt kommit fram till att hon lämnar sitt förordnande som sektorschef efter sommaren, säger kommundirektör Åsa Granat.

- När vi inte får ordning på ekonomin och underskottet fortsätter att öka måste det till en förändring.
 
Alla sektorscheferna har ett förordnande på fyra år som kan omprövas efter två år. I Christina Wessmans fall omprövas förordnandet i höst. Den 20 augusti stiger hon åt sidan.
 
- Jag har fortfarande min anställning kvar i Borlänge kommun och Åsa och jag kommer att diskutera hur min framtid ska se ut, säger Christina Wessman.

- Vi har inte lyckats vända ekonomin i sektorn tillräckligt snabb takt. Jag är den som är ytterst ansvarig för sektorns arbete och jag tar nu mitt ansvar. Det är otroligt viktigt för Borlänge kommun att få ordning på ekonomin.
 

Gemensamt ansvar

Någon ny sektorschef kommer inte att anställas direkt. Efter den 20 augusti tar kommunens ledningsgrupp ett gemensamt och delat ansvar för den sociala sektorn.
 
Det innebär att sektorschefsrollen för sociala sektorn delas mellan övriga sektorschefer, med fokus på att förbättra den ekonomiska situationen:
 
  • Pär Jerfström, chef för bildningssektorn, tar rollen som sektorschef mot äldreomsorgen. Till sin hjälp kommer han att ha Jerker Dahlbäck från kommundirektörens stab.
  • Jörg Bassek, chef för verksamhetsstöd, tar rollen som sektorschef mot handikappomsorgen och överförmyndare i samverkan. Till sin hjälp kommer han att ha Lilian Gistö, utvecklingsledare.
  • Lotta Olsson, chef för samhällsbyggnadssektorn, tar rollen som sektorschef mot individ- och familjeomsorgen. Till sin hjälp kommer hon att ha Ulrika Hagen från kommundirektörens stab.

- Vi är i ett läge där vi helt måste fokusera på att få ordning på ekonomin i sociala sektorn, säger Åsa Granat.

- Vi har inte råd att tappa tid. Det här är en lösning som vi kan få till stånd snabbt så att vi i lugn och ro kan titta på hur en varaktig lösning ska se ut. Jag vill under 2013 se över sociala sektorns organisation, ledning och styrning. Men just nu handlar det om att säkerställa att precis allt görs för att vända ekonomin.
 
Beslutet om förändringen är fattat av kommundirektören och har vuxit fram i gemensamma samtal mellan Åsa Granat och Christina Wessman de senaste veckorna.
 
- Jag tar mitt ansvar, säger Christina Wessman. För Borlänge kommuns bästa lämnar jag mitt uppdrag och möjliggör andra lösningar.
Upp
Uppdaterat eller granskat: 2012-06-13  

Skapad: 2012-06-13 av Ann-Cathrin Brovall
Borlänge kommun 781 81 Borlänge Tel: 0243-740 00 Org nr: 212000-2239 E-post: This is a mailto link      
 
 
xltw%tzEvzxx%uyKmz}wlyrp6%spvzxx%uyKmz}wlyrp6%sp