Profilbild Jussi Björlingmuseet
50 000 Borlängebor
Jussi Björlingmuseet

En utförligare rundvandring i museet

Bakgrund 
Välkommen till Jussi Björlingmuseet i Borlänge, som invigdes den 22 oktober 1994 i samband med Jussi Björling Tenor Competition. Museet är inrymt i ett hus från 1920-talet, ursprungligen en läkarvilla, och ligger några hundra meter från den plats där Jussi Björling föddes 1911.
 
Museiföremålen har hopsamlats från många olika håll, men till stor del är de deponerade av Jussi Björlings familj, av Stiftelsen Jussi Björlinggården, som hade hand om det tidigare Björlingmuseet på Tunabygdens Gammelgård, och av Kungl. Operan i Stockholm.
 
Utanför museet uppställdes i augusti 1996 en byst av Jussi Björling, som utförts av Emil Näsvall. Repliker av denna byst finns på Operan i Stockholm och Metropolitanoperan i New York.
 
Andra Björlingminnen i Borlänge
Jussi Björlings födelsehus stod på andra sidan järnvägen, vid dåvarande Magasinsgatan. Läget markeras idag av en skylt i Banverkets park mot höghusen vid Jussi Björlings väg. Timmer från detta hus användes till att uppföra en stuga på Tunabygdens Gammelgård, som 1969-1994 inhyste ett mindre Jussi Björlingmuseum.
 
Borlänge har även andra platser med anknytning till JuByst av föreställande Jussi Björlingssi. Om man från museet går Borganäsvägen till vänster, kommer man efter några minuters promenad till Jussi Björlings torg. Där står den staty av honom, utförd av Willy Gordon, som också finns i miniatyr på trappräcket i museet. Jussi Björling ligger begravd på Stora Tuna kyrkogård, några kilometer utanför Borlänge centrum. Vägen till hans grav framgår av ett blad som finns utlagt vid receptionen.
 
Ingångshallen 
I denna exponeras vid garderoben t.v. om receptionen IngångshallenCD- och DVD-skivor med Jussi Björling. De vittnar om den bestående efterfrågan på hans inspelningar och samtliga - ett hundratal utgåvor - är till salu på museet. Museet säljer också böcker, vykort, brevmärken, T-tröjor, affischer, minnessaker av porslin och kristall m m. T h om ingången till utställningen hänger ett ungdomsporträtt av Jussi.
 
Vidare in i utställningen
I utställningen på bottenvåningen möts besökaren först av en vacker dräkt som Jussi Björling burit i operan Romeo och Julia av Gounod. Romeo var en av hans favoritroller i Stockholm. Från samma opera finns också en scenmodell och en scenskiss, och bland den musik som tonar fram i högtalaren hörs Romeos cavatina. På väggen t v om ingången hänger Jussi Björlings antavla, som går tillbaka till 1400-talet, och en annan tavla visar vilka länder han besökte under sin karriär.
 
Utställningen i övrigt är inte kronologiskt anordnad, och man kan fortsätta antingen till vänster eller till höger. Går man till höger förbi draperiet, kommer man först in i den del som behandlar Jussi som operasångare. Här går vi dock genom dörren till vänster där fotografier, affischer, program och andra föremål från Jussis barndom befinner sig.
 
Barndomen
FödelsedataI det stora albumet på väggen t v finns kopior av de motsägande uppgifterna om Jussi Björlings födelsedag - den 2 februari 1911 enligt födelseboken, den 5 februari enligt barnmorskans journal. Där finns också en bild av det hus vid Magasinsgatan i Borlänge där Jussi föddes samt familjebilder, framför allt från de sångarturnéer som Jussis far David Björling företog med sina söner. Det sista fotografiet i albumet visar Jussi med sonen Rolf, född 1928. I närheten är program och affischer från Björlingpojkarnas konserter utställda, både från Sverige och från Amerika, där de turnerade 1919-21. Bland föremålen från barndomstiden i övrigt märks bl a en dräkt som Jussi sjungit i och en vattenkokare som varit med på familjens turnéer. 
  
Privatpersonen Jussi
LöpsedelNär man går vidare i utställningen ropar en löpsedel ut slutpunkten i Jussi Björlings liv, hjärtattacken på sommarstället på Siarö natten till den 9 september 1960. Löpsedeln omges av bilder från begravningsceremonin i Engelbrektskyrkan i Stockholm och från gravsättningen på Stora Tuna kyrkogård. Begravningen direktsändes i radio och TV och avsnitt ur TV-reportaget finns i museets videosamling. Jussi Björlings sista och ouppfyllda Metropolitankontrakt, liksom ett kontrakt om en svensk TV-inspelning som inte blev av, vittnar om en karriär som avbröts medan han ännu stod på höjden som sångare.
 
Följande vägg till vänster är ägnad privatpersonen Jussi. Först kommer ett album som bland mycket annat innehåller bilder från bröllopet 1935 med sångerskan Anna-Lisa Berg (1910-2006), sommarbilder från Vettershaga och Siarö i Stockholms skärgård och fotografier av Jussi Björling tillsammans med andra stora sångartister: Joseph Hislop, Kerstin Thorborg, Beniamino Gigli, Ferruccio Tagliavini, Lauritz Melchior och Robert Merrill. Många av fotografierna kommer ur familjens egen samling och utom hustrun förekommer naturligtvis barnen Anders (f. 1936), Lars (f. 1939) och Ann-Charlotte (f. 1943). Både Lars och Ann-Charlotte har fört sångararvet vidare liksom den nyss nämnde sonen Rolf, som avled 1993, och hans son Raymond.
 
En monter ger exempel på veckotidningarnas många hemma hos-reportage. Där utställs också brev och kort som Jussi skrev hem till familjen från Amerikaturnéerna. Han älskade skärgårdsmiljön och sommarstället på Siarö, och ett stort fotografi visar en avspänd världssångare på väg ”till havs”. Jussis fiskeutrustning, hans största gäddtrofé och en fritidsjacka, välkänd från en bild på ett skivomslag, finns också bland föremålen.
  
Utmärkelserna
På kortsidan i utställningslokalen återspeglas Jussi Björlings berömmelse i hans många utmärkelser av olika slag. Där finns ordnar, medaljer och plaketter liksom hans diplom som hedersmedborgare i amerikanska stater, hedersprofessor, hovsångare och akademiledamot. En stor karikatyrteckninKarikatyrg av Uno Stallarholm åtföljde Jussis originella utnämning till ”hederspascha” som tack för tjänster åt Barnens dag. Som en av sina främsta utmärkelser betraktade Jussi Björling säkert den vackra dräkt i blått och guld som hans italienske föregångare Enrico Caruso (1873-1921) burit som hertigen i Rigoletto, och som Carusos änka skänkte till Jussi som bevis på att han var den värdige efterföljaren till hennes make. Ett ljudmontage gör det möjligt att jämföra Carusos och Jussis röster i hertigens kända aria. 
 
Filmartisten
Filmsångaren Jussi Björling presenteras därefter med affischer, trycksaker och ett rollfoto i naturlig storlek. Materialet hänför sig till den enda film där han hade en huvudroll, Fram för framgång (1937), samt till Resan till dej (1953). Avsnitt ur filmerna visas på begäran i samlingssalen.
 
Radiosångaren
Jussi Björling var en av de populäraste radiorösterna både i Sverige och Förenta Staterna, som de amerikanska diplomen till ”manlig sångarfavorit” och det svenska till segraren i Röster i Radios omröstning 1943 visar. En Centrum-radio av den typ som stod i Jussis hem visas tillsammans med olika trycksaker, bl a en stor affisch där han gör reklam för detta en gång välkända märke. Jussi syns även på ett stort fotografi vid en ljudmöbel av märket Dux tillsammans med vännen och sångarkollegan Einar Larson.

Konsertsångaren
Bakom montern med det svenska radiodiplomet möter vi konsert-sångaren Jussi. Som sådan representeras han bl.a. av en av sina frackar i ordensprytt skick, av bilder i större format från Stora Tuna kyrka och från Gröna Lunds Tivoli i Stockholm - det senare en av de friluftsscener där han varje år nådde ut till den riktigt stora och breda publiken - och av många fotografier från turnéer i olika länder. Jussis pass, en av hans resväskor och hans notportfölj vittnar också om hans turnéer, och här finns vidare bl a ett av hans första egna notalbum. Ett litet urval av konsertprogrammen finns också utställt (fotokopior av hela den stora programsamlingen återfinns i lyssnings- och studierummet på andra våningen). Under konsertprogrammen står ett fotografi av Jean Sibelius, som tonsättaren tillägnat "den geniale storsångaren". 
 
Operasångaren
I närheten av dessa föremål hänger affischen för Jussi Björlings två första egna konserter som färdig operasångare, i Borlänge och konserterStora Tuna 1931. Därmed erinrar också utställningen om början av Jussis karriär som operasångare. Hösten 1928 inledde han sin sångutbildning vid Musikaliska Akademiens konservatorium i Stockholm. Där var hans främste lärare operachefen John Forsell (1868-1941), som även blev hans förmyndare. Forsell representeras både av ett privatporträtt dedicerat till Jussi och av ett scenfoto i sin glansroll som Mozarts Don Juan. Den rollen sjöng han också när den 19-årige Jussi Björling gjorde sin operadebut den 20 augusti 1930, något som illustreras med affischen från föreställningen. ”Det magra operagardet rycker fram” skrev en tidning den gången, en recension som Jussi monterade i sin här utställda klippbok.
 
Av de 55 opera- och operettrollerna på Jussi Björlings repertoar sjöng han många endast under ungdomsåren vid Operan i Stockholm. Ett antal rollbilder från sådana operor, alltifrån de första officiella debutrollerna i  Don Juan och Wilhelm Tell, visas härnäst t v, monterade på genomlysta ”snurror”. Jussi Björlings internationella genombrott på operascenen 1936-37 i Wien illustreras i en monter med en unik samling signerade fotografier av artister som han då sjöng tillsammans med.

Längre fram presenteras var för sig de tolv ”paradroller” som Jussi Björling hade på repertoaren efter 1939: Rigoletto, Tosca, Maskeradbalen, Aida, Trubaduren, Romeo och Julia, Cavalleria rusticana (På Sicilien), Pajazzo, Faust, Bohème, Don Carlo och Manon Lescaut. Scendräkter som han har burit i fem av dessa operor (Rigoletto, Trubaduren, Romeo och Julia, Faust, Bohème) ställs också ut i anslutning till bildsnurrorna. Dräkter finns dessutom från ”ungdomsrollerna” i operorna Mignon och Afrikanskan och operetten Zigenarbaronen. Bredvid Romeodräkten finns den dräkt hustrun Anna-Lisa bar som Julia när hon sjöng mot maken i Gounods opera i San Francisco 1951. Intill en av dräkterna ur Trubaduren hänger en målning från 1960 av Sven ”X:et” Erixson, där Jussi avbildas i samma dräkt. I montern med Faust-dräkten står ett stycke av scengolvet från gamla Metropolitanoperan, och ett stycke av ridån finns i en monter.
 
Rollbilderna kommer från många olika scener - förutom Stockholmsoperan och Metropolitan, där Jussi Björling oftast framträdde, från t ex Wien, Chicago, San Francisco, La Scala i Milano och Covent Garden i London. Program, affischer och annat material från olika operor visas i montrar. Nära utgången öppnar sig en dörr på glänt. Genom dörrspringan kan man se in i Jussis loge på Stockholmsoperan, rekonstruerad enligt ett foto på väggen bredvid som togs vid en Manon Lescaut-föreställning. Både sminkmöbeln och stolen framför den är original, och det är även sminkväskan som står på möbeln.
 
Trappuppgången
Nedtill i trappan till övre våningen hänger bl a ett porträtt, ur Jussi Björlings samling, av Jenny Lind, den första svenska sångartisten med världsrykte, och affischen för en konsert i Amsterdam sommaren 1960 som blev Jussis sista framträdande utanför Sverige. Där finns också några amerikanska reklamaffischer för Jussi Björling. Längre upp syns Verner Molins målning av Jussi Björling i helfigur, som hänger mitt emot samma konstnärs porträtt av Jussis far David. Ovanför trappan möter Carl Gunnes porträtt av Jussi Björling som Romeo, en kopia efter original i Gripsholmssamlingen.
 
Övre hallen
I övre hallen märks på väggarna målningar av Uno Fryk och Tomas Holst, en litografi av Sven ”X:et” Erixson, samt ett reklam- och ett karikatyrcollage, med en unik karikatyr av Jussis egen hand intill det senare. De flesta av de utställda fotografierna är signerade porträtt av sångare övre våningenoch dirigenter med anknytning till Jussi Björling, men här finns t ex också en samling färgfoton från Metropolitanoperan och ett unikt foto av Jussi och Maria Callas. I ett hörn står en byst utförd av Elisa Tigerholm. I golvmontern finns bl a Jussis skolbetyg och omdömen om hans första provsjungningar. Gästboken är placerad på Jussi Björlings skrivbord från våningen vid Karlavägen i Stockholm.
 
Samlingssalen 
Den stora dörren leder in till samlingssalen, där man t ex kan se och höra Jussi sjunga på video från amerikansk television i scener ur operorna Bohème, Rigoletto och Pajazzo, eller i svenska inspelningar som filmen Fram förSamlingssalen framgång. En jätteaffisch från filmens premiär 1938 täcker fondväggen, och i övrigt märks på väggarna bl.a. originalaffischer till Jussikonserter, varav flera från Malmö. I möbeln för ljudanläggningen förvaras också en del av den mycket omfattande referenssamlingen av Jussi Björlings inspelningar. Bredvid anläggningen står Jussis eget skivskåp och resegrammofon. Samlingssalen används regelbundet för programverksamhet.
 
Fonogramsamlingen
I museet finns alla kända inspelningar av Jussi Björling. Detta innebär totalt 38 kompletta och 16 mer eller mindre fragmentariska opera- och oratorieinspelningar samt över 600 separat framförda sånger, arior och ensembler. För att ta ett exempel, kan den kända Bohème-arian avlyssnas i 20 olika versioner, inspelade mellan 1936 och 1959.
 
Antalet olika kommersiella utgåvor med Jussi Björling i museets samling var i juli 2010: 139 på 78-varvsskivor, 62 på 45-varvsskivor, 248 på 33-varvsskivor, 774 på CD-skivor, 9 på rullband, 16 på ljudkassetter, 7 på videoband och 13 på DVD-skivor. Totalt fanns 1269 olika utgåvor (omfattande 2325 enskilda skivor och band, dupletter inräknade). Material ur denna samling, liksom kopior av outgivet material, kan beställas fram av personalen och spelas upp antingen i samlingssalen eller i det närliggande lyssnings- och studierummet.

Lyssnings- och studierummet
I lyssnings- och studierummet upptas golvet av två pulpeter med två lyssnarplatser vardera. I varje pulpet finns en musikanläggning med sex CD-skivor, så att ett hundratal Jussi Björling-inspelningar ständigt är tillgängliga vid var lyssnarplats och kan väljas ut med hjälp av en enkel knappsats.
 
På ena kortväggen i detta rum finns flera intressanta grammofonskivor utställda. Det är t ex en skiva med pojkarna Björling från 1920, en annan ”stenkaka” där Jussi Björling sjunger schlager som ”Erik Odde” och två skivor (en Lyssnings- och studierummetprovskiva och en utgiven skiva), som både han själv och hovkapellmästare Grevillius har signerat. Jussi Björling-utgåvor från t ex Australien, Ryssland och Kina, visas här. En norsk platina-CD från 1996 visar hur framgångsrikt nya Jussi-utgåvor fortsätter att hävda sig på marknaden.
 
I rummet finns också alla böcker om Jussi Björling och en stor svit av pärmar som innehåller kopior av tryckt material på olika språk. I detta ingår reportage, skivrecensioner och minnesartiklar men framför allt en serie som följer Jussis sångarkarriär med hjälp av annonser, notiser, intervjuer, program och recensioner. Drygt 2550 konserter och operaföreställningar, ända från Jussis allra första offentliga framträdandet den 12 december 1915 i Trefaldighetskyrkan i Örebro tillsammans med bröderna, fram till det allra sista den 20 augusti 1960 på Skansen i Stockholm, finns dokumenterade där (i juli 2010). I pärmarna finns över 7500 klipp varav 4300 recensioner av framträdanden och skivutgåvor.
 
På två kartor av Sverige resp USA markeras Jussi Björlings
omfattande turnéer med kartnålar. Innanför glasdörrarna under hyllan på bortre kortväggen befinner sig samlingen av 78-varvs- och LP-utgåvor. I samma rum utställs ett antal skivomslag och bilder som har med Jussis skivinspelningar att göra. Där finns också på väggen kopior av Hugo Alfvéns dedicerade noter av ”Så tag mit hjerte” och ett brev från tonsättaren där han ber Jussi spela in sången. Den blev 1959 en av hans sista grammofoninspelningar. 
Upp
Uppdaterat eller granskat: 2011-04-12  

Skapad: 2005-09-19 av Harald Henrysson
  • Jussi Björlingmuseet
  • Borganäsvägen 25
  • 784 33 Borlänge
  • Visa på karta:
  • Karta [Nytt fönster]
  • Jan-Olof Damberg
  • Museichef
  • Tel: 0243-742 40
  • E-post
Borlänge kommun 781 81 Borlänge Tel: 0243-740 00 Org nr: 212000-2239 E-post: This is a mailto link      
 
 
xltw%tzEu%u%s%stmuz}wtyrx%u%spp%tKmz}wlyrp6%spxltw%tzEu%u%s%stmuz}wtyrx%u%spp%tKmz}wlyrp6%spxltw%tzEvzxx%uyKmz}wlyrp6%spvzxx%uyKmz}wlyrp6%sp