Borlänge kommun
Nu kan du baka Ornässtugans Vasabakelse. En bakelse baserad på smaker som ansågs lyxiga på 1500-talet.
Ornässtugan har skapat sin egen Vasabakelse baserad på smaker som fanns och ansågs lyxiga på 1500-talet. Det var mandel, nötter, kryddor och citrus. Kryddstarka beställningar från Vasa till hans hovapotekare finns bevarade och ligger till grund för bakelsen.
Målet är att många ska kunna njuta av bakelsen. Receptet är naturligt utan gluten och vi använder mjölkfritt margarin för att även få det mjölkproteinfritt. Det mjölkfria margarinet går att ersätta med samma mängd smör.
Ingredienser (cirka 30 bakelser)
Botten
Apelsinskräm till en botten
(Aromernas koncentration kan variera, prova dig fram för en kraftig, god citrussmak. Aromer är mer koncentrerade än pressad frukt. Det är därför inte lämpligt att ersätta med saft från frukt. Det krävs mer saft för att uppnå smak och mycket vätska kan göra att krämen skär sig.)
Du behöver också:
Gör så här:
Receptet är utformat för en köksmaskin, men det fungerar med elvisp.
Under tiden gör du krämen:
Låt botten svalna helt innan krämen breds på. När du brett på krämen ställ in botten i kylen (det är enklare att skära bakelser när krämen är fast och botten är välkyld).
Förvara bakelsen svalt.
Ät och njut!