Borlänge kommuns logotyp

Sara Mustafa och Silva Ibrahim har båda deltagit i kursen kulturanpassat föräldraskapsstöd på sitt modersmål, arabiska.

Tidigare deltagare berättar

Borlängeborna Sara Mustafa och Silva Ibrahim har gått kursen kulturanpassat föräldraskapsstöd och rekommenderar andra föräldrar att göra detsamma.

Silva Ibrahim

"Den här kursen borde vara obligatorisk, precis som kursen om samhällsorientering på sfi", tycker Silva Ibrahim.

Silva Ibrahim, tvåbarnsmamma

Silva Ibrahim bor i centrala Borlänge med sin man och två söner, åtta och tre år gamla. Hon har bott i Sverige i åtta och ett halvt år och kommer ursprungligen från Syrien.

Silva gick kursen i föräldraskapsstöd för att stärka relationen till sina barn och känna sig tryggare i sin roll som förälder. Hon tycker att hon lärt sig mycket, bland annat att kommunicera med barnen på ett bättre sätt. Dessutom tycker hon det var intressant att träffa och byta erfarenheter med andra föräldrar.

Två tillfällen med fokus på socialtjänsten

I det kulturanpassade föräldraskapsstödet ingår två tillfällen som handlar specifikt om den svenska socialtjänsten. Deltagarna får då chansen att lära sig mer om socialtjänstens uppdrag; vad de kan hjälpa till med och hur det fungerar, något som Silva tyckte var jättebra och lärorikt.

Innan kursen hade Silva hört människor som sa att om barnen vill ha något i Sverige, till exempel en IPhone, och föräldrarna sa nej, kan de säga till socialen så att de kommer och tar barnen.

– Man blir förvånad och förstår inte; gör de så om man inte köper det barnen vill ha?! Hur ska man ha råd när man kommer ny till Sverige och knappt kan försörja sig själv och köpa mat? säger Silva.

Inte längre rädd att sätta gränser

Att barn skriker och gråter är inget ovanligt. Det gör alla. Ändå berättar Silva att hon förstått att många föräldrar blir stressade när barnen gör det, till exempel i affären eller lekparken, men också hemma.

– Föräldrarna försöker ofta göra allt för att barnen ska vara nöjda och sluta skrika eller gråta. De kan till exempel känna sig tvungna att köpa det barnen vill ha eller göra som de vill för att de är rädda att andra annars ska tro att de är elaka och kontakta socialtjänsten, säger Silva.

Samtidigt riskerar de vuxna att förlora sin auktoritet som föräldrar när barnen lär sig dra nytta av den här osäkerheten.

– Barnen tar över kontrollen om vi föräldrar är rädda att sätta gränser. Nu vågar jag säga nej även om barnen börjar gråta och blir arga när de inte får som de vill, säger Silva.

Sara Mustafa

”Om jag hittar andra kurser som handlar om Sverige, om regler, relationer, socialtjänst och så vidare, kommer jag att gå på dem. Jag vill lära mig!” säger Sara Mustafa.

Sara Mustafa, fyrbarnsmamma

Sara Mustafa bor på Bullermyren i Borlänge tillsammans med sin man och fyra barn; två pojkar och två flickor, mellan tre och tio år gamla. Hon har bott i Sverige i elva år och kommer ursprungligen från Eritrea.

– Allt är bra i Sverige – det är bara rädslan för socialtjänsten som är ett problem. Om inte den fanns skulle allt vara jättebra! säger Sara.

Lugnare och rädslan har försvunnit

Under 2023 deltog Sara i kursen kulturanpassat föräldraskapsstöd. Hon tycker att hon lärde sig mycket och känner sig mycket lugnare efteråt, speciellt i hur hon ska göra med barnen. Rädslan för socialtjänsten har också nästan försvunnit.

– Förut påverkades jag mycket av det som skrevs i sociala medier. Jag kände mig stressad och rädd över allt prat om att socialtjänsten tar barn. Kursen har hjälpt mig förstå systemet bättre och jag känner mig tryggare i min roll som mamma. Jag förstår nu att socialtjänsten kan hjälpa till om det behövs och att de inte bara kommer och tar barnen, säger Sara.

Rekommenderar alla föräldrar att gå kursen

Sara rekommenderar andra att ta del av föräldraskapsstödet och skulle själv vilja gå fler liknande kurser.

– När vi kommer från andra länder till Sverige är mycket annorlunda och vi vet inte hur det funkar. Är det inte bättre att få mer kunskap om hur allt fungerar; hur man ska göra i olika sammanhang och situationer i stället för att inte veta? Vi kommer att vara kvar här, så vi måste lära oss. Jag tycker att alla föräldrar borde gå kursen, säger Sara.

Kursstart Connect på somaliska 8-18 år, hösten 2024*

Välkommen att anmäla intresse i formuläret nedan.

Kursstart Connect på arabiska 8-18 år, hösten 2024 *

Startas när tillräckligt många föräldrar anmält intresse. Välkommen att anmäla intresse i formuläret nedan.

*Kursen kan komma att skjutas fram om för få föräldrar anmäler sig.

Kulturanpassad kurs för föräldrar - mer information




Vilket språk talar du?
Vilket språk talar du?