Avgifter och regler
Du som har barn inom förskola eller pedagogisk omsorg betalar en avgift. Avgiften grundas på den sammanlagda inkomsten i hushållet och antalet placerade barn.
När ditt barn börjar i förskolan eller inom pedagogisk omsorg ska du ange hushållets inkomst. Hur stor avgiften blir beror nämligen på ditt hushålls inkomst och hur många barn du har som går i förskolan eller har pedagogisk omsorg. Om du eller barnets andra vårdnadshavare får en förändrad inkomst ska ni anmäla det direkt.
Allmän information om avgiften
Avgift betalas 12 månader per år. Vid beräkning av avgift tas inte någon hänsyn till förändringar föranledda av storhelger, semestrar, lov eller annan ledighet. Däremot kan avgiften förändras när familjens inkomst minskar eller ökar. Anmäl därför sådana förändringar omgående. Placering räknas fortlöpande över sommaren om barnet fortsätter i någon av verksamheterna vid höstterminens start.
Platsinnehavaren är skyldig att hålla de överenskomna närvarotiderna. Nytt schema ska lämnas in vid varaktig förändring av närvarotiden. Om barnet är sjukt under en sammanhängande period som är längre än 30 dagar kan avgiftsbefrielse medges för de dagar som överstiger 30. Skriftlig ansökan med bifogat läkarintyg krävs då.
Från och med augusti det år barnet fyller tre år reduceras avgiften per automatik enligt reglerna för allmän förskola.
Inkomstredovisning
Platsinnehavare är skyldig att lämna aktuella inkomstuppgifter till Borlänge kommun. Anges ingen inkomst kommer högsta avgift att tas ut till dess att inkomstuppgift lämnas. Ny inkomstuppgift ska lämnas vid förändrad inkomst och minst en gång per år. Vid felaktiga uppgifter kan du bli betalningsskyldig. I ett hushåll ligger bådas inkomster till grund oavsett om man är förälder eller ej.
Ändra inkomstuppgifter (e-tjänst) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Blankett för att ändra inkomstuppgifter Pdf, 218.3 kB, öppnas i nytt fönster.
Blankett för att redovisa inkomstuppgifter vid delad faktura Pdf, 217.3 kB, öppnas i nytt fönster.
Vad kostar det?
Avgifterna nedan gäller från den 1 januari 2024 för förskola och pedagogisk omsorg, vid en inkomst mellan 20 001 och 56 250 kronor i månaden. Avgiften grundar sig på hushållets gemensamma inkomst före skatt (brutto).
Barn 1: 3% av inkomsten, högst 1688 kr/månad
Barn 2: 2% av inkomsten, högst 1125 kr/månad
Barn 3: 1% av inkomsten, högst 563 kr/månad
Ingen avgift utgår för barn som är placerade enligt allmän förskola och som har placering tre timmar om dagen. För barn som har placering utifrån förälderns arbete, studier, arbetslöshet eller föräldraledighet och som omfattas av allmän förskola sker reducering av avgiften med 25 % per månad och per barn.
Som barn 1 räknas det yngsta barnet som är placerat i någon av verksamheterna. Om hushållets sammanlagda inkomst understiger 20 001 kronor i månaden är verksamheten avgiftsfri.
Vanliga frågor om avgifter
För alla frågor kring fakturor
kontakta Servicecenter på 0243-74 000
Hur redovisar jag inkomst på varieras inkomst?
Kontakta Servicecenter på telefon 0243-74 000
Ska jag änmäla förändrad inkomst?
Ja, eftersom avgiften baseras på hushållets inkomst och antal placerade barn så måste Borlänge kommun ha aktuella inkomstuppgifter.
Om det upptäcks att felaktiga uppgifter lämnats så kan du bli återbetalningsskyldig.
Min sambo är inte barnets vårdnadshavare måste jag lämna in dennes inkomstuppgifter?
Ja, i ett hushåll ligger bådas inkomst till grund oavsett om du är vårdnadshavare/förälder eller ej.
Vilka inkomstuppgifter ska jag redovisa?
Avgiftsgrundande inkomster:
- Skattepliktig inkomst av tjänst eller näringsverksamhet (alla skattepliktiga inkomster).
- Arbetslöshetsersättning, aktivitetsstöd per dag.
- Sjukpenning, sjukbidrag per månad
- Föräldrapenning per månad
- Pension (ej barnpension) per månad
- Familjebidrag i form av familjepenning per månad
- Vårdbidrag för handikappade barn under 16 år per månad
- Familjehemsföräldrars arvodesersättning per månad
- Ej bidrag eller CSN-lån.
Hur lämnar jag inkomstuppgifter?
Du kan lämna inkomstuppgifter via e-tjänst eller blankett.
Dessa hittar du på följande länk: https://www.borlange.se/barn-och-utbildning/forskola-och-pedagogisk-omsorg/avgifter/ Länk till annan webbplats.
Avgift vid närvaro upp till 20 timmar
Kontakta Servicecenter på telefon 0243-74 000
Måste jag betala för platsen även när barnet är ledigt?
Ja, du betalar en avgift för att du har tillgång till en plats. Kommunen har samma kostnad för platsen även om barnet är sjukt eller ledigt vilket betyder att ni har samma avgift även under perioder som barnet inte varit i förskolan.
Avgifter för barn vid en längre tids sjukdom
Om barnet är frånvarande längre tid än 30 dagar kan avgiftsbefrielse medges för dagar överstigande 30.
Skriftlig ansökan med bifogat läkarintyg krävs.
Avgifterna nedan gäller från den 1 januari 2024 för förskola och pedagogisk omsorg, vid en inkomst mellan 20 001 och 56 250 kronor i månaden. Avgiften grundar sig på hushållets gemensamma inkomst före skatt (brutto).
Barn 1: 3% av inkomsten, högst 1688 kr/månad
Barn 2: 2% av inkomsten, högst 1125 kr/månad
Barn 3: 1% av inkomsten, högst 563 kr/månad
Ingen avgift utgår för barn som är placerade enligt allmän förskola och som har placering tre timmar om dagen. För barn som har placering utifrån förälderns arbete, studier, arbetslöshet eller föräldraledighet och som omfattas av allmän förskola sker reducering av avgiften med 25 % per månad och per barn.
Som barn 1 räknas det yngsta barnet som är placerat i någon av verksamheterna. Om hushållets sammanlagda inkomst understiger 20 001 kronor i månaden är verksamheten avgiftsfri.
Vanliga frågor och svar om regler
Vad gäller vid allmän förskola?
Allmän förskola innebär att alla barn från och med höstterminen det år man fyller tre år har rätt till avgiftsfri verksamhet under 525 timmar per år. Allmän förskola erbjuds i den ordinarie verksamheten.
Om barnet har pågående placering och närvarotid över tre timmar om dagen görs ett avdrag på 25 % av avgiften i faktureringen automatiskt från augusti det år barnet fyller tre.
Om barnet har placering enbart enligt allmän förskola får barnet vara i förskolan 3 timmar om dagen under skolans terminstider. Det innebär att barnet ska vara ledigt under alla skollov. Ingen lunch serveras och placeringen är avgiftsfri. Plats söks som vanligt och vanlig kötid gäller.
Vi ska åka på en lång semester. Kan vi behålla platsen?
Ja, men inte längre än tre månader. Därefter ska plats sägas upp och ny ansökan måste lämnas in.
Vi ska flytta till en annan kommun men vill behålla vår plats i Borlänge. Är det okej?
Huvudprincipen är att barnet har sin förskoleplats i hemkommunen. Minst en månad före flytten och ändringen av barnets folkbokföring måste du ta kontakt med Borlänge kommun för att ansöka om att få behålla platsen eller säga upp den.
Kan jag växla mellan olika typer av plats?
Det är inte tillåtet att ha placering enligt allmän förskola under året för att sedan byta till föräldraledighetsplats över sommaren/annan ledighet.
Om du däremot vill göra en varaktig förändring ska du anmäla det till Borlänge kommun.
Vem har rätt till förskola och pedagogisk omsorg?
Barn till arbetande och studerande vårdnadshavare har rätt till verksamhet under vårdnadshavarens arbets- eller studietid samt restid. Barn vars vårdnadshavare har oregelbunden arbetstid med ledighet minst tre vardagar i följd, har möjlighet till utökad vistelsetid utifrån barnets behov. Beslut om utökad vistelsetid tas i samråd med förskolans rektor.
Barn som har en förälder som är arbetssökande eller föräldraledig för vård av annat barn har rätt till verksamhet under 20 timmar i veckan. Hur tiden fördelas bestäms av verksamheten utifrån bästa pedagogiska kvalitet för barnen. Viss hänsyn kan tas till föräldrarnas önskemål.
Vad gäller om vårdnadshavare är sjukskriven?
Då görs en bedömning av förskola/fritids utifrån läkarintyg. Vid frågor kontakta rektor på berörd förskola.
Jag har obekväma arbetstider, hur fungerar det kring förskola då?
Verksamhet under obekväma arbetstider kan erbjudas för barn i åldern ett till tolv år på dygnet-runt verksamheten och vid enheten för barn 1-5 år (öppet vardagar 06–22).
Tillgången på platserna är begränsad. För att få en plats måste barnet vara folkbokfört i Borlänge kommun.
Behovet av omsorg ska vara regelbundet och kontinuerligt återkommande, i snitt skall ett behov på minst en dag i veckan finnas. Behovet ska styrkas med intyg eller schema från arbetsgivaren. Omprövning av behovet sker två gånger per år inför höst- och vårtermin. Förnyat arbetsgivarintyg och schema skickas in till placeringsenheten i augusti och januari.
Ett barn får inte vistas på förskolan mer än fyra dygn i sträck, om det inte föreligger särskilda skäl för fler dygn, med dagliga avbrott för att träffa sin/sina vårdnadshavare. Därefter bör barnet ha ett uppehåll på minst två dygn.
Skolbarn har vid föräldraledighet inte rätt till omsorg på obekväm tid.
Vid tillfällig arbetslöshet eller om vårdnadshavaren är sjukskriven längre än en månad bedömer förskolechef om det är möjligt att behålla platsen.
När behovet inte längre är aktuellt ska platsen sägas upp.
Vanliga frågor och svar om närvarotider
Som grund för barnets närvarotider gäller arbetstid/studietid samt restid.
När någon av föräldrarna är ledig/inte arbetar eller studerar ska även barnet vara ledigt från förskolan.
Barn till arbetssökande eller föräldralediga har rätt till verksamhet under 20 timmar i veckan.
Grundregeln är att barnet har rätt till verksamhet under din arbetstid plus restid.
Barn vars vårdnadshavare har oregelbunden arbetstid med ledighet minst tre vardagar i följd under en vecka, har möjlighet till utökad vistelsetid utifrån barnets behov i samråd med rektor.
Hur anmäler jag eller ändrar mitt barns närvaro?
Du kan anmäla barnets schema både via appen Edlevo (tidigare Tieto education) och blankett.
Blankett hittar du via länk under rubrikerna Barn och Utbildning / Förskola och pedagogiskomsorg Länk till annan webbplats.:
På följande länk finns en guide för användning av appen Edlevo:
Jag vill ändra antalet timmar som barnet är på förskolan. Hur gör jag?
Du kan anmäla ändrad närvarotid via blankett.
Blankett hittar du via länk under rubrikerna Barn och Utbildning / Förskola och pedagogiskomsorg Länk till annan webbplats.: