Servicecenter
Telefon: 0243-740 00 (8-16.30 måndag-fredag)
Besök: Stadshuset, Röda vägen 50 (8-16 måndag-fredag)
Post: Borlänge kommun, 781 81 Borlänge
Dela sidan på sociala medier
tallrik med spaghetti och tomatsås

Maten i våra skolor och förskolor

Måltiden är ett viktigt avbrott för den som ska orka leka och lära hela dagarna. Skolans uppgift är att bidra till att ge eleverna en hälsosam livsstil och bra matvanor. Borlänge kommuns ambition är att måltiderna blir höjdpunkter som barn och ungdomar kan se fram emot. Men vi måste alla hjälpas åt och bidra till trivseln. Både barn och vuxna.

Självklart ska maten vara vällagad och näringsriktig. Minst lika viktigt är det att lokalerna är fräscha och välkomnande, att stämningen vid borden är trygg och avslappnad och att råvarorna har producerats och transporterats på ett ansvarsfullt sätt.

Näringsriktig och hälsosam

Alla skolelever kan välja mellan två olika maträtter varje dag. Dessa ska vara näringsriktiga och en av rätterna är ett mer ”klimatsmart” val. På salladsbuffén ska det finnas grova grönsaker, baljväxter (bönor och/eller ärtor), gärna något C-vitaminrikt samt dressing som innehåller raps- eller olivolja.

Socker

I en hälsosam kost finns det inte något stort utrymme för söta och näringsfattiga livsmedel, särskilt inte i förskolebarnens mat. Därför serverar vi inga söta drycker, glass, bakverk och andra sötsaker i skolan eller förskolan, utom vid särskilda tillfällen. Det är heller inte lämpligt att barnen/eleverna tar med sig sötsaker och bjuder på, till exempel när de fyller år.

Många kamrater är allergiska eller har andra bekymmer med vad och hur de får äta. Vi serverar sylt och ketchup som tillbehör till maträtter som pannkakor, köttbullar och blodpudding, eftersom det kan ingå i en välplanerad matsedel.

Maten och klimatet

  • De som planerar menyerna och köper in maten har en budget som de måste följa.
  • Råvarorna ska vara klimatsmarta, närproducerade och ekologiska – så långt det är möjligt med hänsyn till budgeten.
  • Råvarorna bör vara anpassade efter säsong.
  • Fisken ska helst vara MSC-märkt (Marine Stewardship Council). Det är fisk som har fångats på ett hållbart sätt.
  • Livsmedel som kommer från djur (t.ex. kött, fisk, mjölk och ägg) ska köpas in från ansvarsfulla producenter.
  • Det är viktigt att inte kasta mat i onödan. Ta inte mer mat än du äter upp. Matsvinnet påverkar både miljön och ekonomin. För att minska mängderna mat som slängs är det viktigt att vi alla hjälps åt.

Skollunchen ska ge en tredjedel av dagsbehovet

Sverige är ett av tre länder i världen där alla elever får kostnadsfri, näringsriktig skolmat oberoende föräldrarnas inkomst.

  • Energi- och näringsinnehåll i måltiderna ska utgå från svenska näringsrekommendationer. Se länkar till Livsmedelsverket.
  • Förskole- och skollunchen ska motsvara cirka 30 % av barnens/elevernas dagsbehov av energi och näringsämnen.
  • Förskola och skola har ansvar för att barn/elever får bekanta sig med olika sorters livsmedel och maträtter.
  • Skolmaten är en del i folkhälsoarbetet.

Uppföljning och utvärdering

I ”Riktlinjer för måltider”(se pdf under dokument längst ned på sidan) kan du läsa mer om hur måltiderna planeras och utvärderas och om hur du kan vara med och påverka, till exempel genom skolans matråd.

Vad blir det för mat?

Menyn som visar vilken mat som serveras på våra förskolor och skolor hittar du numera i programmet "Matilda Matsedel" på adressen webmenu.foodit.se.  
Om du klickar på bilden här nedanför, kommer du direkt till sidan.

Webbisda för matsedeln

Specialkost i skola och förskola

Alla barn och elever ska kunna äta sig mätta och belåtna. Den som inte kan äta den vanliga maten av medicinska skäl kan få specialkost. Borlänge kommun är därför noga med att erbjuda näringsriktiga, goda och omväxlande alternativ.

Sidan senast uppdaterad