Borlänge kommuns logotyp

Att söka till gymnasiet

Gymnasieantagningen hanterar antagningen till Dalarnas gymnasieskolor. Du som är folkbokförd i Dalarna söker till gymnasiet via Gymnasieantagningen på Dalarnas kommunförbunds webbplats.

På Gymnasieantagningens webbplats kan du också få mer information om ansökningsprocessen och aktuella datum. Länk till webben samt till Borlänge gymnasieskolas senaste programkatalog finns här nedanför.

Gymnasieantagningenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Programkatalog för Borlänge gymnasieskola inför läsåret 2021-2022PDF

Ansökan

Ansökan till gymnasiet görs via Gymnasieantagningen. Du kan söka till gymnasiet till och med det år du fyller 19 år. Via Gymnasieantagningens webbplats når du sidan där du kan fylla i din ansökan direkt på webben om du går i årskurs 9 eller på Introduktionsprogrammen. Användarnamn och lösenord får du av studie- och yrkesvägledaren på din skola.

När du fyllt i och bekräftat din ansökan på webben ska du skriva ut och lämna en undertecknad kopia av din ansökan till din studie- och yrkesvägledare.

Gymnasieutbildning utanför hemkommunen

Den gymnasieutbildning du vill gå kanske inte finns i din hemkommun eller i närliggande kommun som hemkommunen har samverkansavtal med. Då har du rätt att  söka utbildningen på annan ort i landet.

Om du önskar studera på annan ort, trots att den gymnasieutbildning du vill gå också finns i din egen eller närliggande kommun, måste du i din ansökan bifoga skäl till varför du väljer att söka utanför ditt upptagningsområde. Bifogas inga skäl placeras du i frisöksgruppen.

Frisökning till utbildningar på annan ort

Frisökning ger dig som elev möjlighet att gå en gymnasieutbildning i en annan kommun även om samma utbildning erbjuds i hemkommunen eller i dess samverkansområde. Detta gäller bara i mån av plats. Behöriga elever i skolans normala upptagningsområde har alltid förtur. Observera att du inte har rätt till inackorderingsstöd om du kommit in på en frisöksplats.

Studie- och yrkesvägledning

Kontakta studie- och yrkesvägledaren på din grundskola om du har frågor och funderingar kring olika gymnasieprogram eller behöver rådgivning inför valet. Om du vill ha mer information om utbildningarna inom Borlänge gymnasieskola eller göra ett besök på någon av våra skolor, är du också välkommen att ta direkt kontakt med studie- och yrkesvägledaren på den gymnasieskola du vill veta mer om.