Borlänge kommuns logotyp

Hagagymnasiet

Talböcker och Legimus

Elever med dyslexi eller andra läsnedsättningar kopplad till en funktionsnedsättning har rätt att låna talböcker.

Är det någon skillnad på ljudböcker och talböcker? Ja, ljudböcker är kommersiellt inlästa böcker som kan köpas i bokhandeln eller lånas på bibliotek av vem som helst (även de som har rätt till talböcker). Talböcker får däremot endast lånas av personer med någon form av läsnedsättning kopplad till en funktionsnedsättning, detta i enlighet med upphovsrättslagen §17.

Talböcker i biblioteket

Talböcker finns att låna i biblioteket för de som är i behov av anpassade skönlitterära böcker.

Legimus och Egen nedladdning

Borlänge bibliotek har tillstånd att registrera elever för tjänsten Egen nedladdning. Det innebär att eleven får ett eget konto hos MTM (Myndigheten för Tillgängliga Medier) och själv kan ladda ner talböcker till sin dator, mobil eller surfplatta via MTM:s bibliotekskatalog Legimus och appen Legimus.

Observera att en nedladdad bok är ett lån som måste raderas efter 6 månader.

När läsnedsättningen är fastställd av EHT informeras eleven om Legimus. Mentor eller EHT hänvisar därefter eleven till Borlänge kommuns bibliotek.

Elever som är under 18 år behöver vårdnadshavares godkännande innan ett konto kan skapas. Eleven tar hem ett avtal och få det underskrivet, avtalet tas sedan med till biblioteket vid besöket. Avtalet finns att skriva ut under rubriken Dokument.

Det finns främst svensk skönlitteratur i Legimus, men även ett stort antal titlar på engelska. Det finns även talböcker på andra språk att lyssna på och ladda hem.

Kurslitteratur för högskola och universitet finns på Legimus, medan kurslitteratur för gymnasiet tillhandahålls via Inläsningstjänst Länk till annan webbplats.. Inläsningstjänst har samtliga elever i sina datorer.

Legimus - Digitala talböcker Länk till annan webbplats.

Appen Legimus Länk till annan webbplats.