Borlänge kommuns logotyp

Hushags-Erikslundsgymnasiet

Bygg- och anläggningsprogrammet (BA)

Elever inom Bygg- och anläggningsprogrammet kan, efter första terminen, välja mellan inriktningarna anläggningsfordon, husbyggnad, mark och anläggning samt måleri.

Under första terminen på gymnasiet får våra elever prova alla inriktningar för att sedan lättare kunna avgöra vad som passar och intresserar dem mest. Denna introduktion ger dem också ett helhetsperspektiv och en förståelse för de olika yrkesgrupper som finns på en byggplats. Eleverna påbörjar den inriktning de valt och kommit in på under vårterminen i årskurs 1.

Här nedanför följer kortfattad information om de olika programinriktningarna samt exempel på yrken som de kan leda till.

Anläggningsfordon

Inom inriktningen anläggningsfordon ligger fokus på ämnet anläggningsförare. Som elev får du kunskap om olika typer av jordförflyttande anläggningsmaskiner och deras utrustning, samt hur de hanteras. Du får också kunskaper om olika typer av anläggningsarbeten samt om körteknik, trafiksäkerhet och miljöpåverkan.

Yrkesutgång:

  • Anläggningsmaskinförare

Husbyggnad

Inom inriktningen husbyggnad får du både teoretiska och praktiska kunskaper i nybyggnation, renovering och ombyggnation av bostäder och andra lokaler. Du får också lära dig om byggen av broar och andra anläggningskonstruktioner.

Exempel på yrkesutgångar:

  • Golvläggare
  • Murare
  • Snickare
  • Ställningsbyggare
  • Träarbetare

Mark och anläggning -
Järnvägsteknik (riksrekryterande)

Järnvägstekniker arbetar med all slags järnväg, från moderna snabbtågsspår med helsvetsad räls till industrispår för riktigt tung trafik. Arbetsuppgifter som bangårds- och spårbyggnationer, revision och underhållsarbete, besiktning av järnvägsanläggningar, rälssmörjning, byggnationer och inläggning av spårväxlar, spårsvetsning samt spårjustering och spårgeometri.

Yrkesutgång:

  • Järnvägstekniker

Måleri

Inriktningen måleri ger kunskaper i ny- och ommålning av invändiga och utvändiga ytor, uppsättning av olika väggbeklädnadsmaterial samt kunskaper om färgernas estetiska och skyddande värden.

Yrkesutgång:

  • Byggnadsmålare

Mer information

På Skolverkets webbplats "Utbildningsinfo.se" kan du läsa mer om Bygg- och anläggningsprogrammet. Där finns också information att lyssna till på olika språk.

Skolverkets utbildningsinformation om Bygg- och anläggningsprogrammet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Programstrukturen visar vilka kurser som ingår i Bygg- och anläggningsprogrammet på Hushags-Erikslundsgymnasiet.

Programplan för Bygg- och anläggningsprogrammet Pdf, 119.7 kB, öppnas i nytt fönster.