Borlänge kommuns logotyp

Hushags-Erikslundsgymnasiet

El- och energiprogrammet (EE)

Har du ett stort teknikintresse och vill arbeta med såväl äldre teknik som den absolut senaste elektroniken? På El- och energiprogrammet får du både teoretiska kunskaper och praktiska färdigheter på området.

Första året på programmet är gemensamt för alla. Då får du möjlighet att skaffa dig de nödvändiga grundkunskaper du behöver för att gå vidare och välja inriktning inför årskurs två och tre. De inriktningar du kan välja mellan på Hushags-Erikslundsgymnasiet är automationsteknik och elteknik.

Automationsteknik

Som automationstekniker behöver du kunna både styr- och reglerteknik, mekanik, elektronik, pneumatik, hydraulik samt datorteknik. Automationsteknik är en bra bas för dig som vill arbeta med montage, programmering, service, underhåll och drift inom industriella processtekniska företag, verkstadsindustrin eller industriellt specialinriktade konsultföretag.

Du kan som automationstekniker också ha arbetsuppgifter i utvecklingssammanhang där du är med och tar fram nya tekniska lösningar för förbättringar eller utvecklar nya anläggningar som är elektroniskt, pneumatiskt (med tryckluft), hydrauliskt (med hjälp av vätskesystem) eller mekaniskt styrda.

Elteknik - installationselektriker

Inom inriktningen elteknik får du kunskaper för att som installationselektriker kunna arbeta med bland annat belysning, motorer, larm, datanät och annan elutrustning som ska installeras och servas. Andra yrken utbildningen kan leda till är exempelvis hissmontör, servicetekniker eller säljare inom elbranschen. Inriktningen ger också den teoretiska kunskap som behövs för att få elcertifikat-elektriker enligt Elbranschens Centrala Yrkesnämnd (ECY).

Mer information

På Skolverkets webbplats "Utbildningsinfo.se" kan du läsa mer om El- och energiprogrammet. Där finns också information att lyssna till på olika språk.

Skolverkets utbildningsinformation om El- och energiprogrammet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Programplanen visar vilka kurser som ingår i El- och energiprogrammet på Hushags-Erikslundsgymnasiet.

Programplan för El- och energiprogrammet på Hushags-Erikslundsgymnasiet Pdf, 220 kB, öppnas i nytt fönster.