Borlänge kommuns logotyp

Hushags-Erikslundsgymnasiet

Fordons- och transportprogrammet (FT)

Fordons- och transportprogrammet är ett av gymnasieskolans bredaste program. Programmet har en ingång men flera olika utgångar (yrkesinriktningar), som alla ger dig en bra grundläggande yrkesutbildning.

Fordons- och transportprogrammet är programmet för dig som har ett stort tekniskt intresse och vill arbeta med såväl äldre teknik och mekanik, som med den absolut senaste datatekniken och elektroniken. Programmet är också för dig som är intresserad av yrken där man kör olika typer av fordon, exempelvis lastbilar och lastmaskiner eller om du vill arbeta med bilreparationer av såväl lätta som tunga fordon.

På sidan Bilproffs.se finns mycket information om utbildning och arbetsmarknad inom motorbranschen, filmer som beskriver olika yrken och annat som är bra att veta för dig som funderar på att utbilda dig inom området.

Inriktningar

Utbildningen inom Fordons- och transportprogrammet på Hushags-Erikslundsgymnasiet består under år två och tre till stor del av arbetsplatsförlagt lärande (APL). Efter ett första gemensamt år får du välja/söka någon av följande inriktningar:

Lastbil och mobila maskiner
Personbil
Transport

Yrken efter gymnasiet

Några exempel på möjliga yrken efter utbildning inom gymnasieskolans Fordons- och transportprogram är: lastbilschaufför, truckförare, grävmaskinsförare, lastbilsreparatör, maskinreparatör, personbilsreparatör, marinmotorreparatör, maskinist på fartyg, reparatör av skogs- eller snöfordon och reparatör eller montör inom industrin.

Mer information

På Skolverkets webbplats "Utbildningsinfo.se" kan du läsa mer om Fordons- och transportprogrammet. Där finns också information att lyssna till på olika språk.

Skolverkets utbildningsinformation om Fordons- och transportprogramme Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.t