Borlänge kommuns logotyp

Hushagsgymnasiet

Lokal Idrottsutbildning (LIU)

Oavsett vilket gymnasieprogram du väljer har du inom Borlänge gymnasieskola möjlighet att välja till vår Lokala IdrottsUtbildning (LIU) som anpassas efter dig och din ambitionsnivå. Detta innebär att du nu kan välja den gymnasieutbildning du är intresserad av och samtidigt utöva din idrott under skoltid.

Inom LIU får du chansen att fördjupa dig inom vald idrott; praktiskt genom mycket individanpassad träning, teoretiskt genom att du bland annat läser och lär om träningslära, kost och doping. Är du redan aktivt idrottande kommer träningen att vara riktad mot din idrott. Är du ej aktiv är detta en möjlighet att få mer idrott i skolan.

Ansökan till LIU

Du söker lokal idrottsutbildning när du gör din ansökan till gymnasieskolan genom antagningen på Region Dalarna. Vår ambition är att klara de flesta idrotter. Även om du har en ganska "udda" idrott, siktar vi på att hitta en bra lösning genom dialog mellan dig och ansvarig idrottslärare.

Betygsättning LIU

Alla elever på gymnasiet ska ha 200 poäng Individuellt Val. Där kan du välja kurserna Idrott och hälsa 1 och 2- specialisering, det är skolan som sätter betyg i kurserna. Dessa kurser ligger i din studieplan och benämns som LIU (Lokal Idrottsutbildning).

Den lokala idrottsutbildningen innebär att du kan välja det gymnasieprogram du är intresserad av och samtidigt göra ditt idrottande till en del av din utbildning.

Frågor och svar

Hur många platser finns det?
Vi vill att alla som är intresserade av att gå på en lokal idrottsutbildning också ska ha möjlighet att göra det. Det här är ingen satsning som bara vänder sig till eliten. Det är en möjlighet för alla som vill utvecklas inom sin idrott att ta sig till nästa nivå.

Innebär LIU att jag måste läsa mer än andra elever?
Svaret på den frågan är både ja och nej. Det beror på dig och din ambitionsnivå, dels den sportsliga, men också beroende på om du vill gå ur gymnasiet med högskolebehörighet. I början av utbildningen kommer vi att sätta oss ned tillsammans och gå igenom dina mål för att utforma en utbildningsplan som passar dig.

Hur många elever per idrott krävs det för att utbildningen ska bli av?
De teoretiska delarna kommer du att läsa tillsammans med övriga studenter på den lokala idrottsutbildningen. Själva idrottsutövningen kommer att anpassas så att den passar dig individuellt, oavsett om du är aktiv i en lagidrott eller en individuell sport.

Thomas Lövgren

Idrottslärare och samordnare för LIU

Telefon: 070-209 09 33

E-post: thomas.lovgren@borlange.se