
Restaurang- och livsmedelsprogrammet (RL)
Det här är programmet för dig som vill arbeta med mat, måltider och livsmedel, nära kunder och gäster på exempelvis restaurang, bageri eller i butik.
Inom programmet kan du som elev välja mellan följande inriktningar:
Bageri och konditori
Inriktningen för dig som vill lära dig hantverket inom bageri och konditori.
Exempel på yrken inom området:
- bagare
- konditor
Kök och servering
Inriktningen Kök och servering ger dig kunskaper om matlagning i restaurang, om servering och om bararbete.
Exempel på yrken inom området:
- kock
- servitör/servitris
Mer information
På Skolverkets webbplats "Utbildningsinfo.se" kan du läsa mer om Restaurang- och livsmedelsprogrammet. Där finns också information att lyssna till på olika språk.
Poängplanen nedan vilka kurser som ingår i Restaurang- och livsmedelsprogrammet på Hushagsgymnasiet.
Poängplan Restaurang- och livsmedelsprogrammet
Poängplan Restaurang- och livsmedelsprogrammet | Poäng |
---|---|
Gymnasiegemensamma ämnen | 600/900 |
Engelska 5 | 100 |
Engelska 6 | 100 |
Historia 1a 1 | 50 |
Idrott och hälsa 1 | 100 |
Matematik 1a | 100 |
Naturkunskap 1a 1 | 50 |
Religionskunskap 1 | 50 |
Samhällskunskap 1a 1 | 50 |
Svenska 1/ Svenska som andraspråk 1 | 100 |
Svenska 2/ Svenska som andraspråk 2 | 100 |
Svenska 3/ Svenska som andraspråk 3 | 100 |
Programgemensamma ämnen | 400 |
Branschkunskap inom restaurang och livsmedel | 100 |
Hygien | 100 |
Livsmedels- och näringskunskap 1 | 100 |
Service och bemötande 1 | 100 |
I ÅRSKURS 1 VÄLJS INRIKTNING OCH YRKESUTGÅNG | |
INRIKTNING BAGERI OCH KONDITORI | 300 |
Bageri 1 | 100 |
Choklad och konfektyr | 100 |
Konditori 1 | 100 |
Programfördjupning yrkesutgång Bagare och konditor | 900 |
Bageri 2 | 200 |
Bageri 3 | 100 |
Bageri 4 | 100 |
Konditori 2 | 200 |
Konditori 3 | 100 |
Konditori 4 | 100 |
Konditori specialisering – dessertkurs | 100 |
INRIKTNING KÖK OCH SERVERING | 300 |
Matlagning 1 | 100 |
Mat och dryck i kombination | 100 |
Servering 1 | 100 |
Programfördjupning yrkesutgång Kock | 900 |
Matlagning 2 | 200 |
Matlagning 3 | 200 |
Matlagning 4 | 200 |
Matlagning specialisering – trender | 100 |
Styckning specialisering | 100 |
Matlagning specialisering – dessertkurs | 100 |
Individuella val | 200 |
Gymnasiearbete | 100 |
SUMMA POÄNG | 2500/ 2800 |
Valbar särskild behörighetskurs: Matematik 2 | 100 |