Borlänge kommuns logotyp

Hushagsgymnasiet

VVS- och fastighetsprogrammet (VF)

Gillar du omväxling, problemlösning och att arbeta med händerna? På VVS- och fastighetsprogrammet vid Hushagsgymnasiet kan du utbilda dig till VVS-montör, ett yrke med goda framtidsutsikter.

VVS- och fastighetsprogrammet ska liksom andra yrkesprogram ge eleven en grundläggande yrkesutbildning. Vi har länsintag till vår utbildning, då detta är den enda VVS-utbildningen i Dalarna. Att utbildningen håller hög kvalitet, är utnämningen "förstklassig skola" (av VVS-branschens yrkesnämnd) ett bevis på.

Förstklassig skola - enligt VVS-branschens yrkesnämndlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

VVS

Inom inriktningen VVS lär du dig om installation, service och underhåll av till exempel värme- och sanitetssystem. Du får också kunskaper om bygglagstiftning och installationsregler, om energi- och miljöfrågor samt säkerhet.

Exempel på yrke:

  • VVS - montör

VVS-yrket

VVS står för värme, ventilation och sanitet. VVS-montörens arbete består av att montera alla rörledningar och andra komponenter som gör att vi får ett trivsamt inomhusklimat och kan duscha, tvätta med mera, inte bara i bostäder utan även på sjukhus, i affärshus, på kontor och i andra byggnader.

I VVS-yrket ingår även jobb som installation av värmepumpar, elpannor, solvärme, varmvattenberedare, olika slags ledningar inomhus och utomhus, radiatorer, brunnar och installation av allt det som ingår i ett badrum. Under utbildningstiden tillhandahåller vi även utbildning i branschregler för säker vatteninstallation. Läs mer om detta via länken nedan.

Utbildningen "Säker Vatten"länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

I dag arbetar VVS-montören ofta med service och underhåll då nybyggandet av bostäder och andra lokaler har minskat. Då tekniken blir allt mer avancerad väljer många att anlita professionell hjälp. 

Variation och tydliga resultat

Arbetet är fritt och självständigt och du arbetar nära din kund. Ofta står du för allt från inköp av material och försäljning till planering och montering.

Resultatet av dina ansträngningar ser du med en gång. Då de allra flesta VVS-företagen är små med upp till tio anställda blir variationen i arbetet stor. Inget hus är det andra likt. Du får följa en principskiss eller ritning, men sedan är resten upp till dig och din kompetens.

Mer information

På Skolverkets webbplats "Utbildningsinfo.se" kan du läsa mer om VVS- och fastighetsprogrammet. Där finns också information att lyssna till på olika språk.

Skolverkets utbildningsinformation om VVS- och fastighetsprogrammetlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Programstrukturen visar vilka kurser som ingår i VVS- och fastighetsprogrammet på Hushagsgymnasiet.

Programplan för VVS- och fastighetsprogrammetPDF