Borlänge kommun

VVS- och fastighetsprogrammet (VF)

Gillar du omväxling, problemlösning och att arbeta med händerna? På VVS- och fastighetsprogrammet vid Hushagsgymnasiet kan du utbilda dig till VVS-montör, ett yrke med goda framtidsutsikter.

VVS-och fastighetsprogrammet ska liksom andra yrkesprogram ge eleven en grundläggande yrkesutbildning. Vi har länsintag till vår utbildning, då detta är den enda VVS-utbildningen i Dalarna. Att Hushagsgymnasiet är godkänt VVS-college är också ett bevis på att utbildningen håller hög kvalitet.

VVS-college 21/22, branschcertifierad utbildning

Ett branschcertifierat VVS-college ger eleverna förutsättningarna att få de kunskaper som företagen förväntar sig att de ska ha när de slutar skolan. Elever från ett VVS-colleget är attraktiva för företag som erbjuder praktikplatser och anställning efter utbildningen.

Källa och mer information: vvsyn.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

VVS

Inom inriktningen VVS lär du dig om installation, service och underhåll av till exempel värme- och sanitetssystem. Du får också kunskaper om bygglagstiftning och installationsregler, om energi- och miljöfrågor samt säkerhet.

Exempel på yrke:

  • VVS - montör

VVS-yrket

VVS står för värme, ventilation och sanitet. VVS-montörens arbete består av att montera alla rörledningar och andra komponenter som gör att vi får ett trivsamt inomhusklimat och kan duscha, tvätta med mera, inte bara i bostäder utan även på sjukhus, i affärshus, på kontor och i andra byggnader.

I VVS-yrket ingår även jobb som installation av värmepumpar, elpannor, solvärme, varmvattenberedare, olika slags ledningar inomhus och utomhus, radiatorer, brunnar och installation av allt det som ingår i ett badrum. Under utbildningstiden tillhandahåller vi även utbildning i branschregler för säker vatteninstallation.

I dag arbetar VVS-montören ofta med service och underhåll då nybyggandet av bostäder och andra lokaler har minskat. Då tekniken blir allt mer avancerad väljer många att anlita professionell hjälp. 

Variation och tydliga resultat

Arbetet är fritt och självständigt och du arbetar nära din kund. Ofta står du för allt från inköp av material och försäljning till planering och montering.

Resultatet av dina ansträngningar ser du med en gång. Då de allra flesta VVS-företagen är små med upp till tio anställda blir variationen i arbetet stor. Inget hus är det andra likt. Du får följa en principskiss eller ritning, men sedan är resten upp till dig och din kompetens.

Mer information

På Skolverkets webbplats "Utbildningsinfo.se" kan du läsa mer om VVS- och fastighetsprogrammet. Där finns också information att lyssna till på olika språk.

Skolverkets utbildningsinformation om VVS- och fastighetsprogrammet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Poängplanen nedan visar vilka kurser som ingår i VVS- och fastighetsprogrammet på Hushagsgymnasiet.


Poängplan VVS och fastighetsprogrammet

Poäng

Gymnasiegemensamma ämnen

600/900

Engelska 5

100

Engelska 6

100

Historia 1a 1

50

Idrott och hälsa 1

100

Matematik 1a

100

Naturkunskap 1a 1

50

Religionskunskap 1

50

Samhällskunskap 1a 1

50

Svenska 1/ Svenska som andraspråk 1

100

Svenska 2/ Svenska som andraspråk 2

100

Svenska 3/ Svenska som andraspråk 3

100

Programgemensamma ämnen

400

Elkraftteknik

100

Systemuppbyggnad

100

Verktygs- och materialhantering

100

Värmelära

100

I ÅRSKURS 1 VÄLJS INRIKTNING OCH YRKESUTGÅNG


INRIKTNING VVS

400

Entrepenadteknik

100

Sanitetsteknik 1

100

VVS svets och lödning rör

100

Värmeteknik 1

100

Programfördjupning yrkesutgång VVS montör

800

Injusteringsteknik

100

Kyl- och värmepumpsteknik - grund

100

Sanitetsteknik 2

100

VVS teknik

200

VVS gassvetsning rör

100

Värmeteknik 2

100

VVS TIG-svetsning rör

100

Individuella val

200

Gymnasiearbete

100

SUMMA POÄNG

2500/

2800

Valbar särskild behörighetskurs: Matematik 2

100