Välkommen till Borlänge kommun! Här finns information om kommunens service och verksamheter.
Höstterminen 2024
2024-08-21 – 2024-12-20
Vårterminen 2025
2025-01-08 – 2025-06-13
Lovdagar – se Borlänge kommuns hemsida ”Läsårstider för gymnasieskolan”
Introduktionsprogrammen består av fyra program och tillhör Borlänge gymnasieskola. Programmen har olika syften och delvis olika innehåll. De har alla gemensamt att de ska leda till fortsatta studier eller underlätta för ungdomar att etablera sig på arbetsmarknaden. Introduktionsprogrammen erbjuder utbildning för dig som är i gymnasieålder och som saknar behörighet till ett nationellt gymnasieprogram.
Introduktionsprogrammens verksamhet finns på Hagagymnasiet.
Introduktionsprogrammen är en utbildning där elever och personal trivs och känner sig trygga. Undervisningen har en specialpedagogisk prägel och möjliggör att elever kan utveckla såväl språk- som ämneskunskaper i anpassade lärmiljöer.
Vid skolstart 2025 kommer Hagagymnasiet och Introduktionsprogrammens verksamheter, tillsammans med delar av den anpassade gymnasieskolan, flytta till Högskolan Dalarnas nuvarande lokaler. Tillsammans bildas det nya gymnasiet i Borlänge. Läs mer om nya gymnasiet.
Hagagymnasiet och Introduktionsprogrammens nuvarande lokaler på Läroverksgatan 6 kommer anpassas till högstadium med byggstart hösten 2025.
Se och hör elever och personal berätta om Introduktionsprogrammen i Borlänge. Förutom svenska, kan du även välja undertext på somaliska eller arabiska.
Reception Hagagymnasiet och Introduktionsprogrammen
Tel: 0243-743 99
haga-im@borlange.se
Skolvaktmästare
Rasmus Ohlsén
Tel: 0243-220 38
rasmus.ohlsen@borlange.se
Introduktionsprogrammen i Borlänge har sin verksamhet på Läroverksgatan 6 (Hagagymnasiet).
Yrkesintroduktion är för dig som vill ha en yrkesinriktad utbildning, men saknar behörighet för yrkesprogram. Utbildningen innehåller arbetsplatsförlagt lärande.
Målet med utbildningen är att kunna etablera sig på arbetsmarknaden.
Individuellt alternativ är för dig som vill kunna läsa vidare i gymnasieskolan eller annan utbildning. Du läser de grundskoleämnen som krävs för behörighet till nationellt program.
Målet med utbildningen är oftast att kunna läsa vidare i gymnasieskolans nationella program, påbörja vuxenutbildning eller söka arbete.
För dig som är nyanländ, saknar behörighet till nationella program och främst behöver utbildning i svenska språket.
Efter utbildningen kan du läsa vidare på IMA eller annan, till exempel vuxenutbildning.
Programinriktat val är för dig som vill ha en utbildning inriktad mot ett visst nationellt program. Du saknar behörighet till nationellt program men har godkända betyg i svenska/svenska som andra språk och
- i engelska eller matematik samt i minst fyra andra ämnen, eller
- i engelska och matematik samt i minst tre andra ämnen
Som IMV-elev läser du de grundskoleämnen som saknas samtidigt som du påbörjar gymnasiestudierna.
Målet är att du så snart som möjligt ska kunna nå behörighet så att du kan antas till det nationella programmet.
Rektor på det nationella programmet beslutar om IMV-platser utifrån dina individuella förutsättningar och organisationens möjligheter.