Talböcker och Legimus
Elever med dyslexi eller andra läsnedsättningar kopplad till en funktionsnedsättning har rätt att låna talböcker.
Talböcker är, till skillnad från vanliga ljudböcker, speciellt anpassade böcker.
Skillnader mellan en ljudbok och en talbok
Ljudböcker är kommersiellt inlästa böcker som kan köpas i bokhandeln eller lånas på bibliotek av vem som helst (även de som har rätt till talböcker) medan talböcker, i enlighet med upphovsrättslagen §17, endast får lånas av personer med någon form av läsnedsättning kopplad till en funktionsnedsättning.
Talböcker i biblioteket
Talböcker finns att låna i biblioteket för de som är i behov av anpassade skönlitterära böcker.
Legimus och egen nedladdning
Bibliotekarien på Soltorgsgymnasiets bibliotek har tillstånd att registrera elever för tjänsten Egen nedladdning. Det innebär att eleven får ett eget konto hos MTM (Myndigheten för Tillgängliga Medier) och själv kan ladda ner talböcker till sin dator, mobil eller surfplatta via MTM:s bibliotekskatalog Legimus och appen Legimus.
Observera att en nedladdad bok är ett lån som måste raderas efter 6 månader.
Med hjälp av svenskläraren görs en bedömning om eleven har rätt till Egen nedladdning. Elever som är under 18 år behöver vårdnadshavares godkännande innan ett konto kan skapas. Eleven tar hem ett avtal för underskrift och tar sedan med sig detta till biblioteket.
Avtal för egen nedladdning av talböcker
Det finns främst svensk skönlitteratur i Legimus, men även ett stort antal titlar på engelska. Det finns även talböcker på andra språk att lyssna på och ladda hem.
Kurslitteratur för högskola och universitet finns på Legimus, medan kurslitteratur för gymnasiet tillhandahålls via Inläsningstjänst. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Annika Jansdotter
Biblioteksansvarig
Telefon: 0243-740 41