Borlänge kommuns logotyp

Soltorgsgymnasiet

LIU-Lokal idrottsutbildning-Lokal idrottsutbildning

Oavsett vilket gymnasieprogram du väljer har du inom Borlänge gymnasieskola möjlighet att välja till vår lokala idrottsutbildning (LIU) som anpassas efter dig och din ambitionsnivå. Detta innebär att du nu kan välja den gymnasieutbildning du är intresserad av och samtidigt utöva din idrott under skoltid.

Din utveckling

Inom LIU får du chansen att fördjupa dig inom vald idrott; praktiskt genom mycket individanpassad träning, teoretiskt genom att du bland annat läser och lär om träningslära, kost och doping. Är du redan aktivt idrottande kommer träningen att vara riktad mot din idrott. Är du ej aktiv är detta en möjlighet att få mer idrott i skolan.

Frågor och svar:

Hur många platser finns det?

Vi vill att alla som är intresserade av att gå på en lokal idrottsutbildning också ska ha möjlighet att göra det. Det här är ingen satsning som bara vänder sig till eliten. Det är en möjlighet för alla som vill utvecklas inom sin idrott att ta sig till nästa nivå.

Innebär LIU att jag måste läsa mer än andra elever?

Svaret på den frågan är både ja och nej. Det beror på dig och din ambitionsnivå, dels den sportsliga, men också beroende på om du vill gå ur gymnasiet med högskolebehörighet. I början av utbildningen kommer vi att sätta oss ned tillsammans och gå igenom dina mål för att utforma en utbildningsplan som passar dig.

Hur många elever per idrott krävs det för att utbildningen ska bli av?

De teoretiska delarna kommer du att läsa tillsammans med övriga studenter på den lokala idrottsutbildningen. Men vad gäller själva idrottsutövningen så kommer den att formas utifrån dig, oavsett om du är aktiv i en lagidrott eller en individuell sport.

Ansökan till LIU

Du söker lokal idrottsutbildning när du gör din ansökan till gymnasieskolan genom gymnasieantagningen. Vår ambition är att klara de flesta idrotter. Även om du har en ganska "udda" idrott, siktar vi på att hitta en bra lösning genom dialog mellan dig och ansvarig idrottslärare.

Betygssättning

Det är skolan som sätter betygen

När du haft den lokala idrottsutbildningen i din studieplan, sätts betyg i kurserna Idrott och hälsa 1 och 2- specialisering och du läser kurserna inom ramen för det individuella valet.

Kontakt

Våga fråga

Är du intresserad av att gå en lokal idrottsutbildning? Ta gärna kontakt med vår idrottslärare Staffan Eriksson.

Staffan Eriksson
Lärare i idrott och hälsa
staffan.eriksson@soltorgsgymnasiet.se
Telefon: 0243-662 14