Borlänge kommuns logotyp

Soltorgsgymnasiet

Humanistiska programmet

Gillar du att skriva och diskutera? Är du nyfiken på kultur och historia, på filosofi och psykologi? Då är det humanistiska programmet med tvärvetenskaplig fördjupning rätt för dig!

Programmet vänder sig till dig som är intresserad av humaniora och samtidigt vill få möjligheten att bredda dina kunskaper med matematik och naturkunskap.

Utbildningen är uppbyggd kring det humanistiska programmet (HU – inriktning kultur) där du får fokusera på humanistisk bildning och kultur. Utöver de gymnasiegemensamma ämnena läser du dels mer historia, filosofi och psykologi, dels kurserna samtida kulturuttryck, litteratur samt kultur- och idéhistoria som ger dig förutsättningar att utveckla dina förmågor till reflektion, analys och argumentation – kort sagt de klassiska humanistiska förmågorna. En viktig del av utbildningen är språk. På humanistiska programmet läser du därför 200 poäng moderna språk (franska, italienska, spanska eller tyska).

Tvärvetenskaplig programfördjupning

I den tvärvetenskapliga programfördjupningen läser du matematik 2b och naturkunskap 2. Du har även möjlighet att välja till matematik 3b. Detta ger dig ett vidare synsätt och en bred behörighet till fortsatta studier. När dina intressen skiftar är det bra att hålla många dörrar öppna. Du får en behörighet som gör att du efter det humanistiska programmet kan söka till utbildningar på högskolan som leder till att du i framtiden exempelvis kan arbeta som ekonom, jurist, bibliotekarie, sjuksköterska, lärare, psykolog, socionom, sjukgymnast, journalist.

Under år 2 genomförs en kulturupplevelse-resa till ett kulturellt intressant resmål i Europa. 

Poängplan för humanistiska programmet Pdf, 62.9 kB.

Youtube: Presentation av det humanistiska programmet

Klicka på bilden ovan för att se klippet "Presentation av det humanistiska programmet" på Youtube.