Borlänge kommuns logotyp

Soltorgsgymnasiet

Naturvetenskapsprogrammet

Vill du gå den utbildning inom gymnasiet som öppnar flest dörrar till högskolor och universitet? Är du intresserad av att experimentera, laborera och upptäcka nya saker? Då är naturvetenskapsprogrammet på Soltorgsgymnasiet något för dig!

På Soltorgsgymnasiet erbjuder vi de två nationella inriktningarna:

  • Naturvetenskap
  • Naturvetenskap och samhälle

Naturvetenskap

Naturvetenskap ger den bredaste behörigheten av alla utbildningar inom gymnasieskolan. Den passar dig som vill fördjupa dig inom biologi, fysik, kemi och matematik. Har du funderingar på att utbilda dig till exempelvis läkare, veterinär eller ingenjör är den här riktningen ett utmärkt val.

Naturvetenskap och samhälle

Om du tvekar mellan naturvetenskap och samhällsvetenskap är naturvetenskap och samhälle inriktningen för dig. Här får du prova på att läsa kurser inom flera ämnesområden och du får känna dig för inför valet av högskoleutbildning. Du läser kurser inom naturvetenskap och matematik, men också kurser som geografi 1 och samhällskunskap 2. Många elever väljer att läsa kursen engelska 7 för att fördjupa sig ytterligare inom engelska.

Eftersom du läser nästan alla kurser som krävs för särskild behörighet inom programmets ram, är det ett bra program att kombinera med exempelvis idrottsprofiler eller kurser inom musikskolan. Genom val av programfördjupning och individuella val sätter du din egen prägel på din utbildning.

De flesta elever som har gått naturvetenskapsprogrammet fortsätter med högskolestudier inom naturvetenskap, teknik, data eller matematik. Programmet ger också behörighet att läsa vidare inom exempelvis ekonomi, samhällsvetenskap eller juridik. 

Poängplan naturvetenskapsprogrammet Pdf, 50.8 kB, öppnas i nytt fönster.

Är du intresserad av att veta mer om programmet?

Titta gärna på vår film med Frida, Linus, Linn och Kajsa. De berättar mer om hur det är att gå natur på Soltorg.

Youtube video: Presentation av naturvetenskapsprogrammet

Klicka på bilden för att se videon på Youtube