Borlänge kommuns logotyp

Idrottsutbildning (LIU, NIU)

Oavsett vilket gymnasieprogram du väljer har du inom Borlänge gymnasieskola möjlighet att välja till Lokal idrottsutbildning (LIU) som anpassas efter dig och din ambitionsnivå.

Du som elitsatsar inom fotboll eller handboll kan även ansöka om att kombinera dina studier med NIU; ett alternativ som erbjuds för vissa program på Haga- och Soltorgsgymnasiet.

Lokal idrottsutbildning (LIU)

Vår lokala idrottsutbildning gör att du kan välja den gymnasieutbildning du är intresserad av och samtidigt utöva din idrott under skoltid. 

Inom LIU får du chansen att fördjupa dig inom vald idrott; praktiskt genom mycket individanpassad träning, teoretiskt genom att du bland annat läser och lär om träningslära, kost och doping. Är du redan aktivt idrottande kommer träningen att vara riktad mot din idrott. Är du ej aktiv är detta en möjlighet att få mer idrott i skolan.

Ansökan till LIU

Du söker lokal idrottsutbildning när du gör din ansökan till gymnasieskolan genom antagningen på Dalarnas Kommunförbund (gymnasieantagningen). Vår ambition är att klara de flesta idrotter. Även om du har en ganska "udda" idrott, siktar vi på att hitta en bra lösning genom dialog mellan dig och ansvarig idrottslärare.

Betygssättning

När du haft den lokala idrottsutbildningen i din studieplan, sätts betyg i kurserna "Idrott och hälsa 1 och 2- specialisering" och du läser kurserna inom ramen för det individuella valet. Det är skolan som sätter betygen.

Mål & Vision

Vi ska skapa en röd tråd från grundskolan genom gymnasiet och vidare ut i livet när det gäller lärande och idrottsutövande. Målet är en verksamhet som håller hög kvalitet och som möter Borlänges ungdomars önskemål och behov. 

Vår vision är att skapa förutsättningar för unga människor att behålla sina drömmar inom idrotten samtidigt som vi erbjuder en gymnasieutbildning med hög kvalitet. Det är viktigt för oss inom Borlänge gymnasieskola att eleverna i första hand väljer den utbildning som de är intresserade av, därefter skapar vi individuellt anpassade möjligheter till idrottsutövande.

Kontakt

Är du intresserad av att gå en lokal idrottsutbildning? Ta då gärna kontakt med någon av våra studie- och yrkesvägledare för närmare information.

Det går även bra att kontakta
Thomas Lövgren, Borlänge gymnasieskola, telefonnummer 070-209 09 33.


Nationellt godkänd idrottsutbildning (NIU) - 
Fotboll och Handboll

För dig som elitsatsar inom fotboll eller handboll finns möjlighet att ansöka om att kombinera dina studier med nationellt godkänd idrottsutbildning (NIU). Denna möjlighet gäller endast inom vissa program vid Haga- och Soltorgsgymnasiet. På skolornas hemsidor finns information om vilka gymnasieprogram som är möjliga att kombinera med NIU.

Ansökan och uttagning

Observera att du måste göra ansökan till NIU separat. Du ansöker då via Svenska Fotbollförbundet respektive Svenska Handbollförbundet. Ansökan och uttagning sker i samarbete med Dalarnas fotbollförbund respektive handbollförbundet i Dalarna. Länkar till ansökningsformulär och närmare information om hur ansökan går till hittar du här nedanför.

Ansökan NIU - Fotboll Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Ansökan NIU - Handboll Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Ansvarig LIU
Thomas Lövgren
070-209 09 33

Ansvarig NIU-Handboll
Hans-Martin Isberg
0243-662 14

Ansvarig NIU-Fotboll
Andreas Wallin
0243-743 65