Servicecenter
Telefon: 0243-740 00 (8-16.30 måndag-fredag)
Besök: Stadshuset, Röda vägen 50 (8-16 måndag-fredag)
Post: Borlänge kommun, 781 81 Borlänge
Dela sidan på sociala medier

Fordons- och transportprogrammet (FT)

Fordons- och transportprogrammet är ett av gymnasieskolans bredaste program. Med det menas att programmet har en ingång, och många utgångar (yrkesinriktningar), som alla ger dig en god grundläggande yrkesutbildning.

Fordons- och transportprogrammet är programmet för dig som har ett stort tekniskt intresse och vill arbeta med såväl äldre teknik och mekanik, som med den absolut senaste datatekniken och elektroniken. Programmet är också för dig som är intresserad av yrken där man kör olika typer av fordon, exempelvis lastbilar och lastmaskiner eller om du vill arbeta med billackering eller bilreparationer av såväl lätta som tunga fordon.

På sidan Bilproffs.se (se länk längst ned på denna sida) finns mycket information om utbildning och arbetsmarknad inom motorbranschen, filmer som beskriver olika yrken och annat som är bra att veta för dig som funderar på att utbilda dig inom området.

Inriktningar

Utbildningen inom Fordons- och transportprogrammet på Erikslundsgymnasiet består under år två och tre till stor del av arbetsplatsförlagt lärande (APL). Efter ett första gemensamt år får du välja/söka någon av följande inriktningar:
Karosseri och lackering
Lastbil och mobila maskiner
Personbil
Transport

Kråktorp

Programinriktningarna Transport samt Lastbil och mobila maskiner har sin undervisning på Kråktorp. Läs mer via länken nedan:

Kråktorp

Yrken efter gymnasiet

Några exempel på möjliga yrken efter utbildning inom gymnasieskolans Fordons- och transportprogram är: lastbilschaufför, truckförare, grävmaskinsförare, lastbilsreparatör, maskinreparatör, personbilsreparatör, bilskadereparatör, billackerare, marinmotorreparatör, maskinist på fartyg, reparatör av skogs- eller snöfordon och reparatör eller montör inom industrin.

Sidan senast uppdaterad