Bibliotekarie
Susanne Lundberg (tjänstledig)
0243-747 06
Margareta Ring Norrman vikarierar för Susanne. Jobbar på Haga måndag, torsdag och fredag.
Dela sidan på sociala medier

Talböcker och Legimus

Anpassade böcker

Elever med dyslexi eller andra läsnedsättningar kopplad till en funktionsnedsättning har rätt att låna talböcker.

Vad är det för skillnad mellan en ljudbok och en talbok?
Ljudböcker är kommersiellt inlästa böcker som kan köpas i bokhandeln eller lånas på bibliotek av vem som helst (även de som har rätt till talböcker) medan Talböcker endast får lånas av personer med någon form av läsnedsättning kopplad till en funktionsnedsättning i enlighet med upphovsrättslagen §17.

Talböcker i biblioteket
Talböcker finns att låna i biblioteket för de som är i behov av anpassade skönlitterära böcker.

Legimus och Egen nedladdning
Bibliotekarien på Hagagymnasiets bibliotek har tillstånd att registrera elever för tjänsten Egen nedladdning. Det innebär att eleven får ett eget konto hos MTM (Myndigheten för Tillgängliga Medier) och själv kan ladda ner talböcker till sin dator, mobil eller surfplatta via MTM:s bibliotekskatalog Legimus och appen Legimus.
Observera att en nedladdad bok är ett lån som måste raderas efter 6 månader.

När läsnedsättningen är fastställd av lärare eller EHT informeras eleven om Legimus. Mentor eller EHT bokar tid via mail med bibliotekarien som registrerar eleven för Egen nedladdning. Eleven informeras om reglerna och hur hen kan använda tjänsten. 


Elever som är under 18 år behöver vårdnadshavares godkännande innan ett konto kan skapas. Eleven tar hem ett avtal och få det underskrivet och tar sedan med sig detta till biblioteket vid mötet. Avtalet finns att skriva ut under rubriken Dokument.

Det finns främst svensk skönlitteratur i Legimus, men även ett stort antal titlar på engelska. Det finns även talböcker på andra språk att lyssna på och ladda hem. 

Kurslitteratur för högskola och universitet finns på Legimus, medan kurslitteratur för gymnasiet tillhandahålls via Inläsningstjänst.

 

Sidan senast uppdaterad