Lärare
Patrik Grip Jansson
Dela sidan på sociala medier

Fjärde året på teknikprogrammet

Vid Soltorgsgymnasiet kan du läsa ett fjärde tekniskt år som ger dig titeln gymnasieingenjör.

Utbildningen är för tillfället vilande. 

Skolan erbjuder två inriktningar: ”informationsteknik – mjukvarudesign” samt ”samhällsbyggande – projektering”.

Informationsteknik – mjukvarudesign

Det här är utbildningen för dig som är intresserad av hur man skapar spel, webbplatser och appar. Du lär dig hur webbdesign, mjukvaruutveckling och programmering går till.

Om du redan beslutat att du vill göra karriär inom IT-branschen kan du inte få en bättre start än detta. Du får en utbildning som fokuserar sig på det väsentliga inom mjukvarudesign. Redan inom ett år har du en yrkestitel och du kan vara i jobb direkt därefter.

Kursinnehållet är utformat i enlighet med vad dagens IT-företag eftertraktar och du får skapa många arbetsprover i de projekt som ingår i utbildningen. Dessutom bedrivs en stor del av utbildningen i form av skarpa projekt. Vilket gör att du får dokumenterad praktisk erfarenhet, något som kan vara en fördel när du söker ditt första jobb.

När du läser till gymnasieingenjör på Soltorgsgymnasiet, kommer du att ha ett hemklassrum med egen, personlig dator. Du kommer att ha tillgång till modern utrusning, såsom laptops, surfplattor och andra mobila enheter, samt att du får utbildning i de programvaror som är vanligast förekommande inom branschen.

Du kommer att utveckla spel och appar för såväl webb som för mobila enheter, samtidigt som du lär dig den ingenjörsmässiga metodik som krävs för att genomföra ett modernt mjukvaruprojekt. Webbutvecklingen sker med HTML5, CSS3, JavaScript, MongoDB, Node.js. Du kommer även att använda Unity och C# för att bygga olika typer av appar. Förutom vanliga applikationer kommer du även att få skapa applikationer baserade kring virtuell reality och augmented reality. Alla dessa är tekniker som är mycket eftertraktade på arbetsmarknaden idag.

När du klarat av din utbildning, får du titeln gymnasieingenjör och du kommer att kunna söka jobb som programmerare, systemutvecklare, webbdesigner, testare och mycket mer.

Tanken är att du ska vara anställningsbar samma dag som du avslutar din utbildning!

Samhällsbyggande – projektering

Utbildningen inriktar sig på tåg- och banbranschen, vilket är expansiva branscher som kräver mycket folk just nu. Detta gör att de som genomför denna utbildning kommer att vara attraktiva på arbetsmarknaden. När du genomfört utbildningen kommer du att få titeln ”gymnasieingenjör i projektering”.

Utbildningen sker i samverkan mellan Soltorgsgymnasiet och Hushagsgymnasiet. Soltorg har god erfarenhet av att utbilda tekniker och gymnasieingenjörer, medan Hushagen har stor erfarenhet av att utbilda banarbetare.

Utbildningen kommer bestå av en blandning av teori och praktik. Förutom de teoretiska kunskaperna, kommer du att få prova på maskiner och utrustning som används vid banarbete. Det ingår breda teoretiska moment, som kommer att möjliggöra att du kan söka till andra delar av byggbranschen, om du så skulle vilja.

Vissa delar av utbildningen är förlagda till Soltorg, andra till Hushagens anläggning strax utanför Borlänge. Tio veckor av din utbildning kommer att bestå av praktik, där du kommer att jobba med ett företag.

Stora delar av utbildningen har tagits fram i samverkan med branschföretag, vilket borgar för att man får den kunskap som behövs för att påbörja sin yrkeskarriär. Hushagen är godkända av Trafikverket för att utbilda färdiga bantekniker. Det gör att du kan gå direkt ut till anställning med alla av Trafikverkets nödvändiga behörigheter.

Ta chansen att följa det raka spåret in i arbetslivet!

Behörighetskrav

Du kan söka till och med det år du fyller 22. För att vara behörig till utbildningen måste du ha avslutat ett tekniskt gymnasieprogram. Det krävs att du har slutbetyg med betyget godkänt i minst 2250 poäng.

För ”informationsteknik – mjukvarudesign” behöver du även ha godkänt i kurserna ”programmering 1” och ”webbutveckling 1”.

För ” samhällsbyggande – projektering” behöver du även ha godkänt i kurserna ”arkitektur - hus” och ”byggnadsteknik”.

Frågor och information angående T4 besvaras av Patrik Grip Jansson, e-postadress finner du under "Kontakt". 

Sidan senast uppdaterad