Borlänge kommuns logotyp

Att gå i musikskolan

Musikskolan är öppen för alla barn och ungdomar i Borlänge kommun.
Det är aldrig för sent att börja, du är välkommen med din anmälan så länge du inte gått ut gymnasiet. Läs mer på sidan "Instrument, ämnen och kurser".

Lektion och orkestrar

Undervisningen sker enskilt eller i mindre grupper. Antal lektionstillfällen är minst 27 per läsår. Medverkan i ensemble och orkester ingår i instrumentkursen och kostar inget extra.

Tid och plats

När ditt barn står på tur för att få börja spela eller sjunga tar barnets blivande lärare kontakt med dig som vårdnadshavare och ni kommer överens om tid och plats för undervisningen.

Musikskolan följer grundskolans läsårstider och har verksamhet i hela kommunen. Musikskolans egna lokaler ligger i anslutning till Folkets Park. Där finns bland annat lektionssalar, slagverksstudio, gitarrstudio och orkestersal. Största delen av undervisningen sker ändå ute på de skolor där eleverna går.

Orkestrar och körer har fasta övningstider.

Instrument

En förutsättning för att gå i musikskolan är att eleven har ett instrument hemma. De flesta instrument går att hyra från musikskolan under de första åren men instrument som inte hyrs ut är blockflöjt, piano, keyboard, elgitarr, elbas och trummor.

Musikskolans lärare hjälper gärna till med goda råd när det är dags att skaffa eget instrument.

Övning hemma

För att lära dig spela ett instrument behöver du öva mycket. Ju oftare du övar, desto fortare blir du duktig på instrumentet och det blir roligare och roligare att spela. Din lärare ger dig uppgifter och hjälper dig med tips på hur du kan öva.

Frånvaro

Om du inte kan komma till din lektion är det viktigt att du i god tid meddelar din lärare via appen SpeedAdmin.

Om din lärare blir sjuk/frånvarande kan i vissa fall en vikarie sättas in, men i annat fall blir lektionen inställd. Då försöker vi meddela dig genom SpeedAdmin. Du är dock alltid garanterad 27 lektioner per läsår.