Borlänge kommuns logotyp

Skolmat

Borlänge ska bli en av de bästa miljökommunerna i Sverige. Att i skolan servera närodlad, ekologisk och klimatsmart mat är en viktig del för att nå det målet.

Borlänge ska bli en av de bästa miljökommunerna i Sverige. En hållbar och attraktiv stad med hållbara transporter, en giftfri miljö samt närodlad, ekologisk och klimatsmart mat. Med höga naturvärden och biologisk mångfald värnar vi miljön och ökar livskvaliteten för Borlängeborna. Det ska vara lätt för Borlängeborna att leva hållbart.

Vad blir det för mat?

Menyn som visar vilken mat som serveras på våra förskolor och skolor hittar du i programmet "Matilda matsedel" på adressen webmenu.foodit.se. Klicka på länken här nedanför för att komma direkt till sidan:

Skolmatsedel för Borlänge kommun Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Specialkost

Om man på grund av allergier eller av andra skäl inte kan äta maten behöver man göra en anmälan om specialkost. Till anmälan ska tillhörande medicinsk anteckning bifogas.

Mer information om specialkost och länk till anmälan

Vad innebär målsättningen bästa miljökommun för skolmaten?

Alla skolelever kan välja mellan två olika maträtter varje dag. Borlänges fokus på ekologiska livsmedel påverkar menyplaneringen och målsättningen för 2022 är att minst 75% ska vara ekologiska livsmedel. Vi har klimatsmarta dagar på menyn. Då består båda maträtterna av en extra hög andel ekologiska livsmedel.

Det är en utmaning att hitta livsmedel som är ekologiska, svenska och uppfyller näringsriktighet enligt ”Bra måltider i förskola/skola”, vilket är de råd vi följer från Livsmedelsverket.

Man räknar med att en lunch bör uppfylla 30 % av dagsbehovet av energi och näringsintag. Detta om man äter en komplett måltid bestående av lunch, ett säsongsanpassat salladsbord, mjölk, bröd och smörgåsfett. Vi näringsberäknar menyn på nio veckor eftersom näringsinnehållet varierar beroende på maträtt.

EU-logotyp finnas som visar att mjölken som serveras delvis finansieras av Europeiska garantifonden för jordbruket

Fri lunch och mjölk i skolan

I Sverige har fri skollunch och skolmjölk serverats ända sedan 1946 och ses därför som ett föregångsland. Mjölk till skollunchen gör måltiden komplett Länk till annan webbplats. och en näringsrik skollunch är en förutsättning för lärande Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Skolmjölk

Mjölk innehåller hela 18 av 22 näringsämnen som vi behöver få i oss varje dag. Nästan inga skolmåltider klarar att täcka hela näringsbehovet. Bland annat är kalcium och riboflavin Länk till annan webbplats. näringsämnen som det är svårt att få i sig tillräckligt av utan mjölk.

Skolmjölkens dag firas över hela världen sista onsdagen i september varje år.