Dela sidan på sociala medier

Förbered dig för vägledningssamtalet

Om du har bokat tid med en studie- och yrkesvägledare är det bra om du förbereder dig innan. Ta alltid med dina tidigare gymnasiebetyg. Har du inte gått gymnasiet är det bra om du tar med dig dina grundskolebetyg.

Funderar du på ett yrkesval vet vi att det finns många yrken att välja på och många som man dessutom aldrig har hört talas om. Du behöver därför lägga ner tid på att få fram en yrkeslista med intressanta yrken, så att vi har något att utgå från. Här följer några tips på vad du kan ta hjälp av för att få fram en lista för dig. Alla länkar till tipsen finns längst ner på sidan.

  1.  Om du vill få tips på yrken genom yrkestest har Arbetsförmedlingen och SACO sådana.

  2. Du kan använda dig av Arbetsförmedlingens sida "Hitta yrken". Välj intressanta yrkeskategorier och se på korta filmer om yrken.

  3. Använd Platsbanken på Arbetsförmedlingens hemsida. Se vilka tjänster som ligger ute och vad som skulle kunna locka dig. Läs om arbetsuppgifterna och vilken utbildning de kräver.

  4. Hittar du några yrken som du skulle vilja fördjupa dig i ytterligare kan du kontakta branschorganisationer eller yrkesverksamma och be om att få komma på studiebesök och/eller göra en intervju om deras arbetsvardag.

Du kan också förbereda din träff med studie- och yrkesvägledare genom att använda dig av Arbetsförmedlingens "Mitt jobb-jag" för att kartlägga dina kompetenser, erfarenheter, intressen och drömmar. Se dokument som länk nedan.

Om du vill kan du även skriva ner svaren på följande frågor innan ditt besök

  • Vad har jag studerat och jobbat med (i stora drag) tidigare?
  • Hur ser mitt liv ut just nu? (sysselsättning, familjesituation, hälsa)
  • Vad är mitt mål gällande studier och yrken?
  • Vad behöver jag mer kunskap om för att kunna göra ett val?

Välkommen på samtal om din framtid hos oss!  

Sidan senast uppdaterad