Borlänge kommuns logotyp

Om Sfi

När du läser sfi får du både grundläggande kunskaper i det svenska språket och kunskap om det svenska samhället. När du avslutat en kurs får du ett betyg. Sfi vänder sig till dig som är vuxen och som inte har svenska som modersmål. Utbildningen finns på flera olika nivåer och all undervisning är kostnadsfri.

Länk till anmälan

Introduktionsprogrammen (för dig som är 16-20 år)

Tre studieformer att studera sfi på

- Klass. Det vanligaste och bästa sättet att studera på. Du har direktkontakt med läraren under dina studier.
- Distans med handledning. För dig som kommit en bit på väg i sfi-studierna och befinner dig på C eller D-nivå. Du läser en del självständigt men får stöd i dina studier av lärare i skolan. Du kan kan välja handledning dag eller kväll vid din anmälan.
- Distans. För dig som kommit upp till C eller D-nivå och kan studera sfi helt på egen hand. 

Kombinera jobb och studier

Om du har jobb kan du ha möjlighet att kombinera detta på olika sätt med våra utbildningsformer, klass, distans med handledning och distans.

Kontakta Vuxenutbildningen om du vill kombinera jobb och studier. Ange i anmälan om du önskar kombinera jobb och studier.

Kartläggning

I samband med din anmälan till sfi görs en kartläggning och vid kursstart en fördjupad kartläggning om din studiebakgrund, tidigare erfarenheter och behov av stöd.

Flera studievägar inom sfi

Sfi består av tre olika studievägar och fyra olika nivåer/kurser: A, B, C och D. Din tidigare utbildning från ditt hemland avgör vilken studieväg du börjar på. Hur lång tid det tar att slutföra kurserna är individuellt.

Studieväg 1 är för dig som har fem år eller kortare utbildning från ditt hemland. Långsam studietakt.

Studieväg 2 är för dig som har utbildning som är 6 år eller mer, upp till gymnasium från ditt hemland. Normal studietakt.

Studieväg 3 är för dig med påbörjad eller slutförd utbildning vid högskola/universitet från ditt hemland. Snabb studietakt.

Studievägar sfi

Studievägar sfi

  • Ingen giltig användare vald.

Vi strävar efter att alla elever ska läsa och få betyg till och med kurs D.

Om du är osäker på vilken nivå som passar dig kan du också göra vårt nivåtest. Klicka på länken nedan för att läsa mer om det.

Nivåtest

På Skolverkets webbplats kan du läsa den nationella kursplanen för sfi på olika språk:

Kursplan för sfi på olika språk Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.