Borlänge kommuns logotyp

Träna svenska på egen hand

Att studera svenska och samtidigt träna på egen hand är det lättaste och bästa sättet för dig att fort komma framåt. Här får du några tips på vad du kan göra utöver dina svenskastudier.

Titta på svensk TV

Att titta på program, filmer och serier där man bara pratar svenska är ett bra sätt att få förståelse för det svenska språket. Börja gärna med program som vänder sig till barn, där är svenskan lite lättare. På svtplay Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. kan du välja mellan många olika program.

Läs svenska böcker

Läs svenska böcker och tidningar. Börja gärna med barnböcker, där är svenskan lite lättare. Du kan också läsa böcker med ämnen du är extra intresserad av, till exempel trädgård eller bilar. Tidningar kan också vara ett bra alternativ.

Böcker och tidningar finns att låna på biblioteket Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., de kan också hjälpa dig att hitta rätt.

Umgås med svenskar

Om du har möjlighet, träffa personer som pratar svenska, det är kanske det absolut bästa sättet att lära sig. Du kan också ansöka om att få en språkvän - en Borlängebo som du träffar lite då och då för att utveckla ditt språk och samtidigt ha trevlig.

Kontakta servicecenter på 0243-740 00 eller kommun@borlange.se om du är intresserad av en språkvän.

Länkar till andra sätt att träna svenska

"Träffa folk för att lära dig svenska"

Bild på Raad Azzam, kom till Sverige 2014

”Det viktigaste av allt tycker jag är att lära sig det svenska språket och grammatiken. Att studera SFI är bra, men det räcker inte bara med det. Vi behöver umgås med svenskar för att lära oss språket. Jobba, gå till gymmet, krogen eller anmäl dig till någon kurs - vad som helst, bara du träffar folk. Det är så klart svårt i början och man är rädd för att säga fel, men våga, så märker du att folk förstår och gärna hjälper till!
Och så en sak till. För att få de bästa möjligheterna, anpassa dig till det svenska samhället. Var uppmärksam på hur andra beter sig, ta efter. Passa tider på arbetsplatsen och lär dig hur det fungerar.”

/Raad Azzam, från Syrien, kom till Sverige 2014

  • Ingen giltig användare vald.