Borlänge kommuns logotyp

Yrkesutbildningar med sfi/svenska

Du som har betyg i sfi C eller är på grundskolenivå i svenska kan kombinera dina svenskastudier med en yrkesutbildning. Dessa utbildningar kallas också för "Komboutbildningar"

Kombinationen av svenska och yrkeskunskaper ökar dina möjligheter att komma ut i arbete. Det är inte ovanligt att man får jobb direkt efter avslutad utbildning. Viktigt är att du engagerar dig i studierna och gärna hittar egna sätt för att utveckla din svenska.

Kombinationsutbildningar

Vuxenutbildningen har flera olika yrkesutbildningar som du kan kombinera med studier i svenska.

Vad krävs?

För att kunna välja en kombinationsutbildning ska du ha godkänt i svenska för invandrare (sfi) C eller är på grundskolenivå i svenska som andraspråk (SVA) eller svenska (SVE). För flera av utbildningarna krävs dessutom godkänt i matematik på grundskolenivå. Om du inte har något betyg kan du göra ett nivåtest hos oss. 

Hur går urvalet till?

Om det är fler ansökningar än platser görs urval utifrån Skolverkets riktlinjer.

Vid urval ska företräde, i den ordning som anges nedan, ges till den sökande som har störst behov av utbildning på grund av att den sökande

  1. önskar fullfölja studier som den sökande har påbörjat enligt en upprättad individuell studieplan,
  2. inte har uppnått kraven för en gymnasieexamen eller genomgått någon utbildning som motsvarar utbildning i gymnasieskolan,
  3. är eller riskerar att bli arbetslös,
  4. behöver utbildningen för pågående yrkesverksamhet, eller
  5. behöver utbildningen för planerat yrkesval

Se en presentation om Kombinationsutbildning

Här kan du se en digital presentation om att studera en yrkesutbildning i kombination med sfi/svenska

Kombinationsutbildning Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Får jag jobb efter utbildningen?

Vi kan aldrig lova att du får ett jobb efter avslutad utbildning. Däremot är dina möjligheter goda, eftersom våra yrkesutbildningar är anpassade till behoven på arbetsmarknaden. Du kan själv påverka dina möjligheter genom att lägga tid och energi på dina svenskastudier och vara engagerad i utbildningen och den arbetspraktik som ingår.

Kontakta oss gärna om du har frågor
Vägledningscentrum
0243-740 00
kommun@borlange.se

"Träffa folk för att lära dig svenska"

Bild på Raad Azzam, kom till Sverige 2014

”Det viktigaste av allt tycker jag är att lära sig det svenska språket och grammatiken. Att studera SFI är bra, men det räcker inte bara med det. Vi behöver umgås med svenskar för att lära oss språket. Jobba, gå till gymmet, krogen eller anmäl dig till någon kurs - vad som helst, bara du träffar folk. Det är så klart svårt i början och man är rädd för att säga fel, men våga, så märker du att folk förstår och gärna hjälper till!
Och så en sak till. För att få de bästa möjligheterna, anpassa dig till det svenska samhället. Var uppmärksam på hur andra beter sig, ta efter. Passa tider på arbetsplatsen och lär dig hur det fungerar.”

/Raad Azzam, från Syrien, kom till Sverige 2014

  • Ingen giltig användare vald.