Borlänge kommuns logotyp

Prova på Industri med sfi/svenska

Är du intresserad att arbeta inom industrin i framtiden, kanske svetsare eller annat arbette inom industrin? Då kan Prova på Industri vara något att inleda studierna med.

I utbildningen studerar du några gymnasiala kurser i kombination med sfi D eller svenska som andraspråk/svenska på grundläggande nivå.

Utbildningsstart

Nästa utbildningsstart är augusti 2022.

Förutsättningar för att kunna studera på utbildningen

För att ha förutsättningar att kunna studera utbildningen ska du ha

• godkänt i kurs C inom svenska för invandrare

Vi erbjuder nivåtest för dig som inte har betyg.

Fakta om utbildningen

• Du studerar svenska under utbildningstiden, sfi D eller grundläggande sva/sve.
  • Utbildningen sker i klass.
  • Du kan söka om studiemedel från CSN. 50 % för grundläggande nivå och 50 % för gymnasial nivå. Du som kombinerar utbildningen med sfi D kan enbart söka CSN för gymnasial nivå på 50%.
  • Utbildningen kostar inget, men en mindre kostnad för böcker och annat kursmaterial kan förekomma.

Ingående kurser

Förutom studierna i svenska under utbildningen kan du här se vilka kurser som ingår i industriintroduktion.

• Människan i industrin 1, 100 p
  • Produktionskunskap 1, 100 p
  • Svets grund, 100 p

Utbildningen ger totalt 300 gymnasiepoäng.

Studier i svenska under utbildningstiden

För dig som har studienivå inom sfi D eller på grundläggande nivå bedrivs studier i svenska samtidigt som yrkesutbildningen.

Studieform

Utbildningen går med klassundervisning.

Utbildningslängd

Utbildningen pågår i ca 30 veckor.

Heltidsutbildning

Utbildningen som innehåller både studier i svenska och gymnasiala yrkeskurser bedrivs på heltid, studietakt 100 %. Det innebär att du förväntas lägga ner minst 8 timmar/dag (lektioner och hemstudier).

Utbildningsanordnare

Yrkesakademin, Fraktgatan 5 i Borlänge.

Kurslitteratur

Mindre kostnad för kurslitteratur kan förekomma. Personlig skyddsutrustning finns att låna. Utbildningen är kostnadsfri.

Ansökningsperiod

Ansökningsperioden är 2 maj - 5 juni 2022. Vid din ansökan ska betygsbilagor vara bifogade senast 12 dagar efter sista ansökningsdag.

För dig som är klar med sfi C ska du använda följande ansökningslänk

Länk till ansökan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

För dig som är klar med sfi D ska du använda följande ansökningslänk

Länk till ansökan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Sökande från annan kommun än Borlänge

Du som ansöker till yrkesutbildningen från annan kommun än Borlänge ska skriva ut din ansökan och skicka den till din hemkommun som måste bevilja Interkommunal ersättning (IKE). Detta görs i anslutning till din ansökan. Utan Interkommunal ersättning beviljas du inte utbildningen.

OBS: Beslut om IKE måste vara antagningen tillhanda senast 12 dagar efter sista ansökningsdag.

Studiestöd från CSN

När du studerar hos Vuxenutbildningen kan du ansöka om något av CSN:s två olika studiestöd. Du kan ansöka om studiemedel som består av en bidragsdel och en valfri lånedel. Om du uppfyller villkoren kan du ansöka om studiestartsstöd, som bara består av bidrag. Mer information finns på csn.se Länk till annan webbplats.. Du kan också läsa mer här: Studiekonomi, poäng och studietakt Länk till annan webbplats.

Du som studerar kombinationsutbildningen med yrkeskurser tillsammans med svenska kan söka studiemedel för gymnasiala studier omfattande 50 %. Kombinerar du studierna med svenska på grundläggande nivå kan du söka studiemedel på grundläggande omfattande 50 %.

Efter utbildningen

Efter utbildningen kan möjligheten finnas att söka vidare till yrkesutbildning till Svetsare eller CNC-operatör som finns inom vuxenutbildningen.

Utbildningsanordnare bedömer om förutsättningar finns till att börja en yrkesutbildning efter Prova på Industri.

Det kan också vara så att kompletterande studier i grundläggande matematik behövs innan ansökan till yrkesutbildning.

Arbetsmarknad

Är detta yrke värt att satsa på? Du kan läsa mer om framtidsutsikterna för yrket på arbetsförmedlingens hemsida. Sök på "Yrkeskompassen". OBS! Även om det kommer finnas jobb i Dalarna kan det variera mellan kommunerna, vilket innebär att det kan krävas att du får flytta/pendla till en annan kommun. Om du vill veta hur arbetsmarknaden ser ut i Falun/Borlänge, kontakta Arbetsförmedlingen eller en branschorganisation för yrket. Hemsidor till olika branschorganisationer hittar du under Vägledning och framtidsplaner.

• Ingen giltig användare vald.