Borlänge kommuns logotyp

Bussförare med svenska som andraspråk - Falun

Utbildning till yrkesförare buss finns inom Vuxenutbildningen i Falun

Är du folkbokförd i Borlänge kommun finns möjlighet att söka till yrkesförare - buss som anordnas genom Vuxenutbildningen i Falun. För ansökan, använd följande länk. Vuxenutbildningen i Falun  Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.Skriv in ordet "Buss" i sökrutan.

Som bussförare kan du köra expressbuss, flygbuss, turistbuss, färdtjänst och linjetrafik. Bussföraren är företagets ansikte utåt och det är viktigt att bemöta kunderna på ett positivt sätt.

Förare i linjetrafik kör bestämda linjer efter tidtabell. I arbetet kan det ingå att sälja och kontrollera biljetter samt i vissa fall att hantera paket och annat gods som skickas med bussen.

 1. Ansök på webbansökan till Vuxenutbildningen i Falun genom länken ovan.
 2. Bifoga betyg/intyg/dokument som styrker att du har rätt förkunskaper som krävs för utbildningen. Kom ihåg att även körkortstillstånd och kopia på körkort ska bifogas.
 3. Använd e-tjänst för att Borlänge kommun ska besluta om Interkommunal Ersättning. Betyg/intyg/dokument bifogas även här.

  Länk till e-tjänst Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

För bussförarutbildning ska sökande vara 24 år vid kursstart för att få IKE beviljad, utifrån begränsningar att du bara får köra i linjetrafik där sträckan inte är längre än 50 kilometer, om du är under 24 år.

 • Serviceinriktad
 • Lösningsorienterad
 • Punktlig
 • Ansvarstagande
 • Kan sätta kunden/resenären i fokus
 • Kan ge och ta emot information så att kunden/resenären förstår
 • Tycka om att köra fordon
 • Kan tänka sig ett stillasittande yrke

Om du har medicinska hinder i form av till exempel astma, allergier eller svårigheter att lyfta tungt är det viktigt att du tar reda på om det kan vara ett hinder i just detta yrke. Se mer på jobbafrisk.se Länk till annan webbplats..

Om du har diabetes och vill utbilda dig till busschaufför gäller särskilda regler. Dessa återfinns på transportstyrelsens hemsida.

Är detta yrke värt att satsa på? Du kan läsa mer om framtidsutsikterna för yrket på Hitta yrkesprognoser Länk till annan webbplats.. Om du vill veta hur arbetsmarknaden ser ut i Falun/Borlänge, kontakta Arbetsförmedlingen eller en branschorganisation för yrket, som exempel: Start (svenskkollektivtrafik.se) Länk till annan webbplats.

När du studerar hos Vuxenutbildningen kan du ansöka om något av CSN:s tre olika studiestöd. Du kan ansöka om studiemedel som består av en bidragsdel och en valfri lånedel. Om du uppfyller villkoren kan du ansöka om studiestartsstöd, som bara består av bidrag. För dig som arbetar finns även ett omställningsstudiestöd. Mer information finns på csn.se Länk till annan webbplats.. Du kan också läsa mer här: Studieekonomi, poäng och studietakt Länk till annan webbplats.

Här kan du läsa om Arbetsförmedlingens information om yrket.

Bussförare Länk till annan webbplats.

Film om bussföraryrket

Youtube video: Busschaufför yrkesfilm Arbetsförmedlingen

Klicka på bilden för att se videon på Youtube

 • Ingen giltig användare vald.