Borlänge kommuns logotyp

CNC-operatör med svenska

Som CNC-operatör arbetar man med att sköta datorstyrda maskiner som genom till exempel svarvning, borrning eller fräsning tillverkar detaljer av metall, trä eller plast. Efter utbildningen kan du arbeta med grundläggande arbetsuppgifter inom CNC.

CNC (Computer Numerical Control) är ett datorsystem för att styra verkstadsmaskiner i tillverkningsindustrin. Med hjälp av styrsystemet kan man tillverka komplicerade delar på ett enhetligt och automatiskt sätt.

Efterfrågan på CNC-operatörer förväntas öka de närmaste tio åren när industrierna automatiseras och rationaliseras bland annat genom ny teknik.

Kursstart

28 oktober 2024.

Ansökan

17 augusti-15 september 2024

Länk till ansökan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Du har två veckor på dig att skicka in dina betyg och andra dokument. Senast 7 dagar efter ansökan stängt måste alla dokument vara inskickade till kommun@borlange.se eller inlämnade till kommunens Servicecenter.

Utbildningslängd och studietakt

114 veckor, heltidsutbildning.

Utbildningen pågår hela tiden och har därför inget uppehåll under sommaren eller jul och nyår.

Förkunskapskrav

 • sfi D eller motsvarande
 • matematik på grundskolenivå eller motsvarande

Studieform

Klassundervisning.

Skola

Yrkesakademin, Fraktgatan 5.

Kurser

 • Datorstyrd produktion 1, 100 p
 • Datorstyrd produktion 2, 100 p
 • Datorstyrd produktion 3, 100 p
 • Datorstyrd produktion 4, 100 p
 • Datorstyrd produktion 5, 100 p
 • Industriell mätteknik grund, 50 p
 • Produktionskunskap 1, 100 p
 • Produktionsutrustning 1, 100 p
 • Svets grund, 100 p
 • Interna transporter (truck), 50 p
 • Interna transporter (travers), 50 p
 • Komvuxarbete, 100 p (grönt certifikat)

Besök utbildningen

Du som är intresserad av CNC-utbildningen har möjlighet att besöka utbildningen på plats på Fraktgatan 5 i Borlänge. Varje tisdag klockan 10.00 kan du komma och få mer information från personal på skolan om utbildningen.

Mindre kostnad för kurslitteratur kan förekomma. Personlig skyddsutrustning finns att låna. Utbildningen är kostnadsfri.

Under utbildningen ingår praktik genom Arbetsplatsförlagt lärande 15 % av utbildningstiden, vilket innebär totalt sex veckor.

Det föreligger risker på skolans utbildningar. Det kan handla om risker för olycksfall och ohälsa. Därför bedriver skolan kontinuerligt arbete att undersöka och bedöma vilka risker som finns i undervisningen. Under utbildningen kommer eleverna utföra moment som är riskfyllda som kan utgöra risk för en själv eller för andra personer i utbildningslokalen. Som en åtgärd i det skadeförebyggande arbetet kan elever stängas av från praktiska moment under del av utbildningstiden.

Om du har medicinska hinder i form av till exempel astma, allergier eller svårigheter att lyfta tungt är det viktigt att du tar reda på om det kan vara ett hinder i just detta yrke. Se mer på jobbafrisk.se Länk till annan webbplats.

 • Noggrann
 • Kvalitets- och resultatinriktad
 • Samarbetsförmåga
 • Initiativförmåga

Är detta yrke värt att satsa på? Du kan läsa mer om framtidsutsikterna för yrket på Hitta yrkesprognoser Länk till annan webbplats.. Om du vill veta hur arbetsmarknaden ser ut i Falun/Borlänge, kontakta Arbetsförmedlingen eller en branschorganisation för yrket, som exempel: https://www.ifmetall.se/ Länk till annan webbplats.

Har du redan vissa kunskaper och erfarenheter inom området kan dessa valideras. Validering innebär att dina kunskaper och kompetenser kartläggs och bedöms. Validering kan användas för att anpassa utbildningen eller att förkorta den.

När du studerar hos Vuxenutbildningen kan du ansöka om något av CSN:s tre olika studiestöd. Du kan ansöka om studiemedel som består av en bidragsdel och en valfri lånedel. Om du uppfyller villkoren kan du ansöka om studiestartsstöd, som bara består av bidrag. För dig som arbetar finns även ett omställningsstudiestöd. Mer information finns på csn.se Länk till annan webbplats.. Du kan också läsa mer här: Studieekonomi, poäng och studietakt Länk till annan webbplats.

Du som studerar en kombinationsutbildning med yrkeskurser och grundskolesvenska kan söka studiemedel för gymnasiestudier (yrkeskurserna) omfattande 50 % och grundskolestudier omfattande 50 %.

Du som ansöker till yrkesutbildningen från annan kommun än Borlänge ska skriva ut din ansökan och skicka den till din hemkommun som måste bevilja Interkommunal ersättning (IKE). Detta görs i anslutning till din ansökan. Utan Interkommunal ersättning beviljas du inte utbildningen.

OBS: Beslut om IKE måste vara antagningen tillhanda senast 7 dagar efter sista ansökningsdag.

Vid frågor om utbildningen

Ta gärna gärna kontakt med undervisande lärare om utbildningen och dess innehåll.

Mathias Rofelt
070-810 97 40
mathias.rofelt@ya.se

 • Ingen giltig användare vald.