Borlänge kommuns logotyp

Automationsoperatör

Borlänge växer och har en stark industri. Kommunen är i uppstarten till ett utbildningscenter mot industri. Utbildningen gör dig redo inför rekryteringsbehovet i branschen och passar både inom batteriproduktion, stålproduktion och annan automatiserad varuproduktion. 

Automationsoperatörer arbetar i rena och torra miljöer och industriarbete är inte längre så tungt som det varit. Arbetsuppgifterna innebär bland annat automatiserad tillverkning, kvalitetskontroll, förebyggande underhåll och provtagningar och passar både kvinnor och män med intresse för teknik och problemlösning.

Kursstart

12 augusti 2024

Ansökan

Restplatsansökan öppen från 5 augusti och som längst fram till 13 augusti eller tills platserna är fyllda.

Länk till ansökan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Efter du gjort ansökan har du två veckor på dig att skicka in dina betyg och andra dokument, dock ska dokumenten ha inkommit senast senast 7 dagar efter ansökan stängt.

Vid restplatsansökan ska betyg och andra dokument skickas in samtidigt som ansökan.

Utbildningslängd och studietakt

19 veckor, heltidsstudier.

Förkunskapskrav

 • Godkända betyg i svenska eller svenska som andraspråk på grundskolenivå eller motsvarande
 • Godkända betyg i matematik på grundskolenivå eller motsvarande
 • Godkänt betyg i engelska 5 eller motsvarande

Om du har tidigare kunskaper i ett eller flera av dessa ämnen men saknar godkänt betyg, görs en bedömning i fall du istället erbjuds att visa dina kunskaper genom nivåtest.

Studieform/schema

Klassrumsundervisning måndag-torsdag kl 9.00-15.00 (eller 15.30).

Studietiden är måndag-fredag kl 8-16 så övrig tid är det självstudier.

Skola

Komvux. Lokaler vid Erikslunds utbildningscenter, Röda vägen 56.

Kurser

 • Mät- och styrteknik, 100 p
 • Industritekniska processer, 100 p
 • Produktionsutrustning 1, 100 p
 • Allmän automationsteknik, 100 p
 • Interna transporter, 50 p
 • Orienteringskurs grundläggande digital kompetens, 50 p

Utbildningen ger totalt 500 gymnasiepoäng.

Utbildningsplan med kurser

Utbildningsplan Automationsoperatör start januari 2024 Pdf, 102.2 kB.

Utbildningsplan Automationsoperatör start augusti 2024 Pdf, 51.4 kB, öppnas i nytt fönster.

Artikel om Linda som gått automationsoperatör

Linda bytte bana och gick en kort yrkesutbildning "Värt att satsa 20 veckor för att få ett nytt jobb" Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Undervisningen kostar ingenting men en avgift tas ut för intyg för ADR 1.3, grundläggande brandkunskap, ergonomi (tunga lyft) samt truck- och traverskort som du får vid godkänd utbildning. Kostnaden blir ca 2000 kronor.

Följande böcker behöver du köpa inför utbildningsstart.

Verkstadshandboken - Nils-Olof Eriksson, Bo Karlsson - Häftad (9789147115419) | Bokus Länk till annan webbplats.

Verkstadshandboken Övningshäfte - Nils-Olof Eriksson, Bo Karlsson - Häftad (9789147115600) | Bokus Länk till annan webbplats.

Under utbildningen ingår praktik genom Arbetsplatsförlagt lärande 15 % av utbildningstiden, vilket innebär totalt tre veckor.

Vissa delar av undervisningen genomförs på engelska. Även manualer och annan kurslitteratur är på engelska. I ett framtida arbete krävs också kunskaper i engelska och att kunna kommunicera på engelska kopplat till aktuell bransch.

Om du har medicinska hinder i form av till exempel astma, allergier eller svårigheter att lyfta tungt är det viktigt att du tar reda på om det kan vara ett hinder i just detta yrke. Se mer på jobbafrisk.se Länk till annan webbplats..

 • Noggrann
 • Kvalitets- och resultatinriktad
 • Samarbetsförmåga
 • Initiativförmåga
 • Flexibel
 • Tålamod
 • Stresstålig
 • Våga prova nya saker

För att bli behörig till yrkeshögskola eller studier på högskola/universitet behöver utbildningen kompletteras med ytterligare kurser som leder till yrkesexamen omfattande 2400 poäng, varav 100 poäng är ett godkänt komvuxarbete/gymnasiearbete. För grundläggande behörighet till högskola behöver vissa kurser i svenska och engelska ingå. Du kan läsa mer här: Gymnasieexamen och slutbetyg Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

När du studerar hos Vuxenutbildningen kan du ansöka om något av CSN:s tre olika studiestöd. Du kan ansöka om studiemedel som består av en bidragsdel och en valfri lånedel. Om du uppfyller villkoren kan du ansöka om studiestartsstöd, som bara består av bidrag. För dig som arbetar finns även ett omställningsstudiestöd. Mer information finns på csn.se Länk till annan webbplats.. Du kan också läsa mer här: Studieekonomi, poäng och studietakt Länk till annan webbplats.

OBS! Under hösten 2024 har Borlänge kommun beviljats ett särskilt statsbidrag för utbildningen Automationsoperatör. Du behöver inte ansöka om interkommunal ersättning hos din hemkommun för kursstarten 240812.

Vid frågor om utbildningen

Ta gärna gärna kontakt med utbildningsledare om utbildningen och dess innehåll.

Jens Larsson, utbildningsledare
076-867 81 10
jens.larsson@borlange.se