Borlänge kommun
Borlänge växer och har en stark industri. Kommunen har ett toppmodernt utbildningscenter mot industrin. Utbildningen gör dig redo inför rekryteringsbehovet i branschen och passar både inom till exempel stålproduktion och annan automatiserad varuproduktion. Regionala branschen är nära involverad och har stort intresse i utbildningen.
Automationsoperatörer arbetar i rena och torra miljöer och industriarbete är inte längre så tungt som det varit. Arbetsuppgifterna innebär bland annat automatiserad tillverkning, kvalitetskontroll, förebyggande underhåll och provtagningar och passar både kvinnor och män med intresse för teknik och problemlösning.
11 augusti 2025. Utbildning pågår till 19 december.
26 april - 1 juni 2025
Länk till ansökan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Efter du gjort ansökan har du två veckor på dig att skicka in dina betyg och andra dokument, dock ska dokumenten ha inkommit senast senast 7 dagar efter ansökan stängt.
Vid restplatsansökan ska betyg och andra dokument skickas in samtidigt som ansökan.
20 veckor
Heltidsstudier. 40 timmar/vecka.
Detta innebär godkänt i delkurs 4 vid Vuxenutbildningen, godkänt i svenska, engelska och matematik från årskurs 9, godkänt på grundskolenivå från folkhögskola eller motsvarande.
Klassrumsundervisning måndag-fredag kl 8.00-16.00 inkluderat egenstudier.
Komvux. Lokaler vid Erikslunds utbildningscenter, Röda vägen 56.
Utbildningen ger totalt 500 gymnasiepoäng.
Utbildningsplan Automationsoperatör start januari 2025 Word, 14.7 kB.
Utbildningsplan Automationsoperatör start augusti 2024 Pdf, 545.4 kB, öppnas i nytt fönster.
Undervisningen kostar ingenting men en avgift tas ut för intyg för ADR 1.3, grundläggande brandkunskap, ergonomi (tunga lyft) samt truck- och traverskort som du får vid godkänd utbildning. Kostnaden blir ca 2000 kronor.
Följande böcker behöver du köpa inför utbildningsstart.
Under utbildningen ingår praktik genom Arbetsplatsförlagt lärande i cirka 15 dagar.
Kurslitteratur, manualer och vissa fackuttryck förekommer på engelska i undervisningen. I ett framtida arbete kan kunskaper i engelska vara fördelaktigt för att stärka sig på arbetsmarknaden.
Om du har medicinska hinder i form av till exempel astma, allergier eller svårigheter att lyfta tungt är det viktigt att du tar reda på om det kan vara ett hinder i just detta yrke. Se mer på jobbafrisk.se Länk till annan webbplats..
För att bli behörig till yrkeshögskola eller studier på högskola/universitet behöver utbildningen kompletteras med ytterligare kurser som leder till yrkesexamen omfattande 2400 poäng, varav 100 poäng är ett godkänt komvuxarbete/gymnasiearbete. För grundläggande behörighet till högskola behöver vissa kurser i svenska och engelska ingå. Du kan läsa mer här: Gymnasieexamen och slutbetyg Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
När du studerar hos Vuxenutbildningen kan du ansöka om något av CSN:s tre olika studiestöd. Du kan ansöka om studiemedel som består av en bidragsdel och en valfri lånedel. Om du uppfyller villkoren kan du ansöka om studiestartsstöd, som bara består av bidrag. För dig som arbetar finns även ett omställningsstudiestöd. Mer information finns på csn.se Länk till annan webbplats.. Du kan också läsa mer här: Studieekonomi, poäng och studietakt
Länk till annan webbplats.
Du som söker till utbildningen från annan kommun än Borlänge ska skriva ut din ansökan och skicka den till din hemkommun som måste bevilja Interkommunal ersättning (IKE). Detta görs i anslutning till din ansökan. Utan Interkommunal ersättning beviljas du inte utbildningen.
OBS: Beslut om IKE måste vara antagningen tillhanda senast 7 dagar efter sista ansökningsdag.
Hemsida: SSAB Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Ta gärna gärna kontakt med utbildningsledare om utbildningen och dess innehåll.
Jens Larsson, utbildningsledare
076-867 81 10
jens.larsson@borlange.se