Bageri & konditori fördjupning
Nu har vi utbildningen för dig som har grundkunskaper inom bageri och konditori. Har du läst kurserna Bageri 1 och 2 samt Konditori 1 och 2? Då kan du bygga vidare på din utbildning till nästa nivå.
Bageri- och konditoribranschen bara växer och växer, vilket innebär att efterfrågan på kreativ och kunnig personal ökar. Det här är en utbildning för dig som är praktisk ut i fingertopparna och gillar att skapa kreativa och goda bakverk.
Efter utbildningen kan du jobba som bagare eller konditor på till exempel caféer och större eller mindre bagerier.
Kursstart
Kursstart 19 augusti 2024
Ansökan
Ansökan har stängt.
Länk till ansökan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Du har två veckor på dig att skicka in dina betyg och andra dokument. Senast 7 dagar efter ansökan stängt måste alla dokument vara inskickade till kommun@borlange.se eller inlämnade till kommunens Servicecenter.
Utbildningslängd och studietakt
40 veckor, heltidsstudier.
Inget uppehåll under jul och nyår.
Förkunskapskrav
- Godkända betyg i svenska/svenska som andraspråk på grundskolenivå eller motsvarande
- Godkända betyg i gymnasiekurserna Bageri 1 och Bageri 2
- Godkända betyg i gymnasiekurserna Konditori 1 och Konditori 2
Studieform
Klassundervisning.
Skola
Borlänge gymnasieskola, Hushagens utbildningscenter.
Kurser som ingår
- Bageri 3, 100 p
- Bageri 4, 100 p
- Konditori 3, 100 p
- Konditori 4, 100 p
- Choklad och konfektyr, 100 p
- Konditori- specialisering, Tårtor och dekorationer, 100 p
- Bageri- specialisering, Kreativt bageri- och konditoriarbete, 100 p
- Bageri- specialisering, Baka på mjöl utan tillsatser, 100 p
- Komvuxarbete, 100 p (OBS! Frivillig kurs som krävs om man läser mot en gymnasieexamen, ansöks separat. Ger en utbildningslängd på 45 veckor.)
Utbildningen ger totalt 800-900 gymnasiepoäng.
Om du läser fördjupningen så har du möjlighet att avlägga ett yrkesprov som branschen kommer och bedömer. Klarar du det får du ett yrkesbevis.
Efter år 2 kan kan det gå att söka in på yrkeshögskola där du har möjlighet att ta gesällbrev.
Utbildningsplan med kurser
Här kan du se en plan med kurser och när de planeras att gå. Med reservation för ändringar.
Utbildningsplan Bageri & konditori, start augusti 2024 Pdf, 151 kB.
Kurslitteratur/kostnad
Kläder, skor och kurslitteratur finns att låna mot deposition på 500 kronor.
Arbetsplatsförlagt lärande (APL)
Under utbildningen ingår praktik genom Arbetsplatsförlagt lärande 15 % av utbildningstiden, vilket innebär totalt sex veckor.
Vid APL i Bageribranschen handlar det ofta om obekväma arbetstider. Arbetet kan starta vid 03.00 och arbetsdagen kan vara klar vid 11.00. Vid APL följer man arbetstiderna vid arbetsplatsen.
Då antalet bagerier på orten är begränsat kan det förekomma praktik i annan kommun.
Har du medicinska hinder?
Om du har medicinska hinder i form av till exempel astma, allergier eller svårigheter att lyfta tungt är det viktigt att du tar reda på om det kan vara ett hinder i just detta yrke. Se mer på jobbafrisk.se Länk till annan webbplats..
Arbetsmarknad och branschorganisationer
Är detta yrke värt att satsa på? Du kan läsa mer om framtidsutsikterna för yrket på Hitta yrken Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Om du vill veta hur arbetsmarknaden ser ut i Falun/Borlänge, kontakta Arbetsförmedlingen eller en branschorganisation för yrket, som exempel: https://www.bageri.se/ Länk till annan webbplats. och https://www.livs.se/ Länk till annan webbplats.
Behörighet till yrkeshögskola och högskola
För att bli behörig till yrkeshögskola eller studier på högskola/universitet behöver utbildningen kompletteras med ytterligare kurser som leder till yrkesexamen omfattande 2400 poäng, varav 100 poäng är ett godkänt komvuxarbete/gymnasiearbete. För grundläggande behörighet till högskola behöver vissa kurser i svenska och engelska ingå. Du kan läsa mer här: Gymnasieexamen och slutbetyg
Studiestöd från CSN
När du studerar hos Vuxenutbildningen kan du ansöka om något av CSN:s tre olika studiestöd. Du kan ansöka om studiemedel som består av en bidragsdel och en valfri lånedel. Om du uppfyller villkoren kan du ansöka om studiestartsstöd, som bara består av bidrag. För dig som arbetar finns även ett omställningsstudiestöd. Mer information finns på csn.se Länk till annan webbplats.. Du kan också läsa mer här: Studieekonomi, poäng och studietakt
Sökande från annan kommun
Du som ansöker till yrkesutbildningen från annan kommun än Borlänge ska skriva ut din ansökan och skicka den till din hemkommun som måste bevilja Interkommunal ersättning (IKE). Detta görs i anslutning till din ansökan. Utan Interkommunal ersättning beviljas du inte utbildningen.
OBS: Beslut om IKE måste vara antagningen tillhanda senast 7 dagar efter sista ansökningsdag.
Vid frågor om utbildningen
Ta gärna gärna kontakt med undervisande lärare om utbildningen och dess innehåll.
Monia Almquist
070-213 27 89
monia.almquist@borlange.se