Borlänge kommuns logotyp

Bageri & konditori fördjupning

Nu har vi utbildningen för dig som har grundkunskaper inom bageri- och konditori. Har du läst kurserna Bageri 1 och 2 samt Konditori 1 och 2? Då kan du bygga vidare på din utbildning till nästa nivå.

Bageri- och konditoribranschen bara växer och växer, vilket innebär att efterfrågan på kreativ och kunnig personal ökar. Det här är en utbildning för dig som är praktisk ut i fingertopparna och som gillar att skapa kreativa och goda bakverk.

Efter utbildningen kan du jobba som bagare eller konditor på till exempel caféer och större eller mindre bagerier.

Utbildningsstart

Nästa start av utbildningen Bageri & konditori fördjupning är 15 augusti 2022.

Förutsättningar för att kunna studera på utbildningen

För att ha förutsättningar att kunna studera utbildningen ska du ha

 • godkänt i svenska/svenska som andraspråk på grundskolenivå
 • godkänt i gymnasiekurserna Bageri 1 och Bageri 2
 • godkänt i gymnasiekurserna Konditori 1 och Konditori 2

Du som läst inom Vuxenutbildningen måste ha godkänt betyg i delkurs 4 i svenskakursen ovan. Vi erbjuder nivåtest för dig som inte har betyg.

Kurser som ingår

 • Bageri 3, 100 p
 • Bageri 4, 100 p
 • Konditori 3, 100 p
 • Konditori 4, 100 p
 • Choklad och konfektyr, 100 p
 • Konditori- specialisering, Tårtor och dekorationer, 100 p
 • Bageri- specialisering, Kreativt bageri- och konditoriarbete, 100 p
 • Bageri- specialisering, Baka på mjöl utan tillsatser, 100 p

Komvuxarbete för examen

Läser du mot en gymnasieexamen kan du också välja till kursen Komvuxarbete, 100 poäng. Den är en fördjupning av något du själv väljer inom ramen för din yrkesutbildning, och en obligatorisk kurs för en gymnasieexamen. Men den är alltså frivillig för själva yrkesutbildningen och inget du måste läsa för att kunna få jobb inom branschen. Ansökan till kursen Komvuxarbete görs innan eller under yrkesutbildningen.

Komplettera med yrkessvenska

För dig som inte är född i Sverige och behöver extra hjälp med svenska språket finns möjlighet att även läsa yrkessvenska under utbildningen. Du gör en separat ansökan till yrkessvenskan.

Arbetsplatsförlagt lärande (APL)

Under utbildningen ingår praktik genom Arbetsplatsförlagt lärande 15 % av utbildningstiden, vilket innebär totalt sex veckor.

Vid APL i Bageribranschen handlar det ofta om obekväma arbetstider. Arbetet kan starta vid 03.00 och arbetsdagen kan vara klar vid 11.00. Vid APL följer man arbetstiderna vid arbetsplatsen.

Då antalet bagerier på orten är begränsat kan det förekomma praktik i annan kommun.

Studieform

Utbildningen går med klassundervisning.

Utbildningslängd

Utbildningen pågår i 40 veckor.

Heltidsutbildning

Utbildningen bedrivs på heltid, studietakt 100 %. Det innebär att du förväntas lägga ner minst 8 timmar/dag (lektioner och hemstudier).

Utbildningsanordnare

Borlänge gymnasieskola, Hushagsgymnasiet.

Kurslitteratur

Kläder, skor och kurslitteratur finns att låna mot deposition på 500 kronor.

Ansökningsperiod

Ansökningsperioden är 2 maj - 5 juni 2022. Vid din ansökan ska betygsbilagor vara bifogade senast 12 dagar efter sista ansökningsdag (gäller ej restplatsansökan).

Länk till ansökan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Restplatser

Om lediga platser finns till utbildningen kommer restplatser finnas sökbara mellan 9-13 augusti 2021. Antagning sker utifrån förutsättningar till studier i kronologisk ordning utifrån när ansökan kom in.

Sökande från annan kommun än Borlänge

Du som ansöker till yrkesutbildningen från annan kommun än Borlänge ska skriva ut din ansökan och skicka den till din hemkommun som måste bevilja Interkommunal ersättning (IKE). Detta görs i anslutning till din ansökan. Utan Interkommunal ersättning beviljas du inte utbildningen.

OBS: Beslut om IKE måste vara antagningen tillhanda senast 12 dagar efter sista ansökningsdag.

Studiestöd från CSN

När du studerar hos Vuxenutbildningen kan du ansöka om något av CSN:s två olika studiestöd. Du kan ansöka om studiemedel som består av en bidragsdel och en valfri lånedel. Om du uppfyller villkoren kan du ansöka om studiestartsstöd, som bara består av bidrag. Mer information finns på csn.se Länk till annan webbplats.. Du kan också läsa mer här: Studiekonomi, poäng och studietakt

Arbetsmarknad

Är detta yrke värt att satsa på? Du kan läsa mer om framtidsutsikterna för yrket på arbetsförmedlingens hemsida. Sök på "Yrkeskompassen". OBS! Även om det kommer finnas jobb i Dalarna kan det variera mellan kommunerna, vilket innebär att det kan krävas att du får flytta/pendla till en annan kommun. Om du vill veta hur arbetsmarknaden ser ut i Falun/Borlänge, kontakta Arbetsförmedlingen eller en branschorganisation för yrket. Hemsidor till olika branschorganisationer hittar du här på hemsidan under Studie- och yrkesvägledning.

Behörighet till yrkeshögskola och högskola

För att bli behörig till yrkeshögskola eller studier på högskola/universitet behöver utbildningen kompletteras med ytterligare kurser som leder till yrkesexamen omfattande 2400 poäng, varav 100 poäng är ett godkänt komvuxarbete/gymnasiearbete. Yrkesexamen behöver då inkludera kurser som ger grundläggande behörighet. Goda kunskaper i svenska krävs.