Borlänge kommuns logotyp

Bageri & konditori fördjupning

Nu har vi utbildningen för dig som har grundkunskaper inom bageri och konditori. Har du läst kurserna Bageri 1 och 2 samt Konditori 1 och 2? Då kan du bygga vidare på din utbildning till nästa nivå.

Bageri- och konditoribranschen bara växer och växer, vilket innebär att efterfrågan på kreativ och kunnig personal ökar. Det här är en utbildning för dig som är praktisk ut i fingertopparna och gillar att skapa kreativa och goda bakverk.

Efter utbildningen kan du jobba som bagare eller konditor på till exempel caféer och större eller mindre bagerier.

Kursstart

Preliminär kursstart 19 augusti 2024

Ansökan

27 april - 2 juni 2024

Länk till ansökan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Du har två veckor på dig att skicka in dina betyg och andra dokument. Senast 7 dagar efter ansökan stängt måste alla dokument vara inskickade till kommun@borlange.se eller inlämnade till kommunens Servicecenter.

Utbildningslängd och studietakt

40 veckor, heltidsstudier.

Inget uppehåll under jul och nyår.

Förkunskapskrav

 • Godkända betyg i svenska/svenska som andraspråk på grundskolenivå eller motsvarande
 • Godkända betyg i gymnasiekurserna Bageri 1 och Bageri 2
 • Godkända betyg i gymnasiekurserna Konditori 1 och Konditori 2

Studieform

Klassundervisning.

Skola

Borlänge gymnasieskola, Hushags-Erikslundsgymnasiet.

Kurser som ingår

 • Bageri 3, 100 p
 • Bageri 4, 100 p
 • Konditori 3, 100 p
 • Konditori 4, 100 p
 • Choklad och konfektyr, 100 p
 • Konditori- specialisering, Tårtor och dekorationer, 100 p
 • Bageri- specialisering, Kreativt bageri- och konditoriarbete, 100 p
 • Bageri- specialisering, Baka på mjöl utan tillsatser, 100 p
 • Komvuxarbete, 100 p (OBS! Frivillig kurs som krävs om man läser mot en gymnasieexamen, ansöks separat. Ger en utbildningslängd på 45 veckor.)

Utbildningen ger totalt 800-900 gymnasiepoäng.

Kläder, skor och kurslitteratur finns att låna mot deposition på 500 kronor.

Under utbildningen ingår praktik genom Arbetsplatsförlagt lärande 15 % av utbildningstiden, vilket innebär totalt sex veckor.

Vid APL i Bageribranschen handlar det ofta om obekväma arbetstider. Arbetet kan starta vid 03.00 och arbetsdagen kan vara klar vid 11.00. Vid APL följer man arbetstiderna vid arbetsplatsen.

Då antalet bagerier på orten är begränsat kan det förekomma praktik i annan kommun.

Om du har medicinska hinder i form av till exempel astma, allergier eller svårigheter att lyfta tungt är det viktigt att du tar reda på om det kan vara ett hinder i just detta yrke. Se mer på jobbafrisk.se Länk till annan webbplats..

Är detta yrke värt att satsa på? Du kan läsa mer om framtidsutsikterna för yrket på Hitta yrkesprognoser Länk till annan webbplats.. Om du vill veta hur arbetsmarknaden ser ut i Falun/Borlänge, kontakta Arbetsförmedlingen eller en branschorganisation för yrket, som exempel: https://www.bageri.se/ Länk till annan webbplats. och https://www.livs.se/ Länk till annan webbplats.

För att bli behörig till yrkeshögskola eller studier på högskola/universitet behöver utbildningen kompletteras med ytterligare kurser som leder till yrkesexamen omfattande 2400 poäng, varav 100 poäng är ett godkänt komvuxarbete/gymnasiearbete. För grundläggande behörighet till högskola behöver vissa kurser i svenska och engelska ingå. Du kan läsa mer här: Gymnasieexamen och slutbetyg

När du studerar hos Vuxenutbildningen kan du ansöka om något av CSN:s tre olika studiestöd. Du kan ansöka om studiemedel som består av en bidragsdel och en valfri lånedel. Om du uppfyller villkoren kan du ansöka om studiestartsstöd, som bara består av bidrag. För dig som arbetar finns även ett omställningsstudiestöd. Mer information finns på csn.se Länk till annan webbplats.. Du kan också läsa mer här: Studieekonomi, poäng och studietakt

Du som ansöker till yrkesutbildningen från annan kommun än Borlänge ska skriva ut din ansökan och skicka den till din hemkommun som måste bevilja Interkommunal ersättning (IKE). Detta görs i anslutning till din ansökan. Utan Interkommunal ersättning beviljas du inte utbildningen.

OBS: Beslut om IKE måste vara antagningen tillhanda senast 7 dagar efter sista ansökningsdag.

Vid frågor om utbildningen

Ta gärna gärna kontakt med undervisande lärare om utbildningen och dess innehåll.

Monia Almquist
070-213 27 89
monia.almquist@borlange.se