Borlänge kommuns logotyp

CNC-operatör

Som CNC-operatör arbetar man med att sköta datorstyrda maskiner som genom till exempel svarvning, borrning eller fräsning tillverkar detaljer av metall, trä eller plast.

CNC (Computer Numerical Control) är ett datorsystem för att styra verkstadsmaskiner i tillverkningsindustrin. Med hjälp av styrsystemet kan man tillverka komplicerade delar på ett enhetligt och automatiskt sätt.

Efterfrågan på CNC-operatörer förväntas öka de närmaste tio åren när industrierna automatiseras och rationaliseras bland annat genom ny teknik.

Under utbildningen får du lära dig att sköta datorstyrda maskiner och hantera de verktyg och tekniker som används inom området. Det arbetsplatsförlagda lärandet ger dig ett försprång in i branschen och möjlighet att knyta kontakter inför ditt framtida yrkesliv.

Efter utbildningen kan du arbeta med grundläggande arbetsuppgifter inom CNC.

Film om yrket finns längst ner på sidan!

Utbildningsstart

Nästa start av utbildningen till CNC-operatör är 10 januari 2022. Uppropet planeras till 12 januari 2022.

Ytterligare start är planerad till 15 augusti 2022.

Är du?

Noggrann och kvalitets- och resultatinriktad? Har du förmåga att samarbeta och att även ta egna initiativ? Vill du arbeta med att styra och programmera maskiner som producerar olika produkter? Då kan yrket CNC-operatör passa dig!

Förutsättningar för att kunna studera på utbildningen

För att ha förutsättningar att kunna studera utbildningen ska du ha

  • godkänt i matematik på grundskolenivå
  • godkänt i svenska/svenska som andraspråk på grundskolenivå.

Du som läst vid Vuxenutbildningen måste ha godkänt betyg i delkurs 4 i ovanstående ämnen. Vi erbjuder nivåtest för dig som inte har betyg.

Du ansöker till nivåtest i anslutning till din ansökan via ansökningslänken nedan.

Kurser som ingår

  • CAD/CAM, 100 p
  • Datorstyrd produktion 1, 100 p
  • Datorstyrd produktion 2, 100 p
  • Datorstyrd produktion 3, 100 p
  • Datorstyrd produktion 4, 100 p
  • Produktionsutrustning 1, 100 p
  • Produktionsutrustning 2, 100 p
  • Tillverkningsunderlag 1, 100 p

Utbildningen ger totalt 800 gymnasiepoäng.

Komvuxarbete för examen

Läser du mot en gymnasieexamen kan du också välja till kursen Komvuxarbete, 100 poäng. Den är en fördjupning av något du själv väljer inom ramen för din yrkesutbildning, och en obligatorisk kurs för en gymnasieexamen. Men den är alltså frivillig för själva yrkesutbildningen och inget du måste läsa för att kunna få jobb inom branschen. Ansökan till kursen Komvuxarbete görs innan eller under yrkesutbildningen.

Arbetsplatsförlagt lärande (APL)

Under utbildningen ingår praktik genom Arbetsplatsförlagt lärande 15 % av utbildningstiden, vilket innebär totalt sex veckor.

CNC-Teknik 2017 Grön nivå

Grön nivå är ett verktyg för validering och certifiering av personal som arbetar med CNC-styrda maskiner för skärande bearbetning. 

Målet är att du ska få kunskaper under utbildningen för att klara den praktiska delen (4 timmar). För att klara det teoretiska provet (3 timmar) bör du läsa in mera teori utöver kursen. Till det har du möjlighet att låna litteratur av skolan.

Studieform

Utbildningen går med klassundervisning.

Utbildningslängd

Utbildningen pågår i 40 veckor. Om du väljer att även läsa komvuxarbete pågår utbildningen i 45 veckor. Sommaruppehåll förekommer i utbildningen.

Heltidsutbildning

Utbildningen bedrivs på heltid, studietakt 100 %. Det innebär att du förväntas lägga ner minst 8 timmar/dag (lektioner och hemstudier).

Utbildningsanordnare

Borlänge gymnasieskola, Hushagsgymnasiet.

Kurslitteratur

Utbildningen kostar ingenting men du får själv betala kurslitteratur (ca 1500 kronor) och arbetskläder samt skor för CNC-operatörer (ca 600 kronor).

Ansökningsperiod

Ansökningsperioden är 2 maj - 5 juni 2022 för start augusti 2022.

Vid din ansökan ska betygsbilagor vara bifogade senast 12 dagar efter sista ansökningsdag (gäller ej restplatsansökan).

Länk till ansökan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Restplatser/Reservplatser

Reservplatser finns sökbara mellan 10-12 januari 2022. Antagning sker utifrån förutsättningar till studier i kronologisk ordning utifrån när ansökan kom in.

Sökande från annan kommun än Borlänge

Du som söker till utbildningen från annan kommun än Borlänge ska skriva ut din ansökan och skicka den till din hemkommun som måste bevilja Interkommunal ersättning (IKE). Detta görs i anslutning till din ansökan. Utan Interkommunal ersättning beviljas du inte utbildningen.

OBS: Beslut om IKE måste vara antagningen tillhanda senast 12 dagar efter sista ansökningsdag.

Studiestöd från CSN

När du studerar hos Vuxenutbildningen kan du ansöka om något av CSN:s två olika studiestöd. Du kan ansöka om studiemedel som består av en bidragsdel och en valfri lånedel. Om du uppfyller villkoren kan du ansöka om studiestartsstöd, som bara består av bidrag. Mer information finns på csn.se Länk till annan webbplats.. Du kan också läsa mer här: Studiekonomi, poäng och studietakt Länk till annan webbplats.

Arbetsmarknad

Är detta yrke värt att satsa på? Du kan läsa mer om framtidsutsikterna för yrket på arbetsförmedlingens hemsida. Sök på "Yrkeskompassen". OBS! Även om det kommer finnas jobb i Dalarna kan det variera mellan kommunerna, vilket innebär att det kan krävas att du får flytta/pendla till en annan kommun. Om du vill veta hur arbetsmarknaden ser ut i Falun/Borlänge, kontakta Arbetsförmedlingen eller en branschorganisation för yrket, se nedan.

Arbetsmarknadsläget december 2020: Behovet av CNC-operatörer i Dalarna är störst i Mora, Dala-Järna och Vansbro - och mindre i Falun och Borlänge.

Branschorganisationer

Trä- och möbelföretagen: https://www.tmf.se/ Länk till annan webbplats.

If Metall: https://www.ifmetall.se/ Länk till annan webbplats.

Behörighet till yrkeshögskola och högskola

För att bli behörig till yrkeshögskola eller studier på högskola/universitet behöver utbildningen kompletteras med ytterligare kurser som leder till yrkesexamen omfattande 2400 poäng, varav 100 poäng är ett godkänt komvuxarbete/gymnasiearbete. Yrkesexamen behöver då inkludera kurser som ger grundläggande behörighet. Goda kunskaper i svenska krävs.

Se en film om CNC-operatör

Genom länken kan du se en kort film om vad det innebär att arbeta som CNC-operatör.

CNC-operatör Länk till annan webbplats.