Borlänge kommuns logotyp

Fastighetsskötare

Oavsett vilken byggnad det gäller – bostadshus, kontorsbyggnader, industrilokaler, köpcentra, skolor och så vidare – så är ofta den mest centrala figuren fastighetsskötaren. I den här rollen har du hela byggnaden med dess omgivningar som arbetsplats.

Du som gillar att hjälpa andra och lösa problem, skapa goda relationer och samarbeta med boende, förvaltare och tekniker, samt tycker om att strukturera ditt eget arbete och hålla snyggt runtom dig – för dig kan fastighetsskötare vara rätt yrke.

Kursstart

Ingen planerad kursstart.

Ansökan

Ansökningsperiod är inte fastställd.

Länk till ansökan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Efter du gjort ansökan har du två veckor på dig att skicka in dina betyg och andra dokument, dock ska dokumenten ha inkommit senast senast 7 dagar efter ansökan stängt.

Vid restplatsansökan ska betyg och andra dokument skickas in samtidigt som ansökan.

Utbildningslängd och studietakt

65 veckor, heltidsstudier.

Inget uppehåll under sommaren eller jul och nyår.

Förkunskapskrav

 • Godkända betyg i svenska eller svenska som andraspråk på grundskolenivå eller motsvarande.

Om du har tidigare kunskaper i detta ämne men saknar godkänt betyg, görs en bedömning i fall du istället erbjuds att visa dina kunskaper genom ett nivåtest.

B-körkort är ofta ett krav för att få arbete efter utbildningen, då du behöver kunna ta dig till olika arbetsplatser.

Studieform

Klassundervisning.

Skola

Yrkesakademin, Fraktgatan 5.

Kurser

 • Elkraftteknik, 100 p
 • Fastighetsförvaltning, 100 p
 • Fastighetsservice - byggnader, 100 p
 • Fastighetsservice - VVS, 100 p
 • Luftbehandling, 100 p
 • Praktisk ellära, 100 p
 • Systemuppbyggnad, 100 p
 • Värmelära, 100 p
 • Sanitetsteknik 1, 100 p
 • Fastighetskommunikation, 100 p
 • Yttre miljö - anläggningar, 100 p
 • Yttre miljö - maskiner och verktyg, 100 p
 • Växtkunskap - fastighetsskötsel, 100 p
 • Svenska/svenska som andraspråk 1, 2 eller 3, beroende på tidigare betyg, 100 p (OBS! Frivillig kurs som ger något högre studietakt än heltid. Önskas avbrott i kursen meddelas skolan.)

Valfri kurs sökbar i anslutning till ansökan

 • Komvuxarbete, 100 p (OBS! Frivillig kurs som krävs om man läser mot gymnasieexamen, ger en utbildningslängd på 70 veckor.)

Mindre kostnad för kurslitteratur kan förekomma. Personlig skyddsutrustning finns att låna. Utbildningen är kostnadsfri.

Under utbildningen ingår praktik genom Arbetsplatsförlagt lärande 15 % av utbildningstiden, vilket innebär totalt tio veckor.

Om du har medicinska hinder i form av till exempel astma, allergier eller svårigheter att lyfta tungt är det viktigt att du tar reda på om det kan vara ett hinder i just detta yrke. Se mer på jobbafrisk.se Länk till annan webbplats..

Det föreligger risker på Yrkesakademins utbildningar. Det kan handla om risker för olycksfall och ohälsa. Därför bedriver YA kontinuerligt arbete att undersöka och bedöma vilka risker som finns i undervisningen. Under utbildningen kommer eleverna utföra moment som är riskfyllda som kan utgöra risk för en själv eller för andra personer i utbildningslokalen. Som en åtgärd i det skadeförebyggande arbetet kan elever stängas av från praktiska moment under del av utbildningstiden.

 • Initiativförmåga - Eget ansvarstagande och drivkraft är viktiga förmågor.
 • Kommunikativ förmåga - Yrket kräver god kommunikationsförmåga och ett bra bemötande gentemot hyresgäster och medarbetare.
 • Problemlösningsförmåga - Felsökning och åtgärder ingår ofta i arbetet.
 • Samarbetsförmåga - Fastighetsskötare samarbetar ibland med exempelvis fastighetstekniker, fastighetsvärdar och andra yrkesgrupper.

Efter utbildningen följer färdigutbildning på ett företag inom branschen. Färdigutbildningen får du genom en anställning i ett branschföretag och under tiden får du lärlingslön enligt gällande avtal. Du måste själv söka anställning som lärling. Enligt gällande yrkesutbildningsavtal får du ditt yrkesbevis när du kommit upp i 6800 timmar.

Körkort (B) är ett branschkrav för att få arbete efter utbildningen.

Är detta yrke värt att satsa på? Du kan läsa mer om framtidsutsikterna för yrket på Hitta yrkesprognoser Länk till annan webbplats.. Om du vill veta hur arbetsmarknaden ser ut i Falun/Borlänge, kontakta Arbetsförmedlingen eller en branschorganisation för yrket, som exempel Byggbranschens Yrkesnämnd, BYN (byggbranschensyrkesnamnd.se) Länk till annan webbplats.

För att bli behörig till yrkeshögskola eller studier på högskola/universitet behöver utbildningen kompletteras med ytterligare kurser som leder till yrkesexamen omfattande 2400 poäng, varav 100 poäng är ett godkänt komvuxarbete/gymnasiearbete. För grundläggande behörighet till högskola behöver vissa kurser i svenska och engelska ingå. Du kan läsa mer här: Gymnasieexamen och slutbetyg Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Har du redan vissa kunskaper och erfarenheter inom området kan dessa valideras. Validering innebär att dina kunskaper och kompetenser kartläggs och bedöms. Validering kan användas för att anpassa utbildningen eller att förkorta den.

Du som ansöker till yrkesutbildningen från annan kommun än Borlänge ska skriva ut din ansökan och skicka den till din hemkommun som måste bevilja Interkommunal ersättning (IKE). Detta görs i anslutning till din ansökan. Utan Interkommunal ersättning beviljas du inte utbildningen.

OBS: Beslut om IKE måste vara antagningen tillhanda senast 7 dagar efter sista ansökningsdag.

När du studerar hos Vuxenutbildningen kan du ansöka om något av CSN:s tre olika studiestöd. Du kan ansöka om studiemedel som består av en bidragsdel och en valfri lånedel. Om du uppfyller villkoren kan du ansöka om studiestartsstöd, som bara består av bidrag. För dig som arbetar finns även ett omställningsstudiestöd. Mer information finns på csn.se Länk till annan webbplats.. Du kan också läsa mer här: Studieekonomi, poäng och studietakt Länk till annan webbplats.

Här kan du läsa om Arbetsförmedlingens information om yrket.

Fastighetsskötare Länk till annan webbplats.

Se en film om Fastighetsskötare

Fastighetsskötare byter lysrör.

Klicka på bilden för att se en kort film på YouTube om hur det kan vara att arbeta som fastighetsskötare.

Vid frågor om utbildningen

Ta gärna gärna kontakt med undervisande lärare om utbildningen och dess innehåll.

Håkan Karlsson, lärare
070-458 33 67
hakan.karlsson1@ya.se