Borlänge kommuns logotyp

Lastbilsförare - Falun

Utbildning till yrkesförare lastbil finns inom Vuxenutbildningen i Falun

Är du folkbokförd i Borlänge kommun finns möjlighet att söka till lastbilsförarutbildning som anordnas genom Vuxenutbildningen i Falun. För mer information och ansökan, använd följande länk. Vuxenutbildningen i Falun  Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.Skriv in ordet "Lastbil" i sökrutan.

Lastbilsförare är ett ansvarsfullt yrke som både är självständigt och innehåller många kundkontakter. Som lastbilsförare transporterar man olika sorters gods. Det kan vara byggmaterial, livsmedel, kemikalier, bränsle eller levande djur. Du behöver både kunskap och ansvarskänsla för att hantera godset på ett säkert sätt i trafiken.

Lastbilsförare är ett självständigt yrke, som ställer krav på att kunna planera och organisera sina uppgifter. Det är också ett serviceyrke där lastning och lossning av gods innebär mycket kundkontakter.

 1. Ansök till kommun som anordnar önskad utbildning. Bifoga betyg/intyg/dokument som styrker att du har rätt förutsättningarf för utbildningen. Kom ihåg att även körkortstillstånd och kopia på körkort ska bifogas.
 2. Använd e-tjänst för att Borlänge kommun ska besluta om Interkommunal Ersättning. Betyg/intyg/dokument bifogas även här.
  Länk till e-tjänst Länk till annan webbplats.

För att få beviljad IKE gällande lastbilsförarutbildning ska du vara 21 år vid kursstart. Detta gäller eftersom teori och körprov inte får avläggas tidigare än 21 år.

 • Ansvarstagande
 • Ordningsam
 • Lösningsorienterad
 • Stresstålig
 • Tillmötesgående
 • Bra säkerhetstänk
 • Trivas med att arbeta självständigt, ha ett fysiskt arbete, att spendera en hel del tid på vägarna och ha kundkontakter

Om du har medicinska hinder i form av till exempel astma, allergier eller svårigheter att lyfta tungt är det viktigt att du tar reda på om det kan vara ett hinder i just detta yrke. Se mer på jobbafrisk.se Länk till annan webbplats..

Om du har diabetes och vill utbilda dig till lastbilschaufför gäller särskilda regler. Läs mer om detta på transportstyrelsens hemsida.

Är detta yrke värt att satsa på? Du kan läsa mer om framtidsutsikterna för yrket på Hitta yrkesprognoser Länk till annan webbplats.. Om du vill veta hur arbetsmarknaden ser ut i Falun/Borlänge, kontakta Arbetsförmedlingen eller en branschorganisation för yrket, som exempel: Välkommen till TYA | Transportfackens Yrkes- och Arbetsmiljönämnd Länk till annan webbplats.

När du studerar hos Vuxenutbildningen kan du ansöka om något av CSN:s tre olika studiestöd. Du kan ansöka om studiemedel som består av en bidragsdel och en valfri lånedel. Om du uppfyller villkoren kan du ansöka om studiestartsstöd, som bara består av bidrag. För dig som arbetar finns även ett omställningsstudiestöd. Mer information finns på csn.se Länk till annan webbplats.. Du kan också läsa mer här: Studieekonomi, poäng och studietakt Länk till annan webbplats.

Här kan du läsa om Arbetsförmedlingens information om yrket.

Lastbilsförare Länk till annan webbplats.

Film om Lastbilsföraryrket

Youtube video: Jobba som lastbilschaufför

Klicka på bilden för att se videon på Youtube

 • Ingen giltig användare vald.