Borlänge kommuns logotyp

Lastbilsmekaniker i Falun

Utbildning till Mekaniker lastbil och mobila maskiner finns inom Vuxenutbildningen i Falun.

Är du folkbokförd i Borlänge kommun finns möjlighet att söka till Mekaniker lastbil och mobila maskiner som anordnas genom Vuxenutbildningen i Falun. För ansökan, använd följande länk. Vuxenutbildningen i Falun Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Som lastbilsmekaniker arbetar du med att reparera, underhålla, felsöka och göra service av stora, tunga fordon och mobila maskiner. Du ser exempelvis över fastrostade bromsar, trasiga avgassystem eller uppdaterar mjukvarusystem.

Fordonsindustrin är teknikintensiv och den utvecklas snabbt, dagens fordon och maskiner består ofta av ihopkopplade datorer. Du måste därför vara intresserad av att lära dig mer om elektronik, IT och mekanik.

Vanligtvis arbetar du på en verkstad, men arbete på fält hos kund förekommer också.

Länk till utbildningsinformation Falun

Mekaniker lastbil och mobila maskiner - Lärling - Startsida (falun.se) Länk till annan webbplats.

  1. Ansök till kommun som anordnar önskad utbildning. Bifoga betyg/intyg/dokument som styrker att du har rätt förutsättningarf för utbildningen. Kom ihåg att även körkortstillstånd och kopia på körkort ska bifogas.
  2. Använd e-tjänst för att Borlänge kommun ska besluta om Interkommunal Ersättning. Betyg/intyg/dokument bifogas även här.

Länk till e-tjänst Länk till annan webbplats.

  • Problemlösare
  • Serviceinriktad
  • Flexibel och kan arbeta snabbt
  • Bra på att kommunicera
  • God fysik
  • Intresse för större fordon
  • Intresse för IT, mekanik och elektronik

Om du har medicinska hinder i form av till exempel astma, allergier eller svårigheter att lyfta tungt är det viktigt att du tar reda på om det kan vara ett hinder i just detta yrke. Se mer på jobbafrisk.se Länk till annan webbplats..

Är detta yrke värt att satsa på? Du kan läsa mer om framtidsutsikterna för yrket på Hitta yrkesprognoser Länk till annan webbplats.. Om du vill veta hur arbetsmarknaden ser ut i Falun/Borlänge, kontakta Arbetsförmedlingen eller en branschorganisation för yrket, som exempel Välkommen till TYA | Transportfackens Yrkes- och Arbetsmiljönämnd Länk till annan webbplats.

När du studerar hos Vuxenutbildningen kan du ansöka om något av CSN:s tre olika studiestöd. Du kan ansöka om studiemedel som består av en bidragsdel och en valfri lånedel. Om du uppfyller villkoren kan du ansöka om studiestartsstöd, som bara består av bidrag. För dig som arbetar finns även ett omställningsstudiestöd. Mer information finns på csn.se Länk till annan webbplats.. Du kan också läsa mer här: Studieekonomi, poäng och studietakt Länk till annan webbplats.

Här kan du se Arbetsförmedlingens information om yrket.

Lastbilsmekaniker Länk till annan webbplats.

Film om Lastbilsmekaniker

Youtube video: Lastbilsmekaniker 2013

Klicka på bilden för att se videon på Youtube

  • Ingen giltig användare vald.