Borlänge kommuns logotyp

Målare

Vill du bli målare? Att måla väggar, fönster och tapetsera är vanliga arbetsuppgifter.

Utbildningen syftar till att ge grundläggande kunskaper och färdigheter som krävs för att arbeta inom yrket på ett serviceinriktat, säkert, kvalitets- och miljömedvetet sätt. Delar av utbildningen sker på ett företag. Under utbildningen får du grundläggande kunskaper inom byggnadsmåleri. Exempelvis tak och väggmålning, snickerimålning, väggbeklädnad, inredning och trender, fönsterrenovering och våtrum.

Film om yrket finns längst ner på sidan!

Utbildningsstart

Nästa start av Måleriutbildningen är 15 augusti 2022.

Förutsättningar för att kunna studera på utbildningen

För att ha förutsättningar att kunna studera utbildningen ska du ha

  • godkänt i matematik på grundskolenivå
  • godkänt i svenska/svenska som andraspråk på grundskolenivå

Du som läst inom Vuxenutbildningen måste ha godkänt betyg i delkurs 4 i ovanstående ämnen. Vi erbjuder nivåtest för dig som inte har betyg.

Ingående kurser

  • Måleri 1, 200 p
  • Måleri 2, 200 p
  • Måleri 3, 200 p
  • Måleri 4, 200 p
  • Måleriprocessen, 200 p
  • Svenska/svenska som andraspråk 1, 2 eller 3, beroende på tidigare betyg, 100 p

Utbildningen ger totalt 1100 gymnasiepoäng.

Komvuxarbete för examen

Läser du mot en gymnasieexamen kan du också välja till kursen Komvuxarbete, 100 poäng. Den är en fördjupning av något du själv väljer inom ramen för din yrkesutbildning, och en obligatorisk kurs för en gymnasieexamen. Men den är alltså frivillig för själva yrkesutbildningen och inget du måste läsa för att kunna få jobb inom branschen. Ansökan till kursen Komvuxarbete görs innan eller under yrkesutbildningen.

Komplettera med yrkessvenska

För dig som inte är född i Sverige och behöver extra hjälp med svenska språket finns möjlighet att även läsa yrkessvenska under utbildningen. Du gör en separat ansökan till yrkessvenskan.

Arbetsplatsförlagt lärande (APL)

Under utbildningen ingår praktik genom Arbetsplatsförlagt lärande 15 % av utbildningstiden, vilket innebär totalt sex veckor.

Studieform

Utbildningen går med klassundervisning.

Utbildningslängd

Utbildningen pågår i 40 veckor.

Heltidsutbildning

Utbildningen bedrivs på heltid, studietakt 100 %. Det innebär att du förväntas lägga ner minst 8 timmar/dag (lektioner och hemstudier).

Utbildningsanordnare

Borlänge gymnasieskola, Hushagsgymnasiet.

Kurslitteratur

Utbildningen kostar ingenting men du får själv betala kurslitteratur (ca 1700 kronor) och personlig skyddsutrustning, skor och kläder (ca 2100 kronor).

Ansökningsperiod

Ansökningsperiod är 2 maj - 5 juni 2022. Vid din ansökan ska betygsbilagor vara bifogade senast 12 dagar efter sista ansökningsdag (gäller ej restplatsansökan).

Länk till ansökan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Bifoga körkort vid ansökan

När du gör din ansökan till Måleriutbildningen, bifoga ditt körkort.

Vi rekommenderar att du har körkort då du söker utbildningen. Även om körkort inte är ett krav är körkort för utbildningen är körkortet en nödvändighet vid anställning, samt underlättar praktik under utbildningstiden.

Restplatser

Om lediga platser finns till utbildningen kommer restplatser finnas sökbara mellan 9-13 augusti 2021. Antagning sker utifrån förutsättningar till studier i kronologisk ordning utifrån när ansökan kom in.

Sökande från annan kommun än Borlänge

Du som ansöker till yrkesutbildningen från annan kommun än Borlänge ska skriva ut din ansökan och skicka den till din hemkommun som måste bevilja Interkommunal ersättning (IKE). Detta görs i anslutning till din ansökan. Utan Interkommunal ersättning beviljas du inte utbildningen.

OBS: Beslut om IKE måste vara antagningen tillhanda senast 12 dagar efter sista ansökningsdag.

Studiestöd från CSN

När du studerar hos Vuxenutbildningen kan du ansöka om något av CSN:s två olika studiestöd. Du kan ansöka om studiemedel som består av en bidragsdel och en valfri lånedel. Om du uppfyller villkoren kan du ansöka om studiestartsstöd, som bara består av bidrag. Mer information finns på csn.se Länk till annan webbplats.. Du kan också läsa mer här: Studiekonomi, poäng och studietakt Länk till annan webbplats.

Efter utbildningen

Efter utbildningen sker färdigutbildning genom en lärlingsanställning i ett måleriföretag med avtalsenlig lön. Du måste själv söka anställning.

Målare blir fullbetalda efter 6800 timmar. Du kan göra ett gesällprov då du kommit upp i mellan 6100-6800 timmar och erhålla ett gesällbrev.

Körkort (B) är en fördel för att få arbete efter utbildningen.

Arbetsmarknad

Är detta yrke värt att satsa på? Du kan läsa mer om framtidsutsikterna för yrket på arbetsförmedlingens hemsida. Sök på "Yrkeskompassen". OBS! Även om det kommer finnas jobb i Dalarna kan det variera mellan kommunerna, vilket innebär att det kan krävas att du får flytta/pendla till en annan kommun. Om du vill veta hur arbetsmarknaden ser ut i Falun/Borlänge, kontakta Arbetsförmedlingen eller en branschorganisation för yrket. Hemsidor till olika branschorganisationer hittar du här på hemsidan under Studie- och yrkesvägledning.

Behörighet till yrkeshögskola och högskola

För att bli behörig till yrkeshögskola eller studier på högskola/universitet behöver utbildningen kompletteras med ytterligare kurser som leder till yrkesexamen omfattande 2400 poäng, varav 100 poäng är ett godkänt Komvuxarbete/gymnasiearbete. Yrkesexamen behöver då inkludera kurser som ger grundläggande behörighet. Goda kunskaper i svenska krävs.

Se en film om målare

Genom länken kan du se en kort film om vad det innebär att arbeta som målare.

Målare Länk till annan webbplats.