Borlänge kommuns logotyp

Mekaniker lastbil och mobila maskiner - Falun

Utbildning till Mekaniker lastbil och mobilamaskiner finns inom vuxenutbildningen i Falun.

Är du folkbokförd i Borlänge kommun finns möjlighet att söka till Mekaniker lastbil och mobila maskiner som anordnas genom vuxenutbildningen i Falun. För mer information och ansökan, använd följande länk.

Vuxenutbildningen i Falun Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Du gör din ansökan till vuxenutbildningen i Falun. Efter ansökan ska en kopia på ansökan skickas in till vuxenutbildningen i Borlänge för beslut om du kan beviljas Interkommunal ersättning (IKE).

Film om yrket finns längst ner på sidan!

Är du?

En problemlösare, intresserad av större fordon, serviceinriktad och kan tänka dig att arbeta på fält? Då kan lastbilsmekaniker vara ett yrke för dig.

Som lastbilsmekaniker arbetar du med att reparera, underhålla, felsöka och göra service av stora, tunga fordon och mobila maskiner. Du ser exempelvis över fastrostade bromsar, trasiga avgassystem eller uppdaterar mjukvarusystem. Ofta får du åka till kunden och göra arbetet på plats, vilket innebär att du måste vara flexibel och snabb. Det ställer också krav på att du ska vara flexibel, serviceinriktad och ha lätt för att kommunicera med dina kunder. Yrket är ofta fysiskt krävande.

Fordonsindustrin är teknikintensiv och den utvecklas snabbt, dagens fordon och maskiner består ofta av ihopkopplade datorer. Du måste därför vara intresserad av att lära dig mer om elektronik, IT och mekanik.

Vanligtvis arbetar du på en verkstad, men arbete på fält hos kund förekommer också.

Så ansöker du

 1. Ansök på webbansökan till vuxenutbildningen i Falun genom länken ovan.
 2. Bifoga betyg/intyg/dokument som styrker att du har rätt förkunskaper som krävs för utbildningen. Kom ihåg att även körkortstillstånd och kopia på körkort ska bifogas.
 3. Logga in i ansökningswebben för vuxenutbildningen i Borlänge och välj bifoga kopia/kvitto på din ansökan till Falun under menyvalet "Här kan du lämna din ansökan till annan kommun".
 4. Du kan också välja att istället skriva ut din ansökan och sedan lämna/skicka in kopia på ansökan och bilagorna till vuxenutbildningen i Borlänge. Adress:
  Vägledningscentrum
  Borlänge kommun
  781 81 Borlänge

Du kan även lämna in ansökan till Borlänge kommuns Servicecenter, Röda vägen 50 måndag-fredag 08.00-16.00. Servicecenter skickar därefter din ansökan till vuxenutbildningen.  

Vill du skicka kopia på ansökan till oss genom e-post gör du det genom kommun@borlange.se

Arbetsmarknad

Är detta yrke värt att satsa på? Du kan läsa mer om framtidsutsikterna för yrket på arbetsförmedlingens hemsida. Sök på "Yrkeskompassen". OBS! Även om det kommer finnas jobb i Dalarna kan det variera mellan kommunerna, vilket innebär att det kan krävas att du får flytta/pendla till en annan kommun. Om du vill veta hur arbetsmarknaden ser ut i Falun/Borlänge, kontakta Arbetsförmedlingen eller en branschorganisation för yrket, se nedan.

Branschorganisation

Välkommen till TYA | Transportfackens Yrkes- och Arbetsmiljönämnd Länk till annan webbplats.

Film om Lastbilsmekaniker

 • Ingen giltig användare vald.