Borlänge kommuns logotyp

Personbilsmekaniker - Falun

Utbildning till Personbilsmekaniker finns inom vuxenutbildningen i Falun.

Är du folkbokförd i Borlänge kommun finns möjlighet att söka till Personbilsmekaniker som anordnas genom vuxenutbildningen i Falun. För mer information och ansökan, använd följande länk.

Vuxenutbildningen i Falun Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Du gör din ansökan till vuxenutbildningen i Falun. Efter ansökan ska en kopia på ansökan skickas in till vuxenutbildningen i Borlänge för beslut om du kan beviljas Interkommunal ersättning (IKE).

Film om yrket finns längst ner på sidan!

Är du...?

Noggrann, intresserad av bilar, elektronik och mekanik samt serviceinriktad? Då kan personbilsmekanikerutbildningen vara något för dig.

Du kommer att arbeta med felsökning, service och reparationer av bilar. Svetsning, underhållsarbete och karosseriarbete kan också förekomma i ditt arbete. Yrket som personbilsmekaniker innebär idag att du arbetar med bilar som till stor del består av ihopkopplade datorer, vilket innebär att du bör vara intresserad av att lära dig mer om IT, elektronik och mekanik. Du utför oftast digitala felsökningar för att ta reda på var felet på bilen kan vara. Utvecklingen inom bilindustrin går snabbt framåt vad gäller material, metoder och produkter – du får därmed vara en del av en teknikintensiv bransch.

God kundkontakt och servicekänsla blir viktiga egenskaper i ditt yrke eftersom du ofta möter kunder.

De flesta bilmekaniker reparerar olika märken, men på vissa arbetsplatser är du inriktade på endast ett bilmärke. När du är färdigutbildad personbilsmekaniker kan möjliga karriärvägar vara exempelvis besiktningstekniker, kundmottagare, servicerådgivare eller säljare. Du kan också starta eget företag.

Så ansöker du

 1. Ansök på webbansökan till vuxenutbildningen i Falun genom länken ovan.
 2. Bifoga betyg/intyg/dokument som styrker att du har rätt förkunskaper som krävs för utbildningen. Kom ihåg att även körkortstillstånd och kopia på körkort ska bifogas.
 3. Logga in i ansökningswebben för vuxenutbildningen i Borlänge och välj bifoga kopia/kvitto på din ansökan till Falun under menyvalet "Här kan du lämna din ansökan till annan kommun".
 4. Du kan också välja att istället skriva ut din ansökan och sedan lämna/skicka in kopia på ansökan och bilagorna till vuxenutbildningen i Borlänge. Adress:
  Vägledningscentrum
  Borlänge kommun
  781 81 Borlänge

Du kan även lämna in ansökan till Borlänge kommuns Servicecenter, Röda vägen 50 måndag-fredag 08.00-16.00. Servicecenter skickar därefter din ansökan till vuxenutbildningen.  

Vill du skicka kopia på ansökan till oss genom e-post gör du det genom kommun@borlange.se

Arbetsmarknad

Är detta yrke värt att satsa på? Du kan läsa mer om framtidsutsikterna för yrket på arbetsförmedlingens hemsida. Sök på "Yrkeskompassen". OBS! Även om det kommer finnas jobb i Dalarna kan det variera mellan kommunerna, vilket innebär att det kan krävas att du får flytta/pendla till en annan kommun. Om du vill veta hur arbetsmarknaden ser ut i Falun/Borlänge, kontakta Arbetsförmedlingen eller en branschorganisation för yrket, se nedan.

Branschorganisation

Välkommen till TYA | Transportfackens Yrkes- och Arbetsmiljönämnd Länk till annan webbplats.

Film om Personbilsmekaniker

 • Ingen giltig användare vald.