Borlänge kommun

Personbilsmekaniker i Falun

Utbildning till Personbilsmekaniker finns inom Vuxenutbildningen i Falun.

Är du folkbokförd i Borlänge kommun finns möjlighet att söka till Personbilsmekaniker som anordnas genom Vuxenutbildningen i Falun. För ansökan, använd följande länk. Vuxenutbildningen i Falun  Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.Skriv in ordet "personbil" i sökrutan.

Som personbilsmekaniker arbetar du med felsökning, service och reparationer av bilar. Svetsning, underhållsarbete och karosseriarbete kan också förekomma i ditt arbete. Utvecklingen inom bilindustrin går snabbt framåt och att arbeta som personbilsmekaniker idag innebär att du arbetar med bilar som till stor del består av ihopkopplade datorer.

De flesta bilmekaniker reparerar olika märken, men på vissa arbetsplatser är du inriktade på endast ett bilmärke. När du är färdigutbildad personbilsmekaniker kan möjliga karriärvägar vara exempelvis besiktningstekniker, kundmottagare, servicerådgivare eller säljare. Du kan också starta eget företag.

Länk till utbildningsinformation Falun

Personbilsmekaniker- Lärling - Startsida (falun.se) Länk till annan webbplats.

  1. Ansök på webbansökan till Vuxenutbildningen i Falun genom länken ovan.
  2. Bifoga betyg/intyg/dokument som styrker att du har rätt förkunskaper som krävs för utbildningen. Kom ihåg att även körkortstillstånd och kopia på körkort ska bifogas.
  3. Använd e-tjänst för att Borlänge kommun ska besluta om Interkommunal Ersättning. Betyg/intyg/dokument bifogas även här.

    Länk till e-tjänst Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

  • Noggrann
  • Intresserad av bilar, elektronik, mekanik och IT
  • Serviceinriktad och bra kommunikationsförmåga

Om du har medicinska hinder i form av till exempel astma, allergier eller svårigheter att lyfta tungt är det viktigt att du tar reda på om det kan vara ett hinder i just detta yrke. Se mer på jobbafrisk.se Länk till annan webbplats..

Är detta yrke värt att satsa på? Du kan läsa mer om framtidsutsikterna för yrket på Hitta yrkesprognoser Länk till annan webbplats.. Om du vill veta hur arbetsmarknaden ser ut i Falun/Borlänge, kontakta Arbetsförmedlingen eller en branschorganisation för yrket, som exempel. Välkommen till TYA | Transportfackens Yrkes- och Arbetsmiljönämnd Länk till annan webbplats.

När du studerar hos Vuxenutbildningen kan du ansöka om något av CSN:s tre olika studiestöd. Du kan ansöka om studiemedel som består av en bidragsdel och en valfri lånedel. Om du uppfyller villkoren kan du ansöka om studiestartsstöd, som bara består av bidrag. För dig som arbetar finns även ett omställningsstudiestöd. Mer information finns på csn.se Länk till annan webbplats.. Du kan också läsa mer här: Studieekonomi, poäng och studietakt Länk till annan webbplats.

Här kan du läsa om Arbetsförmedlingens information om yrket.

Personbilsmekaniker Länk till annan webbplats.

Film om Personbilsmekaniker

Youtube video: Bilmekaniker yrkesfilm Arbetsförmedlingen

Klicka på bilden för att se videon på Youtube

  • Ingen giltig användare vald.