Borlänge kommuns logotyp

Restaurang & Storkök

Vill du jobba i restaurang eller storkök? Lär dig mer om service, bemötande, hygien, livsmedel, näring, matlagning, specialkoster och restaurangbranschen i den här utbildningen.

God och näringsrik mat får människor att må bra i både kropp och själ. Intresset för god mat och dryck ökar efterfrågan på trevliga och kunniga köks- och restaurangbiträden. Det här är utbildningen för dig som älskar mat, har god servicekänsla och lätt för att samarbeta.

Efter utbildningen kan du välja att läsa vidare till kock eller arbeta i ett storkök eller på en restaurang.

Utbildningsstart

Nästa start av utbildningen till Restaurang & storhushåll är preliminärt 10 januari 2022. Uppropet planeras till 12 januari 2022.

Ytterligare start av utbildningen planeras till 15 augusti 2022.

Förutsättningar för att kunna studera på utbildningen

För att ha förutsättningar att kunna studera utbildningen ska du ha

  • godkänt i svenska/svenska som andraspråk på grundskolenivå

Du som läst inom Vuxenutbildningen måste ha godkänt betyg i delkurs 4 i ovanstående ämne. Vi erbjuder nivåtest för dig som inte har betyg.

Kurser som ingår

  • Branschkunskap inom restaurang och livsmedel, 100 p
  • Hygien, 100 p
  • Livsmedels- och näringskunskap, 100 p
  • Matlagning 1, 100 p
  • Matlagning 2, 200 p
  • Service och bemötande, 100 p
  • Specialkost, 100 p

Utbildningen ger totalt 800 gymnasiepoäng.

Komvuxarbete för examen

Läser du mot en gymnasieexamen kan du också välja till kursen Komvuxarbete, 100 poäng. Den är en fördjupning av något du själv väljer inom ramen för din yrkesutbildning, och en obligatorisk kurs för en gymnasieexamen. Men den är alltså frivillig för själva yrkesutbildningen och inget du måste läsa för att kunna få jobb inom branschen. Ansökan till kursen Komvuxarbete görs innan eller under yrkesutbildningen.

Komplettera med yrkessvenska

För dig som inte är född i Sverige och behöver extra hjälp med svenska språket finns möjlighet att även läsa yrkessvenska under utbildningen. Du gör en separat ansökan till yrkessvenskan.

Arbetsplatsförlagt lärande (APL)

Under utbildningen ingår praktik genom Arbetsplatsförlagt lärande 15 % av utbildningstiden, vilket innebär totalt sex veckor.

Lärlingsutbildning

Under utbildningen som är en lärlingsutbildning får du lära dig att planera, bereda och laga mat med god kvalitet samt ge god service åt gästerna. Det arbetsplatsförlagda lärandet ger dig ett försprång in i branschen och möjlighet att knyta kontakter inför ditt framtida yrkesliv.

Som lärling inom restaurang och storkök är du på en eller flera arbetsplatser minst 70 procent av studietiden. Du förväntas arbeta aktivt och ta ett stort eget ansvar för att anpassa dig efter arbetsplatsens villkor. Övrig tid läser du yrkeskurser hos utbildningsanordnaren.

Studieform

Utbildningen går med klassundervisning.

Utbildningslängd

Utbildningen pågår i 40 veckor. Utbildningen har sommaruppehåll.

Heltidsutbildning

Utbildningen bedrivs på heltid, studietakt 100 %. Det innebär att du förväntas lägga ner minst 8 timmar/dag (lektioner och hemstudier).

Utbildningsanordnare

Borlänge gymnasieskola, Hushagsgymnasiet.

Kurslitteratur

Kurslitteratur, kläder och skor finns att låna.

Ansökningsperiod

Ansökningsperioden är 2 maj - 5 juni 2022 för utbildningsstart augusti 2022.

Vid din ansökan ska betygsbilagor vara bifogade senast 12 dagar efter sista ansökningsdag (gäller ej restplatsansökan).

Länk till ansökan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Restplatser

Om lediga platser finns till utbildningen kommer restplatser finnas sökbara mellan 10-12 januari 2022. Antagning sker utifrån förutsättningar till studier i kronologisk ordning utifrån när ansökan kom in.

Sökande från annan kommun än Borlänge

Du som söker till utbildningen från annan kommun än Borlänge ska skriva ut din ansökan och skicka den till din hemkommun som måste bevilja Interkommunal ersättning (IKE). Detta görs i anslutning till din ansökan. Utan Interkommunal ersättning beviljas du inte utbildningen.

OBS: Beslut om IKE måste vara antagningen tillhanda senast 12 dagar efter sista ansökningsdag.

Studiestöd från CSN

När du studerar hos Vuxenutbildningen kan du ansöka om något av CSN:s två olika studiestöd. Du kan ansöka om studiemedel som består av en bidragsdel och en valfri lånedel. Om du uppfyller villkoren kan du ansöka om studiestartsstöd, som bara består av bidrag. Mer information finns på csn.se Länk till annan webbplats.. Du kan också läsa mer här: Studiekonomi, poäng och studietakt Länk till annan webbplats.

Arbetsmarknad

Är detta yrke värt att satsa på? Du kan läsa mer om framtidsutsikterna för yrket på arbetsförmedlingens hemsida. Sök på "Yrkeskompassen". OBS! Även om det kommer finnas jobb i Dalarna kan det variera mellan kommunerna, vilket innebär att det kan krävas att du får flytta/pendla till en annan kommun. Om du vill veta hur arbetsmarknaden ser ut i Falun/Borlänge, kontakta Arbetsförmedlingen eller en branschorganisation för yrket. Hemsidor till olika branschorganisationer hittar du här på hemsidan under Studie- och yrkesvägledning.

Behörighet till yrkeshögskola och högskola

För att bli behörig till yrkeshögskola eller studier på högskola/universitet behöver utbildningen kompletteras med ytterligare kurser som leder till yrkesexamen omfattande 2400 poäng, varav 100 poäng är ett godkänt komvuxarbete/gymnasiearbete. Yrkesexamen behöver då inkludera kurser som ger grundläggande behörighet. Goda kunskaper i svenska krävs.