Borlänge kommuns logotyp

Restaurang & Storkök

Vill du jobba i restaurang eller storkök? Lär dig mer om service, bemötande, hygien, livsmedel, näring, matlagning, specialkoster och restaurangbranschen i den här utbildningen.

God och näringsrik mat får människor att må bra i både kropp och själ. Intresset för god mat och dryck ökar efterfrågan på trevliga och kunniga köks- och restaurangbiträden.

Kursstart

Preliminär kursstart 19 augusti 2024

Ansökan

27 april - 2 juni 2024

Länk till ansökan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Efter du gjort ansökan har du två veckor på dig att skicka in dina betyg och andra dokument, dock ska dokumenten ha inkommit senast senast 7 dagar efter ansökan stängt.

Vid restplatsansökan ska betyg och andra dokument skickas in samtidigt som ansökan.

Utbildningslängd och studietakt

40 eller 45 veckor, heltidsstudier.

Förkunskapskrav

 • Godkända betyg i svenska eller svenska som andraspråk på grundskolenivå eller motsvarande.

Om du har tidigare kunskaper i detta ämne men saknar godkänt betyg, görs en bedömning i fall du istället erbjuds att visa dina kunskaper genom ett nivåtest.

Studieform

Lärlingsutbildning.

Skola

Hushagens utbildningscenter.

Kurser

 • Branschkunskap inom restaurang och livsmedel, 100 p
 • Hygien, 100 p
 • Livsmedels- och näringskunskap, 100 p
 • Matlagning 1, 100 p
 • Matlagning 2, 200 p
 • Service och bemötande, 100 p
 • Specialkost, 100 p
 • Komvuxarbete, 100 p (OBS! Frivillig kurs som krävs om man läser mot gymnasieexamen, ansöks separat. Ger en utbildningslängd på 45 veckor)

Utbildningen ger totalt 800 eller 900 gymnasiepoäng.

Lärlingsutbildning

I en lärlingsutbildning har du minst 70 % av tiden i APL (Arbetsplatsförlagt lärande) Som lärling inom restaurang och storkök är du på en eller flera arbetsplatser. Du förväntas arbeta aktivt och ta ett stort eget ansvar för att anpassa dig efter arbetsplatsens villkor. Övrig tid läser du yrkeskurser vid skolan.

Kurslitteratur, kläder och skor finns att låna.

Om du har medicinska hinder i form av till exempel astma, allergier eller svårigheter att lyfta tungt är det viktigt att du tar reda på om det kan vara ett hinder i just detta yrke. Se mer på jobbafrisk.se Länk till annan webbplats..

 • Ansvarstagande
 • Samarbetsvillig
 • Kreativ
 • Serviceinriktad
 • Förmåga att planera sitt arbete och att arbeta fokuserat
 • Stresstålig

Är detta yrke värt att satsa på? Du kan läsa mer om framtidsutsikterna för yrket på Hitta yrkesprognoser Länk till annan webbplats.. Om du vill veta hur arbetsmarknaden ser ut i Falun/Borlänge, kontakta Arbetsförmedlingen eller en branschorganisation för yrket, som exempel:

Samarbetspartners sökes | Restaurangbransch.se Länk till annan webbplats.

Välkommen till Visita! | Visita Länk till annan webbplats.

För att bli behörig till yrkeshögskola eller studier på högskola/universitet behöver utbildningen kompletteras med ytterligare kurser som leder till yrkesexamen omfattande 2400 poäng, varav 100 poäng är ett godkänt komvuxarbete/gymnasiearbete. För grundläggande behörighet till högskola behöver vissa kurser i svenska och engelska ingå. Du kan läsa mer här: Gymnasieexamen och slutbetyg Öppnas i nytt fönster.

När du studerar hos Vuxenutbildningen kan du ansöka om något av CSN:s tre olika studiestöd. Du kan ansöka om studiemedel som består av en bidragsdel och en valfri lånedel. Om du uppfyller villkoren kan du ansöka om studiestartsstöd, som bara består av bidrag. För dig som arbetar finns även ett omställningsstudiestöd. Mer information finns på csn.se Länk till annan webbplats.. Du kan också läsa mer här: Studieekonomi, poäng och studietakt Länk till annan webbplats.

Har du redan vissa kunskaper och erfarenheter inom området kan dessa valideras. Validering innebär att dina kunskaper och kompetenser kartläggs och bedöms. Validering kan användas för att anpassa utbildningen eller att förkorta den.

Du som söker till utbildningen från annan kommun än Borlänge ska skriva ut din ansökan och skicka den till din hemkommun som måste bevilja Interkommunal ersättning (IKE). Detta görs i anslutning till din ansökan. Utan Interkommunal ersättning beviljas du inte utbildningen.

OBS: Beslut om IKE måste vara antagningen tillhanda senast 7 dagar efter sista ansökningsdag.

Vid frågor om utbildningen

Ta gärna gärna kontakt med undervisande lärare om utbildningen och dess innehåll.

Love Lovera
love.grenbjork@borlange.se