Borlänge kommuns logotyp

Underhållsmekaniker

Vill du arbeta som underhållsmekaniker? Som mekaniker arbetar du i produktionsnära verksamhet där service och underhåll är viktiga arbetsuppgifter.

Efterfrågan på underhållsmekaniker är relativt konstant över tiden och behov finns inom olika typer av industriföretag.

Utbildningen är bred och du får en grundläggande industriutbildning på gymnasial nivå. När du klarat utbildningen med godkänt resultat har du möjlighet att arbeta inom industrin med grundläggande industrimekaniska uppgifter. En del av utbildningen är arbetsplatsförlagd på ett företag.

Utbildningsstart

Nästa start av utbildningen till Underhållsmekaniker är 15 augusti 2022.

Är du?

Tekniskt intresserad och tycker om att meka, lösa problem och ser när saker behöver göras? Är du ansvarstagande, flexibel och ordningsam och kan arbeta självständigt men även tillsammans med andra? Då kan underhållsmekaniker vara ett yrke för dig!

Förutsättningar för att kunna studera på utbildningen

För att ha förutsättningar att kunna studera utbildningen ska du ha

 • godkänt i matematik på grundskolenivå
 • godkänt i svenska/svenska som andraspråk på grundskolenivå
 • godkänt i engelska på grundskolenivå

Du som läst inom Vuxenutbildningen måste ha godkänt betyg i delkurs 4 i ovanstående ämnen. Vi erbjuder nivåtest för dig som inte har betyg.

Ingående kurser

 • Avhjälpande underhåll 1, 100 p
 • Människan i industrin, 100 p
 • Produktionskunskap, 100 p
 • Produktionsutrustning, skärande bearbetning, 100 p
 • Svets grund, 100 p
 • Tillverkningsunderlag 1, 100 p
 • Underhåll-Driftsäkerhet, 100 p
 • Underhåll-Hydraulik, 100 p
 • Svenska/svenska som andraspråk 1, 2 eller 3, beroende på tidigare betyg, 100 p

Utbildningen ger totalt 900 gymnasiepoäng.

Komvuxarbete för examen

Läser du mot en gymnasieexamen kan du också välja till kursen Komvuxarbete, 100 poäng. Den är en fördjupning av något du själv väljer inom ramen för din yrkesutbildning, och en obligatorisk kurs för en gymnasieexamen. Men den är alltså frivillig för själva yrkesutbildningen och inget du måste läsa för att kunna få jobb inom branschen. Ansökan till kursen Komvuxarbete görs innan eller under yrkesutbildningen.

Komplettera med yrkessvenska

För dig som inte är född i Sverige och behöver extra hjälp med svenska språket finns möjlighet att även läsa yrkessvenska under utbildningen. Du gör en separat ansökan till yrkessvenskan.

Arbetsplatsförlagt lärande (APL)

Under utbildningen ingår praktik genom Arbetsplatsförlagt lärande 15 % av utbildningstiden, vilket innebär totalt sex veckor.

Heta arbeten

Inom utbildningen ingår en obligatorisk kurs inom "Heta Arbeten" som vänder sig till alla som arbetar med sådant som orsakar uppvärmning och gnistbildning. Om kurstillfället missas kan du behöva betala denna kurs på egen hand.

Förbereder dig för Yrkeshögskolan

Utbildningen till Underhållsmekaniker är en bra förberedelse för dig som vill studera vidare vid Yrkeshögskoleutbildningen "Underhållstekniker inom processindustrin" som Borlänge kommun bedriver.  

Efter utbildningen har du också möjlighet att studera vidare på yrkeshögskoleutbildningen Underhållstekniker inom processindustrin. Detta förutsätter godkända betyg i följande kurser på gymnasialnivå: Svenska 1/Svenska som andraspråk 1, Matematik 1a och Engelska 5 eller motsvarande kunskaper. Dessa kurser är möjliga att läsa parallellt under utbildningens gång.

Studieform

Utbildningen går med klassundervisning.

Utbildningslängd

Utbildningen pågår i 40 veckor.

Heltidsutbildning

Utbildningen bedrivs på heltid, studietakt 100 %. Det innebär att du förväntas lägga ner minst 8 timmar/dag (lektioner och hemstudier).

Utbildningsamordnare

Borlänge gymnasieskola, Hushagsgymnasiet.

Kurslitteratur

Själva utbildningen kostar ingenting men du får själv betala kurslitteratur (ca 1500 kronor), arbetskläder (ca 800 kronor) och skyddsskor (ca 400 kronor).

Ansökningsperiod

Ansökningsperiod för utbildningen är 2 maj -5 juni 2022. Vid din ansökan ska betygsbilagor vara bifogade senast 12 dagar efter sista ansökningsdag (gäller ej restplatsansökan).

Länk till ansökan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Studiestöd från CSN

När du studerar hos Vuxenutbildningen kan du ansöka om något av CSN:s två olika studiestöd. Du kan ansöka om studiemedel som består av en bidragsdel och en valfri lånedel. Om du uppfyller villkoren kan du ansöka om studiestartsstöd, som bara består av bidrag. Mer information finns på csn.se Länk till annan webbplats.. Du kan också läsa mer här: Studiekonomi, poäng och studietakt Länk till annan webbplats.

Arbetsmarknad

Är detta yrke värt att satsa på? Du kan läsa mer om framtidsutsikterna för yrket på arbetsförmedlingens hemsida. Sök på "Yrkeskompassen". OBS! Även om det kommer finnas jobb i Dalarna kan det variera mellan kommunerna, vilket innebär att det kan krävas att du får flytta/pendla till en annan kommun. Om du vill veta hur arbetsmarknaden ser ut i Falun/Borlänge, kontakta Arbetsförmedlingen eller en branschorganisation för yrket. Hemsidor till olika branschorganisationer hittar du här på hemsidan under Studie- och yrkesvägledning.

Behörighet till yrkeshögskola och högskola

För att bli behörig till yrkeshögskola eller studier på högskola/universitet behöver utbildningen kompletteras med ytterligare kurser som leder till yrkesexamen omfattande 2400 poäng, varav 100 poäng är ett godkänt komvuxarbete/gymnasiearbete. Yrkesexamen behöver då inkludera kurser som ger grundläggande behörighet. Goda kunskaper i svenska krävs.