Om kommunal vuxenutbildning
Hoppade du av skolan? Saknar du behörighet till högskolan? Behöver du en yrkesutbildning för de jobb du vill söka? Hos vuxenutbildningen får du en andra chans.
Vem är vuxenutbildningen till för?
Kommunal vuxenutbildning är till för vuxna som helt eller delvis saknar utbildning från grund- eller gymnasieskolan. Hos vuxenutbildningen kan du komplettera din tidigare utbildning eller välja att påbörja en ny utbildningsinriktning. Du kan läsa allmänna ämnen på grundskolenivå och gymnasienivå, yrkesutbildningar, lärlingsutbildningar, svenska för invandrare och komvux som anpassad utbildning. Vuxenutbildningen finns för dig som behöver läsa in behörighet eller vill byta bransch och utbilda dig till ett yrke. Du läser antingen i klassrum eller på distans via en lärplattform.
Från och med den 1 juli det år du fyller 20 år kan du börja läsa hos vuxenutbildningen. Du som är under 20 år och har gymnasieexamen, studiebevis eller gymnasieintyg kan också söka till vuxenutbildningen. Du ansöker via den kommun där du är bosatt och folkbokförd.
Vad är kommunal vuxenutbildning?
Komvux inrättades på 1960-talet för att ge vuxna en chans att läsa in sin utbildning från grund- eller gymnasieskolan, läsa in de betyg som behövs för att studera vidare eller för att utöka sin kompetens inom ett visst område.
Vuxenutbildningen ska ge kunskaper och stödja eleverna så att de kan arbeta och verka i samhället. Den syftar också till att göra det möjligt att fortsätta studera på högre nivå.
Vuxenutbildningen ska förmedla kunskaper om de grundläggande demokratiska värderingarna och de mänskliga rättigheterna som ger oss det samhälle vi vill leva och arbeta i.
Utbildningen måste anpassas utifrån individens behov och förutsättningar och den kan variera både till längd och till innehåll. Vuxenutbildningen ska alltid möta varje elev utifrån dennes behov och förutsättningar.
Hos vuxenutbildningen kan du:
- Läsa in en examen som motsvarar gymnasieskolan
- Läsa kurser på grundskole- eller gymnasienivå för att få behörighet till högskola/universitet eller yrkeshögskola
- Läsa en yrkesutbildning på gymnasienivå
- Läsa Sfi (svenska för invandrare)
- Läsa anpassad utbildning för vuxna (lärvux)
- Du kan även få tidigare kunskaper validerade och göra prövning i ämnen.